Vágólapra másolva!
John McEnroe három év után újra tornagyőzelmet aratott a BlackRock Tour of Champions teniszsorozatban, amelyben a közelmúlt sztárjai ragadnak ütőt, akiket október 9. és 12. között Budapesten láthat a közönség.

McEnroe a luxemburgi verseny döntőjében a francia Henri Leconte-ot győzte le, előtte meg Björn Borg ellen nyert szetthátrányból (5-7, 6-4, 10-7). A teltházas versenyre svéd rajongók százai kísérték el Borgot, a szaklapok szerint a hangulat már-már rockkoncertre emlékeztetett, a riválisok ugyanis igazi tétmeccsel szórakoztatták a nézőket, ahol minden pont számított.

"Ez csak egy játék, de én nyerni akarok" - nyilatkozta McEnroe a meccs után. "Amikor kint vagy a pályán, nem akarsz veszteni, az emberek azért jönnek, hogy versenyezni lássanak". A győzelem minden bizonnyal növeli McEnroe amúgy sem csekély önbizalmát az október 9. és 12. között, Budapesten megrendezésre kerülő Tennis Classics előtt.

Ezen a héten a hollandiai Eindhovenben folytatódik a sorozat, ahol a korábbi világelső Jevgenyij Kafelnyikov mellett Michael Chang és Malivai Washington is bemutatkozik a korántsem öregfiúk viadalán.

A budapesti viadalon jelen lesz Andrew Jarrett, aki a a világ talán legrangosabb teniszversenyének tisztességére felügyel, ő ugyanis Wimbledon főbírója. Jarrett játékosként is kitűnően szerepelt, mielőtt bíróvá vált volna.

A világranglistán egyéniben a 140. míg párosban 83. helyig jutott. Érdekesség, hogy Milánóban egy fedett pályás mérőzésen egy szettet sikerült elvennie McEnroe-tól, bár mindig hozzáteszi, hogy az amerikai nagyon fáradt volt, mert egy kimerítő repülőút után mérkőztek.

Jarrett szinte véletlenül lett bíró, még aktív játékosként belépett a szakmai szövetségbe, de éveken át csak a tagdíjat fizette. Később jobban megszerette a bíráskodást, hosszú tanulás és gyakorlás után jutott el oda, hogy Wimbledon egyik legfontosabb embere lett. A wimbledoni honlap szerint ő a felelős a szabályok értelmezéséért, a bírók munkájáért, a pontos dokumentációért, a kijelzőkön megjelenő eredmények helyességéért és a kvalifikációs mérkőzések is hozzá tartoznak.

Akik jegyeket nyertek a Legendák Csatájára!
Két hétig tartó játékunkra több száz helyes megfejtés érkezett. A kérdés egyszerű volt: a négy felsorolt világnagyság közül ki nem lép pályára Budapesten? Nos, Björn Borg, John McEnroe és Goran Ivanisevic ott lesz a Papp László Sportarénéban, azaz a helyes megfejtés a C válasz, azaz Jimmy Connors volt.
A helyes választ adók közül öten 2-2 darab belépőt nyertek a rendezvényre. A győzteseket (Machán Róbert, Kardos Máté, Bérczi Mária, Antal Tamás, Hollósy Miklós) mailben is értesítjük.

A "wimbledoni bíró" a fairség jelképe. A versenyzők és a szaklapok versengenek interjúiért, szava a tenisz szabályainak ügyében etalon, a számítógépes vonalbírói rendszer elfogadtatása is nagymértékben az ő nevéhez fűződik. Budapesten nehéz dolga lesz, hiszen az ászok talán a világ bármelyik bíróját megkeverhetik, igaz, Jarrettnek akkora a tekintélye, hogy még maga McEnroe sem mer ellent mondani neki.