Vágólapra másolva!
Négy év kihagyás után szombat éjjel fantasztikus formában tért vissza a szorítóba Vitalij Klicsko, aki nyolc menetben elintézte a WBC-bajnok Samuel Petert. Vitalij sikerével elérte azt a korábban áhított célját, hogy öccsével, Vlagyimirral együtt egy időben legyen profiboksz-világbajnok.

Mindkét bokszoló KO-győzelmet ígért, ám a berlini nehézsúlyú címmérkőzés első menetétől kezdve az látszott, a nigériai Samuel Peter teljesen esélytelen. Nemcsak az alkatából adódó hátrány miatt (alacsonyabb, súlyosabb, lomhább volt), hanem azért is, mert jószerével meg sem tudta közelíteni, s ütni az ukrán óriást.

Vitalij Klicsko a harmadik menetben érezte azt először, teljesen felesleges kettős fedezékbe vonulnia, hiszen ellenfele karjai a fejéig el sem érnek, azt a csekélyke "mellport", amit Peter legyezése jelentett, simán el tudja viselni.

A negyedik menetet követően a pontozók egyértelműen az ukrán vezetését jelezték, erre Klicsko a következő menetekben még rátett egy lapáttal. A nyolcadik menet végén két pontozónál 80:72-re állt (azaz minden menetet megnyert), egy pontozó megsajnálta Petert (79:73), aki ezen teljesítménye alapján úgy tűnt, lottón nyerte a világbajnoki övet.

(Pedig nem, hiszen pályafutása során olyan kiválóságokat vert meg, mint James Toney, Jameel McCline vagy Oleg Maszkajev. Eddig két vereséget szenvedett, Vitalij Klicsko mellett 2005-ben Vlagyimir Klicskótól kapott ki.)

Forrás: AFP

A 9. menetre ugyan még frissítették Petert a sarokban, aki háromszor elismételte segítőinek: "Stop!" - a világbajnok feladta a küzdelmet.

Vitalij Klicsko 1400 nap kihagyást követően, négy évvel azután, hogy utolsó mérkőzését vívta, ismét világbajnok lett, s a profi nehézsúlyúak között először fordult elő, hogy különböző szervezetnél testvérpár birtokolja az öveket: Vitalij a WBC-ét, Vlagyimir a IBF, a WBO és az IBO címét.

"Szeretném megköszönni a szurkolóknak a szeretet és a buzdítást. Ma egy lapra tettem fel mindent, kockáztattam: vagy elveszítek mindent vagy teljesül egy álom. Utóbbi jött össze, testéremmel, Vlagyimirrel világbajnokok vagyunk, s összesen négy övet birtoklunk" - nyilatkozta a csatát követően a győztes.