Vágólapra másolva!
A magyar főváros ad otthont a 2010-es úszó, műúszó, műugró és hosszútávúszó Európa-bajnokságnak - döntött a kontinentális szövetség (LEN).

A zürichi LEN-kongresszust megelőző elnökségi ülésen Budapest biztos győzelmet aratott, mint Gyárfás Tamás, a végrehajtó bizottság (Büro) magyar tagja elmondta: "még mindenki emlékezett a négy évvel ezelőtti csodára, és nem volt kérdéses a siker."

A Magyar Úszó Szövetség elnökének jóvoltából a Büro-tagok megkapták a kormánygaranciák másolatát, továbbá a Magyar Televízió kötelezettségvállalását. A tagok ezután megtekintették Budapest kampányfilmjét, amelyből kiderült, hogy hétfőn Budapesten járt Nory Kruchten, a LEN kincstárnoka (vasárnaptól minden valószínűség szerint a szervezet új elnöke), és találkozott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, valamint Gyenesei István sportminiszterrel, akik személyesen nyújtották át neki a garanciákat.

A film bemutatta, hogy a helyszínek nem változnak, azaz az úszást és a szinkronúszást a Széchy Tamás-uszodában, a műugrást a szintén 2006-ra épült új létesítményben, míg a hosszútávúszást a Balatonon rendezzük. A Margitszigetre nehezedő terhelést a jól bevált hajós szállítás mellett elektromos autókkal kívánja enyhíteni a Ruza József vezette szervezőbizottság.

Gyárfás Tamás a filmhez még annyit fűzött hozzá, hogy az új, szívet formázó logó, amelyet az Eb-t támogató Magyar Turizmus Rt. teljes egyetértésével vett át a szövetség, azt is szimbolizálja, hogy a szervezők szívvel-lélekkel végzik majd a munkájukat - nem pedig rutinból, ami a legnagyobb veszély lehet egy esemény ismételt megrendezésénél.

Miután a pulit 2006-ban annyira megszerették a résztvevők, ezért a kabalafigura nem változik, csak a színe: 2010-ben nem fekete, hanem fehér lesz a puli. Amikor Sven Folvik főtitkár viccesen felvetette, hogy milyen színű lesz a puli, ha Budapest 2016-ban is házigazda lesz, Gyárfás Tamás azt felelte: "pöttyös".

Magyarország immár negyedszer rendezhet úszó Európa-bajnokságot, miután a kontinentális szövetség (LEN) szombaton Budapestnek - és Balatonfürednek - ítélte a 2010-es kontinenstornát. Már az első Eb-nek - koránt sem mellékesen magyar ötletre, Donáth Leó kezdeményezésére - 1926-ban Budapest, a Császár Uszoda adott otthont. A második Eb-t 1958-ban a Margitszigeten bonyolították le, mindkét eseményen - mint ahogy 1997-ig valamennyi Eb-n - még a vízilabda is szerepelt a programban.

A pólósok 1999 óta önállóan bonyolítják le saját Európa-bajnokságukat, így már szólóban került sor a 2001-es budapesti seregszemlére is. A harmadik vizes - az úszók mellett a műúszókat, műugrókat és hosszútávúszókat mozgósító - Eb-nek 2006-ban lehetett nagy LEN-dicséretet kiváltó rendezője Budapest úgy, hogy a nyíltvízi maratonisták a Balatonon versenyeztek.

A 2010-es, újabb nagymedencés - tehát 50 méteres uszodába kiírt - Eb elnyerésében nyilván szerepet játszott, hogy a magyar főváros sikeres vendéglátója volt a 2005-ös ifjúsági úszó Eb-nek, s "besegített" a friss sportdiplomáciai győzelembe az is, hogy Debrecen ugyancsak kitett magáért a 2007-es rövidpályás úszó Európa-bajnokság házigazdájaként. (MTI)


A LEN jelenlegi elnökségének ez volt az utolsó döntése: a vasárnapi kongresszuson új vezető testületet választanak, Gyárfás Tamás pedig megpályázza a LEN alelnöki tisztét. "Bárhogy is végződik a vasárnapi szavazás, az, hogy tagságom időszaka alatt két Európa-bajnokság rendezése, illetve rendezési jogának elnyerése adatott meg, felemelő érzés" - mondta a magyar szövetség elnöke.

Kiss László, az úszóválogatott szövetségi kapitánya örömmel fogadta a hírt: "Óriási fegyverténynek tartom, hogy megkaptuk a rendezési jogot megint, komoly sportpolitikai siker ez, amiben jelentős érdemei vannak a Gyárfás-Ruza elnök-főtitkár kettősünknek. Nyilván benne van a döntésben annak elismerése, hogy - talán nem tűnik elfogultságnak - kiváló volt a legutóbbi rendezés, olajozottan, gördülékenyen ment minden a 2006-os Európa-bajnokságon, respektálnak minket. A 2010-es viadal ráadásul nagy Eb-nek számít, amikor ez a főesemény, vagyis olyan évben kerül rá a sor, amikor se olimpia, se világbajnokság nincsen, tehát egész Európa ránk figyel majd."

Véleményéhez csatlakozott Cseh László, a jelenlegi legeredményesebb magyar úszó, a pekingi olimpia háromszoros ezüstérmese: "Természetesen nagyon örülök, hogy miénk lett a 2010-es Eb, jó lesz megint hazai környezetben versenyezni. Remélem, két év múlva is telt ház lesz a Margitszigeten, amikor a szurkolók itthon láthatnak bennünket a minél jobb helyezésekért küzdeni."