Vágólapra másolva!
A Lovas Petra, Póta Georgina, Tóth Krisztina, Li Bin összeállítású magyar nőiasztalitenisz-válogatott ezüstérmet szerzett a szentpétervári Európa-bajnokságon, miután a fináléban 3-0-ra kikapott a két kínai, valamint egy orosz honosított játékossal felálló hollandoktól. Téglás Péter együttese - tavalyi, belgrádi sikere nyomán - címvédőként indult a kontinensviadalon.

Férfi csapatunk azután, hogy a 9-16. helyért zajló folytatásban még hétfőn este 3:0-ra kikapott a szerbektől, kedden reggel 3:1-re verte a horvátokat - a rutinos Pázsy Ferenc mellett a játéklehetőséghez jutott két fiatal, Nagy Krisztián és Zombori Dávid is nyert egy-egy meccset -, így a 11. helyen zárt.

Harczi Zsolt szövetségi kapitány együttese, amelyben alapvetően Pázsy mellett Jakab János és Zwickl Dániel az alapember - tavaly jutott fel a bajnoki divízióba, a kontinens legjobb tizenhat együttese közé, s a célt, ami a biztos bent maradás volt, teljesítette.

Női csapatunk tavaly Belgrádban megnyerte az Eb-t, de a kiegyenlített mezőny és az újabb honosított kínai játékosok felbukkanása miatt csak egy volt a sok esélyes gárda között. Még az elutazás előtt Téglás Péter szövetségi kapitány is úgy fogalmazott, hogy bármilyen színű éremmel elégedett lenne. Nos, az már hétfőn eldőlt, hogy a lányok újra felállhatnak a dobogóra, hiszen a csoportban aratott három 3:0-ás győzelmük után a negyeddöntőben 3:0-ra verték az osztrákokat, az elődöntőben pedig ugyancsak 3:0-ra a horvátokat, így bejutottak a fináléba.

Forrás: [origo]

Ám Téglás Péter előre leszögezte, hogy itt az ellenfél lesz az esélyes. S az elfoglalt világranglistás pozíciók is ezt támasztották alá. A két honosított kínaival és egy orosszal felálló (!) hollandok bevethették a regnáló egyéni Európa-bajnok és kétszeres Top 12-győztes Li Jiaót, aki 16. a rangsorban, mellette Li Jie 38., Timina 114., nálunk Tóth Krisztina 40., Póta Georgina 46., Lovas Petra 86.

Az első párban Póta Li Jiaóval kezdett, s bár az első szettet sikerült elcsennie, sajnos ezután
helyre billent a papírforma, a holland-kínai 3:1-re győzött. Tóth hasonlóképpen csak egy játszmát nyert a védő stílusban játszó Li Jie ellen, és Lovas is 3:1-re kapott ki az ugyancsak védő Timinától. A magyar együttes a tavalyi belgrádi arany után így Szentpéterváron ezüstérmet szerzett.

"Most kicsit keserű a szánk íze, mert szerettük volna megnyerni a döntőt is, de azt mondom, az is nagyon nagy dolog, hogy ezüstérmesek lettünk. Jómagam az Eb előtt aláírtam volna a második helyet, mert tudtunk, hogy nagyon erős lesz a mezőny, erősebb, mint tavaly volt. Amiatt különösen büszke vagyok a csapatunkra, hogy 3:0-s meccsekkel jutottunk el a fináléig. A holland csapat ezen az Eb-n a két kínai játékossal mindenkinek feltörhetetlen diót jelentett. Nem tagadom, az azért bosszantó, hogy az Európa-bajnokságon kínai játékosok győznek le bennünket, és én már nem először járok így..." - nyilatkozta Tóth Krisztina.

Eredmények, nők, csapat, döntő:
Hollandia - MAGYARORSZÁG 3-0
Li Jiao - Póta Georgina 3:1 (-9, 9, 6, 6)
Li Jie - Tóth Krisztina 3:1 (7, 9, -8, 7)
Elena Timina - Lovas Petra 3:1 (9, 9, -9, 9)

A bronzérmet a horvát és a román csapat érdemelte ki.

az 5. helyért:
Spanyolország - Ausztria 3-1

a 7. helyért:
Csehország - Olaszország 3-2

férfiak, csapat, döntő:
Németország - Fehároroszország 3-2
Timo Boll - Vitalij Necsvedovics 3:0 (2, 4, 6)
Dimitrij Ovtcharov - Vlagyimir Szamszonov 0:3 (-6, -3, -9)
Bastian Steger - Jevgenyij Csecsetinyin 3:0 (11, 6, 2)
Boll - Szamszonov 0:3 (-8, -8, -6)
Ovcsarov - Necsvedovics 3:1 (7, -6, 9, 9)

A 3. helyet az osztrák és a belga válogatott szerezte meg.

az 5. helyért:
Svédország - Oroszország 3-2

a 7. helyért:
Románia - Dánia 3-1

A magyar válogatott a 11. helyen végzett.