Vágólapra másolva!
Az egyetemes sporttörténelem egyik legnagyobb párharca Budapesten zárult le, hiszen utoljára mérkőzött meg egymással versenykörülmények között John McEnroe és Björn Borg a Legendák csatája elnevezésű szenior tenisztorna keretében. A két klasszis remek megoldásokkal tarkított mérkőzésének végén az amerikai örülhetett, aki a harmadik játszmát helyettesítő szuper tiebreaket 10-8-ra nyerve fogadhatta ellenfele gratulációját.

A két sportoló profi karrierje során 14 alkalommal meccselt egymással, s testvériesen megosztoztak a sikereken. A 7-7-es eredményhez kellett McEnroe jó hajrája, az utolsó három összecsapást ugyanis ő nyerte 1981-ben, mindháromszor a döntőben, egyszer Milánóban, egyszer Wimbledonban egyszer pedig a US Openen.

A kötélidegzetű svéd és az örök lecsillapíthatatlan amerikai új fejezetet nyitott a sport történetében. Nekik köszönhető, hogy a tenisz addigi magányos gladiátorai a nyolcvanas évek elejére megbecsült, rajongott világsztárok lettek.

A budapesti Legendák csatáját mindketten vereséggel kezdték, McEnroe Cashtől, Borg Ivanisevictől kapott ki. Az első labdamenetben egyből megvillantottak valamit a régiből a klasszisok, Borg egy finom röptével kezdett, McEnroe pedig egy hosszúra ütött labda után összehúzott szemöldökkel vonta kérdőre a vonalbírót. 2:2-ig mindketten hozták az adogatásukat, ekkor az amerikai brékelhetett volna, de Borg előbb egy szép elütéssel csinált pontot, majd a háló segítségével nyerte meg a játékot.

3:3-nál viszont már nem volt visszaút, McEnroe három bréklehetőséghez jutott, és Borg egy kettőshibával ajándékozta a gémet ellenfelének. 5:4-nél aztán egyenlíthetett volna Borg, de McEnroe zsinórban öt labdamenetet húzott be, és ezzel 6:4-re övé lett az első szett.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=eaqbjDyn0ivOx7RV


A második elején aztán a skandináv elkezdte gyártani a nyerő ütéseket, a második gémben például egy egészen brilliáns kereszttenyeressel vette el Big Mac szerváját. Az amerikai azonban gyorsan magához tért, és egyenlített, de Borg 3:2-nél egy fonákegyenessel újra brékelni tudott, és végül 6:3-ra megnyerte a második játszmát.

Jöhetett a tíz pontig tartó szuper tiebreak, amelyben McEnroe előbb előadott egy rá igazán jellemző műbalhét a bíróval, aztán első meccslabdáját értékesítette, és ezzel 10-8-ra nyerte a mérkőzést.

Fotó: Tuba Zoltán

Nézzen még képeket a felejethetetlen búcsúról!

A másik ágon Henri Leconte legyőzte az argentin Guillermo Vilast, míg Sergi Bruguera nagy csatában verte az osztrák Thomas Mustert, s ezzel a francia és a spanyol játékos is két-két sikerrel rendelkezik. A döntőbe jutásról így a szombati Leconte-Bruguera összecsapás dönt.

A nap záró mérkőzésén Goran Ivanisevic két játszmában nyert Pat Cash ellen. Ezzel a csoportban Ivanisevic két győzelemmel rendelkezik, Cash és McEnroe egysze-egyszer győzött, míg Borg eddig mindkét meccsét elveszítette.

Összefoglaló a Muster - Bruguera meccsről

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=BjpeKF765ABgef9E


Zöld csoport:

McEnroe (amerikai) - Borg (svéd) 6:4, 3:6, 10-8 - szuper tiebreak
Ivanisevic (horvát) - Cash (ausztrál) 6:4, 6:4

Vörös csoport:
Leconte (francia) - Vilas (argentin) 7:5, 6:3
Bruguera (spanyol) - Muster (osztrák) 4:6, 6:3, 12-10 - szuper tiebreak

A további program:
szombat:
Muster - Vilas
Borg - Cash
Leconte - Bruguera
McEnroe - Ivanisevic

vasárnap:
a 3. helyért
döntő

Az összecsapások 15.30-kor kezdődnek.