Vágólapra másolva!
A LEN, az európai úszószövetség alelnökévé választották Gyárfás Tamást, a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) elnökét - döntött az Európai Úszó Liga vasárnapi, zürichi kongresszusán.

A szombati siker után - 2006 után 2010-ben is Budapest rendezheti az úszó Európa-bajnokságot - vasárnap is remekelt a magyar sportdiplomácia. A LEN zürichi tisztújító kongresszusán Gyárfás Tamást az Európai Úszóliga alelnökévé választották: a kontinentális szervezetben Rajki Béla elnöksége óta (1958-1962) nem szerepelt ilyen magas tisztségben magyar képviselő.

A magyar szövetség elnökét a LEN kongresszusa a harmadik legtöbb vokssal a FINA Büróba is beválasztotta, ami azt jelenti, 34 év után ismét lesz magyar tagja a világszövetség csúcsvezetőségének (szintén Rajki Béla volt az utolsó, még 1964-ben). Gyárfás Tamás többek között a francia, az orosz, a német, a holland és a spanyol jelöltet is megelőzve került be a "legjobb hat" közé (Európa ennyi tagot delegálhat a FINA döntéshozói közé).

Változás történt a LEN élén: 18 évi elnökség után leköszönt Bartolo Consolo. Helyét a luxemburgi Nory Kruchten vette át. Az eredeti forgatókönyv alapján a LEN eddigi kincstárnoka volt az egyedüli jelölt, ám a választás reggelén sokak meglepetésére az orosz alelnök, Gennagyij Alesin is ringbe szállt: végül rendkívül szoros csatában, 49-45-re Nory Kruchten győzött. A főtitkár maradt a norvég Sven Folvik, az új kincstárnok a német Christa Thiel lett.