Vágólapra másolva!
Vasárnap reggel megérkezett Lausanne-ba, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) székházába a fehéroroszok doppingolással vádolt két kalapácsvetője, a Pekingben ezüstérmes Vagyim Gyevjatovszkij és bronzérmes Ivan Tyihon, ügyük tárgyalását azonban elnapolták.

A két atlétának az augusztus 17-i ötkarikás döntő után levett mintájában túl magas volt a tesztoszteronszint, s ezért kell felelniük a NOB fegyelmi bizottsága előtt.

Amennyiben a testület bűnösnek találja őket, elveszthetik az érmeiket, s ez esetben az ezüst az eredetileg negyedik helyen végzett Pars Krisztiánhoz kerülne.

"Várunk és reménykedünk. Tudjuk, hogy tiszták vagyunk, de most nem tehetünk mást, mint várunk az információkra" - jegyezte meg a vasárnapi, több mint háromórás meghallgatás után Gyevjatovszkij.

Gyulai Márton, a magyar szövetség (MASZ) főtitkára nem érti a késlekedést: "A MASZ nagyon csalódott, hogy nem született döntés, pedig a verseny már öt hete volt. Elfogadhatatlannak tartom, hogy az olimpia döntő után két hónapot kell várni arra, hogy a felmerült doppingesetet a NOB tisztázza.

Denis Oswald NOB-tag azt mondta, hogy a vasárnapi tárgyaláson még egy ügy kerül napirendre: egy lengyel kajakos doppingvétsége. Bár ő nem kívánta megnevezni a sportolót, a PAP lengyel hírügynökség két hete arról számolt be, hogy Adam Seroczynski Pekingben levett mintájában az anabolikus szteroidok közé tartozó clenbuterol nyomaira bukkantak.

Ez is érdekes magyar szempontból, hiszen Seroczynski az olimpián társával a negyedik helyen végzett K-2 1000 m-en, s amennyiben kizárják őket, a mögöttük ötödik Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor duó egy helyet előreléphet.

A fegyelmi testületnek joga van kizárni a sportolókat, de dönthet úgy is, hogy továbbküldi az ügye(ke)t a NOB végrehajtó bizottságának.