Vágólapra másolva!
Nalcsikban, a női sakkvilágbajnoki döntő harmadik játszmája nagy küzdelem után a 72. lépésben döntetlennel ért véget. A remivel az orosz Alekszandra Kosztenjuk 2-1-re vezet a négyjátszmás párharcban, és még fél pontra van szüksége a világbajnoki cím elhódításához. Fordulatos volt az összecsapás, a nyitásból a világossal játszó 14 éves kínai Hou Yifan került ki előnnyel, de egy fölösleges kiskombináció után Kosztenjuk bőséges ellenértéket kapott az áldozott gyalogért. Az egyszerűsítésekkel ismét bástyavégjáték borzolta a kedélyeket, Hou Yifan remekül védekezve döntetlenre mentette a partit. A szerdai negyedik partiban Kosztenjuk játszik világossal.

Verőci Zsuzsa helyszíni tudósítása Nalcsikból

Harmadszor is fantasztikus csatát vívott a kínai Hou Yifan és az orosz Alekszandra Kosztenjuk. Kamerák kereszttűzében gyorsan lehúzták a spanyol megnyitás első 11 lépését, de 12.Hd2-re Kosztenjuk elgondolkodott, jelentős időhátrányba került. Hou Yifan mamája a Szindika Hotel halljában sétált izgatottan, Kosztenjuk férje be-belátogatott a terembe, de nagyon feszült volt.

A szekundánsok az interneten keresztül a szobában figyelték az elméleti párbajt. A konferenciateremben egyre többen gyűltek össze, hogy Jevgenyij Vaszjukov és Szergej Sipov nagymesterek elemzéseit hallgassák.

Forrás: [origo]

Hou Yifan hibázott a kiskombinációval, elrontotta a gyalogszerkezetet, Kosztenjuk futópárja bőséges ellenérték volt a gyalogért. Érezte a 14 éves nagymesternő is, hogy rosszul értékelte a fejleményeket, a vezércserét követően egyre bizonytalanabb lett, időhátrányba került. Alekszandra átvette a kezdeményezést, drukkerei már-már a pezsgőt hűtötték be, de a nagymesterek azért lehűtötték a kedélyeket. Váratlan fordulat után Kosztenjuk került anyagi előnybe, és ismét bástyavégjátékot láthatott a szépszámú publikum.

Egy pillanatig nem volt kétséges, hogy a sötét király nyugodtan átvándorol a vezérszárnyra, de lesz-e lépéskényszer? Hou Yifannak fogyott az ideje, izgatottan igazgatta szemüvegét, aztán láthatóan felderült az arca. Alekszandra biztos volt a győzelemben, de 58.e5+ után elszálltak a nyerési reményei, elmaradt az ünneplés, még fél pontra szüksége van a világbajnoki cím elhódításához.

A kínai nagymesterekre nagy feladat vár, olyan változatot kell ajánlaniuk, amely megakadályozza az orosz nagymesternőt a világelsőség megszerzésében... 2-2 esetén rájátszás következne!

A világbajnoki döntő harmadik játszmája:
Hou Yifan (kínai, 2557) - Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2510) döntetlen (Spanyol megnyitás, 72)

A világbajnoki döntő állása:
Hou Yifan -Alekszandra Kosztenjuk 1 - 2 (0 - 1, döntetlen, döntetlen)