Vágólapra másolva!
A Magyar Úszószövetség sajtótájékoztatóján Gyárfás Tamás elnök megerősítette, hogy Magyarország a társszövetségekkel karöltve kandidál a 2013-as "vizes" világbajnokság megrendezésére. Az eseményre mindenképpen korszerű, fedett uszodát kell építeni - Gyárfás szerint e nélkül nem lehet esélye a pályázatnak -, és az elképzelések szerint ezt a XIII. kerületben, az Elektromos-pálya mögött, a Duna szomszédságában húznák fel. A 2010-es úszó Eb-re, amelynek a rendezését a napokban nyertük el, a nagy sikerű 2006-os kontinensbajnoksághoz hasonlóan a Margitszigeten kerül sor.

A Magyar Úszószövetség csütörtöki sajtótájékoztatóján Gyárfás Tamás bevezetőjében felidézte a 2010-es Eb elnyerésének kulisszatitkait. Eszerint eredetileg Moszkva és Róma jelentkezett a rendezésre, de egyik pályázat sem volt "optimális", és Gyárfás, aki a LEN (Európai Úszószövetség) végrehajtó bizottsága tagjaként maga is döntéshozó pozícióban volt, az egyik tárgyalás közben elhagyta a termet, mintha csak a mosdóba menne.

Ám ehelyett telefont ragadott, felhívta Gyenesei István sportért is felelős önkormányzati minisztert, jelezve neki, hogy érdemes lenne belevágni a pályázatba. "A miniszter úr válasza az volt, hogy csináld! Ezt olyan egyértelműen mondta, hogy a következő percekben többet beszélgettünk arról, milyen most az időjárás Budapesten" - fogalmazott Gyárfás. S a magyar pályázat végül hatalmas sikert aratott, 15:0-ás szavazati aránnyal ért révbe.

A Magyar Úszószövetség elnöke elmondta, hogy az Eb-re 2010. augusztus 4. és 15. között a Margitszigeten kerül sor, ahol 2006 nyarán is zajlott a kontinensbajnokság. Az egyébként, hogy egy ország négy éven belül kétszer is megkapja a rendezés jogát - s ne feledjük, 2007-ben Debrecen adott otthon a rövid pályás Eb-nek - eddig példa nélküli volt. Az Európa-bajnokság kabalafigurája ismét a puli lesz, de ezúttal nem fekete, hanem fehér színű. A rendezvény logója pedig egy piros-fehér-zöld színű szív lesz, s Gyárfás Tamás erre rímelve megjegyezte, hogy a 2010-es Eb-re is ugyanúgy szívvel-lélekkel kell felkészülni, mint a 2006-osra.

Forrás: [origo]

A közelmúlt, a jelen és a jövő főszereplői a sajtótájékoztatón: Gyurta Dániel, Cseh László és a puli

"Az úszás azon kevés sportág egyike, amely elégedett lehet a pekingi szereplésével, és amíg mások a sebeiket nyalogatják, az úszók példát mutatnak arról, hogyan lehet előre menekülni. A két olimpia között, 2010-ben rendezendő budapesti Eb mindenképpen olyan világverseny, amely a magyar sport megerősítésének fontos eszköze. S ez egyértelművé teheti, hogy a 2012-es londoni olimpián is számolni kell a magyar úszósporttal" - fogalmazott a sajtótájékoztatón ugyancsak jelenlevő Gyenesei István, aki megerősítette, hogy a magyar kormány négyszázmillió forinttal támogatja az Európa-bajnokság rendezését. "Az Eb-val kapcsolatban csupán egyetlen gond lehet, nevezetesen az, hogy hullik a puli szőre" - tette hozzá tréfálkozva a miniszter.

Gyárfás Tamás már előrébb tekintve megerősítette, hogy Magyarország a társszövetségekkel, így a vízilabdázókkal karöltve kandidál a 2013-as "vizes" világbajnokság megrendezésére. Jövőre Róma lesz a házigazda, 2011-ben pedig Sanghaj, de a 2013-as időpont még kiadó. A pályázatokat novemberig kell benyújtani, s a FINA, a vizes sportágak - az úszás, a műúszás, a műugrás, a hosszútávúszás és a vízilabda - nemzetközi szövetsége várhatóan februárban dönt.

Gyárfás elmondta, hogy az eseményre mindenképpen korszerű, fedett uszodát kell építeni, mert e nélkül nem lehet esélye a pályázatnak. Az elképzelések szerint az uszodát XIII. kerületben, az Elektromos-pálya mögött, a Duna szomszédságában húznák fel, ahol a meglevő termálvízkincset hasznosítva egy minden igényt kielégítő wellness-központot is létre lehetne hozni. S ha a terv megvalósulna és nyernénk, akkor a világbajnokságon a selejtezőknek helyet adó Komjádi uszoda és a margitszigeti Hajós Alfréd uszoda, valamint és az új létesítmény között akár hajójáratokkal is szállíthatnák a versenyzőket.