Vágólapra másolva!
A Magyar Vívó Szövetség egy évre eltiltotta a pekingi olimpián több fegyelmi vétséget is elkövetett Ujlaky Virginie-t, de a tőrözőnő büntetését egy évre felfüggesztette, így a csapatban Európa-bajnok versenyző továbbra is a válogatott keret tagja maradhat. A döntést Bernát Zoltán szövetségi kapitány felháborodva fogadta, s kilátásba helyezte, hogy kiszáll a sportágból.

A pekingi olimpia után Füleky András, a Magyar Vívó Szövetség ügyvezető igazgatója Bernát Zoltán szövetségi kapitány jelentése alapján kezdeményezett fegyelmi eljárást a tavalyi Eb-n csapatban aranyérmes Ujlaky Virginie ellen.

A Franciaországból honosított versenyző a szakvezető beszámolója szerint az olimpián bomlasztotta a csapategységet, mivel egyéniben nem indulhatott, nem volt hajlandó bemelegíteni a többiekkel, egy ízben felindultságában hátba vágta a kapitányt, a válogatott melegítőjét pedig megtaposta. Mindezeket többen is megerősítették.

Ujlaky a dr. Torday Kálmán vezette fegyelmi bizottság első ülésén nem jelent meg, a keddin azonban igen. S nem lehetett elégedetlen az ítélettel. A Magyar Vívó Szövetség ugyanis az alábbi közleményt adta ki: "A mai napon megrendezett újabb tárgyalási forduló során a Magyar Vívó Szövetség Fegyelmi Bizottsága meghozta döntését Ujlaky Virginie fegyelmi vétségének ügyében. A bizottság megállapította, hogy Ujlaky Virginie-t az ellene felhozott vétségek jelentős részében felelősség terheli, melyért egy esztendőre a magyar válogatottból kizárta, valamint eltiltotta a szövetség által rendezett versenyeken való részvételtől. A szankciók végrehajtását, figyelembe véve a felmerült enyhítő körülményeket, egyéves próbaidőre felfüggesztette. A döntés nem jogerős."

Információink szerint enyhítő körülménynek azt tekintették, hogy Ujlaky feszült lelkiállapotban volt az olimpián, s mindenképpen győzni akart a csapattal.

A határozatot Bernát Zoltán szövetségi kapitány felháborodva fogadta: "Ez az ítélet nem csak engem tesz nevetségessé, hanem az egész magyar vívósportot. Kilencen állították, hogy Ujlaky Virginie milyen vétségeket követett el, gyakorlatilag mégis felmentették. Ezek után el kell gondolkoznom azon, hogy akarok-e én egyáltalán ebben a közegben dolgozni... A szövetségi kapitányi posztra péntek délig kell beadni a pályázatokat, s most azt mondom, hogy nem fogok pályázni..."

Az Ujlaky-ügy
A vívók pekingi szereplése várakozáson aluli volt. A nőitőr-csapathoz közel állók a csapategység megbomlásáért Ujlaky Virginie-t okolták. A 24 éves Ujlaky még nem olyan régen tagja a magyar válogatottnak: a Franciaországból honosított versenyző nem tudta megemészteni, hogy csak tartalék lett az együttesben, így - az elmondások szerint - ahol tudta, akadályozta a felkészülést. Nem volt hajlandó például bemelegíteni a magyar társakkal, ő pedig egyenesen külföldiekkel gyakorolt.
Bernát Zoltán, a tőrözők szövetségi kapitánya korábban azt mondta, Ujlaky nem fogadta el, hogy egyéniben nem szerepelhet az olimpián, ez pedig a felkészülés és a versenyek alatt feszültséget keltett a csapaton belül.