Vágólapra másolva!
Azután, hogy délelőtt egyesben mindketten beverekedték magukat a legjobb nyolc közé, délután együtt párosban már a döntőbe jutásért állt asztalhoz Tóth Krisztina és Póta Georgina a szentpétervári asztalitenisz Eb-n. S ezúttal is sikerrel jártak, simán, 4:0-ra verték a Veronika Pavlovics, Okszana Fagyejeva fehérorosz, orosz kettőst, így vasárnap az aranyéremért meccselnek. Tóth Krisztina egyesben bejutott az elődöntőbe, így ebben a számban is érmes.

Tóth egyesben még a 16 közé jutásért éppen Fagyejevát ejtette ki 4:2-vel, ebből is erőt meríthettek a mienk, no és persze abból is, hogy egyértelműen ők számítottak az esélyesnek. A négy közé jutásért könnyedén vertek 4:0-ra egy lengyel, orosz duót, míg Pavlovicsék vért izzadva nyertek 4:3-ra a szerb színekben játszó Fehér Gabriella és Erdélyi Annamária ellen.

A Sport- és Koncertcsarnokba kilátogató néhány százfős közönség természetesen Fagyejeváéknak szurkolt, de az első szettben is inkább csendben figyelte, amint a mieink 8-4-re elhúznak, majd 11-5-re nyerik a játszmát. A második sem hozott fordulatot, a fehérorosz és az orosz lány ütőjéről többnyire túlszállt az asztalon a labda, ha nem éppen a hálóba ütötték. Tóthék 4-4 után megint megléptek 8-4-re, és Fagyejeva rontása után ezt a szettet is 11-5-re nyerték.

Az ellenfél ezt követően a maradék önbizalmát is elvesztette - bár kétséges, hogy egyáltalán volt-e neki -, s a Tóth, Póta kettős a harmadik játszmában 11-3-ra, a negyedikben 11-6-re felülkerekedve nyert 4:0-ra.

"Arra mindenképpen számítottam, hogy ezt a párost megverjük, de azt nem hittem volna, hogy ilyen sima lesz a meccs. Ez a könnyű győzelem azonban most azért is nagyon jól jött, mert így a lányok tudnak kicsit pihenni az esti egyéni negyeddöntők előtt. Legutóbb a 2002-es zágrábi Eb-n volt egyéni érmünk, akkor Kriszti ezüstöt nyert, Bátorfi Csilla pedig bronzot, s már igazán itt lenne az ideje, hogy megint ott álljuk a dobogón. Van sanszunk, meg kellene ragadni" - nyilatkozta Téglás Péter szövetségi kapitány.

S bizony tényleg jól jött a pihenő, amint az Tóth Krisztina szavaiból is kiviláglott: "Ez a páros stílusban passzol nekünk, és bíztunk is benne, hogy nem lesz gond. De bevallom, ebben a nagy menetelésben már rettenetesen elfáradtam, megyek is, megpróbálok aludni egy órát az öltözőben, hogy rápihenjek az egyéni meccsemre. Délelőtt a Szamara elleni mérkőzésem iszonyatosan nehéz volt, és most az utolsó utáni állapotban vagyok..." - jegyezte meg Tóth Krisztina.

"A cél természetesen az aranyérem, ha eddig eljutottunk, holnap döntőben már nem lenne jó veszíteni" - szögezte le a páros kapcsán Póta Georgina, aki ugyancsak fáradtságról panaszkodott. "Valamikor még az olimpia előtt volt hosszabb pihenőnk, azóta nincs megállás..."

Később kiderült, hogy a Tóth, Póta kettős a vasárnap magyar idő szerint 14 órakor kezdődő döntőben az olasz Tan-Monfardini. Stefanova duóval találkozik, ami pikáns összecsapás lesz; az olaszok szövetségi kapitánya ugyanis a kilencszeres Európa-bajnok Bátorfi Csilla, aki párosban két Eb-címét éppen Tóth Krisztinával nyerte.

női páros, elődöntő:
Tóth, Póta - Pavlovics, Fagyejeva (fehérorosz, orosz) 4:0 (5, 5, 3, 6)
Tan-Monfardini, Stefanova (olasz) - Xu, Partyka (lengyel) 4:3 (-5, -6, 10, 8, 8, -9, 4)