Vágólapra másolva!
Asztaliteniszezőink tavaly szenzációsan szerepeltek a belgrádi Eb-n, hiszen egy arany-, egy ezüst- és két bronzéremmel tértek haza a szerb fővárosból. Hasonló produkcióra a közelgő szentpétervári kontinensbajnokságon már csak azért sem számíthatunk, mert a vegyes párosok versenyét - amelyben egy éve a két harmadik helyünk született - levették a műsorról.

Belgrádban a Tóth Krisztina, Póta Georgina, Lovas Petra, Li Bin összetételű női csapatunk nagy bravúrt végrehajtva masírozott a dobogó legfelső fokára, a Tóth, Póta kettős ezüstérmes lett, továbbá Póta Pázsy Ferenccel, Tóth pedig az orosz Szmirnovval vegyes párosban egyaránt a harmadik helyen végzett.

Az október 4-12. között Szentpéterváron megrendezendő idei Eb-n a vegyes páros már nem lesz műsoron, ugyanakkor a női mezőnyben a "nemzetközi trendnek" megfelelően több honosított kínai játékos is asztalhoz áll, így nagyobb konkurenciával kell számolnunk.

A magyar válogatottat az Eb-n a férfiaknál Pázsy Ferenc, Jakab János, Zwickl Dániel, Zombori Dávid és Nagy Krisztián, a nőknél Tóth Krisztina, Póta Georgina, Lovas Petra, Li Bin és Pergel Szandra alkotja. Az már korábban eldőlt, hogy Tóthék a csapatversenyben a csoportmérkőzések során a franciákkal, a fehéroroszokkal és a spanyolokkal, Pázsyék a címvédő németekkel, valamint a franciákkal és a dánokkal mérkőznek meg, ugyancsak a Bajnoki Divízióban.

A legjobb nyolc közé a csoportok első és második helyezettjei kerülnek, s a folytatás már egyenes kieséses rendszerű lebonyolításban zajlik.

- Mennyire elégedett a sorsolással?- kérdeztük címvédő női csapatunk szövetségi kapitányát, Téglás Pétert.
- A csoportban is nehéz dolgunk lesz, hiszen a negyedik kalapból a spanyolokat kaptuk, akik idén már két honosított kínait vetnek be, a fehéroroszoknál pedig ott van Európa legjobb védőjátékosa, Viktoria Pavlovich. Emellett a franciák is elég jók, náluk is akad egy kínai. A nemzetközi szövetség az idei vb-n már lépett a "kínai kérdésben", a honosított játékosoknak ezután éveket ki kell várniuk, hogy világbajnokságokon szerepelhessenek, s arról volt szó, az ifi Eb-n az európai szövetség is átveszi a döntést. Ám ezt végül mégsem tette meg, és csak most Szentpéterváron születhet határozat. Így előállt az a helyzet, hogy a Shen Yan-fei nevű spanyol-kínai, aki a vb-n nem játszhat, most az Eb-n ellenünk szerepelni fog...

Forrás: [origo]

Címvédő női csapatunk: Lovas Petra, Póta Georgina, Tóth Krisztina és Li Bin, középen Téglás Péter szövetségi kapitány

- Emlékezhetünk rá a budapesti olimpiai világselejtezőről is, ő volt az, aki a bronzmeccsen legyőzte Pótát, így a spanyol csapat indulhatott Pekingben - a miénk helyett...
- Így van, ezért is nagyon veszélyes csapat a spanyol. Viszont a fehéroroszok könnyebben megverhetik őket, mint mi, mert a spanyolok kettes kínaija nem játszik jól védő ellen. A csoportban előállhat az a helyzet is, hogy körbeverés lesz, három együttes is két győzelemmel zár, s így valamelyiknek búcsúznia kell.

- Mi az elvárás a csapattól?
- Azzal már elégedett lennék, ha sikerülne érmet szereznünk. Bár mi vagyunk a címvédők, most sokkal nehezebb dolgunk lesz, mint tavaly volt. Nem csak a spanyolok, hanem a hollandok és a lengyelek is erősödtek egy-egy kínaival, és ha pechesek vagyunk, már a négy közé jutásért összeakadhatunk velük. Elég vicces, hogy a húsz legjobb európai játékos között már tizenhárom-tizennégy kínai származású van. Azt mondom, először jussunk túl a csoportból, aztán meglátjuk, hogyan alakul.

- Egyesben és párosban mire számít?
- A Tóth, Póta kettőst vélhetően a legjobb négy között emelik ki, és arra mindenképpen jó esélye van, hogy idén is eljusson a dobogóig. Ugyanakkor egyéniben a temérdek kínai miatt nagyon nehéz dolguk lesz a lányoknak. Gina biztosan az első tizenhatban lesz kiemelve, Kriszti határeset, hogy az első nyolc vagy az első tizenhat között, de inkább ő is csak a kilenc-tizenhat között. Vagyis már a nyolc közé is rettenetesen nehéz lesz bejutniuk.