Vágólapra másolva!
A 48 kg-os Ungvári István és a 60 kg-ban szereplő Varga Miklós is bejutott az elődöntőbe, s ezzel már biztosan érmes a liverpooli ökölvívó Európa-bajnokságon.

A 48 kg-ban szereplő Ungvári István a keddi negyeddöntőben pontozással legyőzte Anton Bekist. Az első ütéseket a fehérorosz bokszoló vitte be, s amikor a sarokban megsorozta a hajdúsámsoniak 19 éves papírsúlyú versenyzőjét, többen attól tartottak, hogy a magyar fiú nem állja végig a nyolc percet.

Ám Ungvárit annál keményebb fából faragták. Remekül táncolva, jobbkezes ellenfele elől jobbra elforogva kiváló tempóban kontrázott, és fokozatosan átvette az irányítást. A negyedik menetben már azt csinált Bekissel, amit akart, s a közönség viharos tapsa közepette megszerezte a magyar küldöttség első liverpooli érmét.

"Most még nem tudok nyilatkozni, annyira kifulladtam" - lihegett a balkezes Ungvári. "Én a titkos esélyesek közé soroltam Pistát" - mondta Turu István, a válogatott egyik edzője, aki kiemelten foglalkozott Ungvárival a felkészülés során. "Akkora az ütése, mint a lórúgás, én csak tudom, mert edzéseken az én tenyeremet csapkodta. Egy kicsit fel kellett gyorsítanunk, s ez sikerült is."

A 60 kg-ban szereplő Varga Miklós a grúz Koba Fakadzét győzte le pontozással. Az elődöntőben, csütörtökön az orosz Leonyid Kosztilevvel mérkőzik.

Fakadze kezdte jobban a könnyűsúlyú negyeddöntőt, 3-1-re vezetett az első menet végén, de látszott, hogy Vargának még vannak ütőkártyák a tarsolyában. Gyorsan kiegyenlített, s bár a grúz visszaszerezte a vezetést, már érezni lehetett, a hajdúsági fiú felülkerekedik. 6-5-nél vette át a vezetést, testre mért ütésekkel is puhította a grúzt, s a negyedik menetben már egyértelmű volt a fölénye. Győzelme a második liverpooli magyar érmet jelentette.

"Mit is mondjak? Kemény meccs volt, igyekeztem még nagyobb tempót diktálni, mint a grúz. Inkább érzésből bunyóztam, mint hideg fejjel, de úgy látszik, ezen a délutánon ez kellett" - mondta a mindig szűkszavú Varga, aki azért még hozzátette: "Csütörtökön az oroszt is meg akarom verni."

"Varga remekül, nagy szívvel bokszolt, és azok a testre mért ütései is alaposan meggyengítették grúz ellenfelét, amelyekre nem adtak pontot az ítészek." - tette hozzá Balzsay Károly szövetségi kapitány.

"Csodálatos liverpooli napok, már van két érmesünk, és a nagyágyúink még nem is bokszoltak a negyeddöntőben!" - lelkendezett Csötönyi Sándor, a magyar szövetség elnöke.

Két siker után a 69 kg-os Bacskai Balázs pontozásos vereséget szenvedett török riválisától, így kiesett. A Vasas 20 éves junior világbajnoka "pépesre" verte ellenfelét, a pontozók mégsem őt hozták ki győztesnek.

Mindkét öklöző - de főleg Abdulkadir Koroglin - kettős fedezékben kezdte az összecsapást, s ennek megfelelően az első menetben mindössze egy pont született, az is a török neve mellé került. A másodikban egyre többször jöttek be Bacskai jobb felütései Koroglin kesztyűi között, de még mindig nulla pont állt a magyar neve mellett.

Egészen a negyedik menet utolsó percéig, amikor pedig már dőlt a vér Koroglin orrából, olyannyira, hogy a ringorvosnak is meg kellett néznie, vajon folytathatja-e a küzdelmet, de végül folytathatta. A végén Bacskai elvesztette a fejét, akkor már a török is többször betalált, de mindez nem osztott, nem szorzott.

A közönség hiába tüntetett - soraiban az Eb magyar vonatkozású mérkőzéseire rendre kilátogató Németh Krisztiánnal, a Liverpool labdarúgójával -, az eredményt már nem lehetett megváltoztatni.

Eredmények, 48 kg, negyeddöntő:
Ungvári István - Anton Bekis (fehérorosz) p. gy. 8-2

60 kg, negyeddöntő:
Varga Miklós - Koba Fakadze (grúz) p. gy. 8-6

69 kg, negyeddöntő:
Abdulkadir Koroglin (török)-Bacskai Balázs p. gy. 5-1

A szerdai magyar program, negyeddöntők:
64 kg: Káté Gyula - Makszim Ignatyev (orosz)
75 kg: Szili István - Ivan Szenaj (ukrán)
91 kg: Darmos József - Durmus Keklik (osztrák)