Vágólapra másolva!
Bonnban, a sakkvilágbajnoki döntő hetedik játszmája a 36. lépésben döntetlennel fejeződött be. Az indiai világbajnok Viswanathan Anand vezette a világos bábukat, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik a szláv védelmet választotta. A 2006-os elisztai vb-döntőn Kramnyik kétszer is megjátszotta a változatot, most más tervet választott. Anand a vezércserét követően kis előnyt szerzett, de sötét érdekes mentőtervet talált. A címvédő a remivel megőrizte 3 pontos előnyét, 5-2-es vezetése mellett a pénteki 8. játszmában Kramnyik játszik majd világossal.

Bonnban a szerdai pihenőnap után folytatódott a világbajnoki döntő. Nem túlzás, de a sakkvilágot sokkolta Vlagyimir Kramnyik újabb veresége, és sokan féltették őt a hetedik partitól, hiszen a meccs szabályzatának megfelelően Viswanathan Anand ismét világossal játszhatott. Kramnyik "lecserélte" a Nimzoindiai védelmet, a szláv védelemre szavazott. Az elisztai vb-döntőn kétszer is megjátszotta a változatot Veszelin Topalov ellen. Emlékezetes nagy küzdelmet vívtak a párharc második partijában, amikor a bolgár nagymester viharos támadást indított, azonnali nyerést is kihagyott, végül elvesztette a partit.

Kramnyik új tervet választott, de többre, mint remi nem számíthatott. A zárt centrum mellett végül vezércsere következett, világos futója d6-ra belépve korlátozta a sötét huszár mozgásterét, a világos király is akcióba indult. Az orosz exvilágbajnok kellemetlen állásban ezúttal pontosan játszott, megtalálta az egyetlen mentőtervet. Gyalogáldozata fonalasan remihez vezetett. Anand megőrizte 3 pontos előnyét, még másfél pontra van szüksége címe megvédéséhez. Érdeklődéssel várhatjuk a nyolcadik partit. Nehezen hihető, hogy a világbajnok harmadszor vállalná nagy kalandot a Meráni-változattal.

A világbajnoki döntő 7. játszmája:
Viswanathan Anand (indiai, 2783) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2772) döntetlen (Szláv védelem, 36)