Vágólapra másolva!
Lance Armstrong amerikai kerékpáros legenda nem járul hozzá, hogy az 1999-es Tour de France-on levett mintáit újra elemezzék.

A visszatérő versenyzőnek a Francia Doppingellenes Ügynökség (AFLD) ajánlotta fel, hogy "becsületességét alátámasztandó" ismételten meg kellene vizsgálni az első Tour-sikere alkalmával adott vizeletét.

A hét Tour-győzelmével abszolút rekorder Armstrong ugyanakkor közleményben jelezte: több oka is van, hogy elutasítsa a felajánlást. Egyrészt már egy 2005-ös független vizsgálat kiderítette, hogy az akkori, lefagyasztott mintákat helytelenül tárolták, kezelték, másrészt már csak a második, B próbához szükséges vizelet van meg.

"Az ilyen jellegű elemzések céltalanok, semmitmondóak" - jegyezte meg a 37 éves sztár.

A L'Équipe francia lap három éve - Armstrong visszavonulásakor - írt arról, hogy az amerikai bringás első Tour-diadalakor az akkor még kimutathatatlan eritropoetint (EPO) használta. Ez az állítás nem bizonyosodott be.

Az is kiderült, hogy Armstrongnak Alberto Contadort kell segítenie új csapatában, ezt Johan Bruyneel, a kerékpároscsapat igazgatója mondta azok után, hogy felmerült: a visszatérő amerikai vagy a sikert sikerre halmozó spanyol klasszis lesz-e a klub elsőszámú versenyzője.

A hétszeres Tour de France-győztes Armstrong szeptember 9-én jelentette be, hogy három év kihagyás után visszatér, és jövőre szeretné nyolcadik alkalommal is megnyerni a világ legjelentősebb körversenyét. A kazah bejegyzésű Asztana viszont azt a Contadort is foglalkoztatja, aki tavaly a Touron, idén pedig a Giro d'Italián és a Vuelta a Espanán diadalmaskodott. Az istállót tavaly doppingbotrányok miatt idén nem engedték elindulni a Touron, jövőre viszont már ott lehet a rajtnál.

Amikor felmerült, hogy Armstrong az Asztanához igazol, Contador közölte: távozik, ha nem kapja meg az elsőszámú versenyzőt megillető jogot. Bruyneel jelezte azt is, szó sincs arról, hogy Contadort elengednék.