Vágólapra másolva!
Bonnban a címvédő indiai Viswanathan Anand 6,5-4,5-ös győzelmével fejeződött be az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikkal vívott világbajnoki döntője. A sakkozás 15. világbajnoka megvédte világelsőségét a 14. világelsővel szemben. A 12 játszmásra tervezett párharc 11. partija a 24. lépésben döntetlennel zárult. Anand 1.e4-gyel nyitott, Kramnyik a szicíliai védelem Najdorf-változatában próbálta meg a lehetetlent, hogy esetleges újabb győzelemmel életben tartsa reményeit. Vishy pontos játékkal ölt ki minden fantáziát az állásból, az Aquaprofit Nagykanizsa újdonsült éltáblását régi-új világbajnokként ünnepelhették. Anand jövőre a Topalov-Kamsky párosmérkőzés győztesével mérkőzik meg.

A világbajnoki döntő előtt a szakírók egy része nagyobb esélyt szavazott Vlagyimir Kramnyiknak, akinek több tapasztalata volt hasonló párharcokban. Mellette szólt, milyen profi módon készült fel a 2000-es londoni, Garri Kaszparov elleni megmérettetésére.

Megtalálta a "király" gyenge pontjait, olyan állásokba kényszerítette riválisát, ahol nem érvényesült zsenialitása, a bonyodalmak bátor vállalása. Viswanathan Anandot mindenki elsősorban tornajátékosnak tartotta, fantasztikus sikereket ért el pályafutása során. Öt tornagyőzelem Wijk aan Zee-ben, három diadal Linaresben, a tavalyi mexikói vb-n aratott elsősége, amivel immár az egyesített világbajnoki cím birtokosa lett.

A szabályzat értelmében Kramnyiknak joga volt a visszavágóra, és mexikói holtversenyes második helye után sietve jelentette ki, hogy csak akkor ismeri el Anand világelsőségét, ha őt párosmeccsen is legyőzi. Egy évvel trónfosztása után Kramnyik alulmaradt a bonni párharcban is, Vishy megvédte koronáját.

Anand győzelme teljesen megérdemelt. Jobban térképezte fel ellenfele gyenge pontjait. A partik többségében rákényszerítette akaratát kihívójára. Két sötéttel elért győzelme sorsdöntő volt. Stratégiája tökéletesen bevált, olyan állásokat vállalt, ahol a finom pozíciós játék nagymestere eltévedhetett a bonyodalmakban.

Az indiai sakkozótól nem volt idegen, hogy királya középen rekedt, érezte az állásban rejlő ellentámadási lehetőségeket. Könnyedén játszott, nem került időzavarba. Anand szokásától eltérően alig hagyta el a sakkasztalt, szinte végigülte a partikat, ellenfele gondolkodási idejét is kihasználta. Kramnyik lépései után szinte azonnal a pihenőhelyiségbe vonult, ideges volt, a meglepetések ereje szinte összeroppantotta.

Szakmailag nehezen volt érthető, hogy miért ismételte meg az ötödik partiban a harmadik összecsapás megnyitását. Világbajnoki döntőn ritkán látható elnézéssel azonnal vesztőt húzott. A hajrában Kramnyik magára talált, a kilencedik partiban sötéttel kecsegtető állást ért el, de nem tudta egész pontra váltani esélyét. A tízedik játszmát világossal megnyerte, Anand az első meccslabdát elhibázta, de még maradt kettő.

Borítékolhattuk, hogy ötször húzott 1.d4 után Vishy a 11. partiban 1.e4-gyel nyit. Kramnyik a szicíliai védelem Najdorf-változatát választotta, de igazi esélye nem volt. A párharc utolsó játszmája a 24. lépésben döntetlennel zárult. A két világklasszis összecsapása mellett a segítők, a szekundánsok csapata is viaskodott.

A nevek tekintetében Kramnyik stábja volt az erősebb, 4 évvel ezelőtti, brissagói kihívója Lékó Péter mellett az orosz Szergej Rublevszkij, a francia Laurent Fressinet elemzéseire, ötleteire, tanácsaira támaszkodhatott, de orosz sakkozók egész csapata állt még készenlétben...

Anandot honfitársa, Surya Shekhar Ganguly, a dán Peter Heine Nielsen, az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov és a lengyel Radoslav Wojtaszek segítette a küzdelem során. Anand egy pillanatig sem tagadta, hogy a párbaj előtt Magnus Carlsennel is dolgozott együtt, akit a jövő nagy bajnokának tart.

A világbajnoki döntő 11. játszmája:
Viswanathan Anand (indiai, 2783) -Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2772) döntetlen (Szicíliai védelem, 24)