Vágólapra másolva!
A 64 kg-ban szereplő Káté Gyula bejutott a döntőbe a liverpooli ökölvívó Európa-bajnokságon, miután a négy között 8-2-es pontozással legyőzte az ír John Joe Joyce-t. Ellenfele a szombati döntőben az örmény Eduard Hambarcumjan lesz.

Az MTK kiválósága valósággal ledarálta ír ellenfelét, aki a pekingi olimpia első fordulójában legyőzte őt. Ennek ellenére most már 4-1 az összesített mérleg Káté javára, akárcsak a dublini európai uniós bajnokságon és a tavalyi chicagói vb-n, most is ő volt a jobb.

A pont nélküli első menet után belejött Káté, óriási iramot diktált, s amikor a harmadik menetben fogásért megintették az írt, eldőlt a továbbjutás kérdése. Ekkor már 6-2-re vezetett Káté, a végső gongszóig 8-2-re növelte előnyét, és a magyar tábor - benne Németh Krisztián, a Liverpool középcsatára - tombolása közepette simán győzött.

"Szerintem ezt kellett bokszolnom, nem mentem előre fejetlenül, tanultam a pekingi hibámból" - mondta Káté, a magyar válogatott csapatkapitánya.

"Szédületes formában bunyózik, egyszerűen felőrölte az írt" - tette hozzá Balzsay Károly szövetségi kapitány.

A 60 kilós Varga Miklósnak - akárcsak Ungvári Istvánnak - az elődöntő jelentette a végállomást a liverpooli ökölvívó Európa-bajnokságon, így bronzérmes lett

Varga a súlycsoport egyik legjobbjától, az orosz Leonyid Kosztyiljevtől 11-2-es pontozással kapott ki. Az első két menetben a hajdúsámsoni bokszoló teljesen egyenrangú ellenfele volt riválisának, aki még csupán 19 éves. A második felvonás végén 4-2-re vezetett Kosztyiljev, aki a harmadik etapot aztán 5-0-ra megnyerte, s ezzel el is úszott a döntő lehetősége.

"Jobb volt az orosz, nincs mese, el kell ismerni. Mindez azonban nem kisebbíti Varga sikerének értékét" - mondta Balzsay Károly szövetségi kapitány.

"Varga kristálytiszta ütéseire sem kapott pontot, a negyedik menetben már azt mondtam neki, próbálja meg testen kiütni Kosztyiljevet, mert másképpen már nem győzhet. Nehezen tudom megemészteni ezt a vereséget, de tanulni próbálunk belőle, jövőre a milánói vb-n talán kamatoztatni tudjuk a tapasztalatokat" - kesergett Máté Attila, Varga edzője.

Ungvári az elődöntőben az örmény Hovhancs Danieljantól kapott ki. Magyar szempontból nagyszerűen kezdődött a mérkőzés: a hajdúsámsoni bokszoló megszerezte a vezetést, és még a harmadik menet elején is döntetlen, 2-2 volt az állás. A hajrában azonban az örmény riválisnak sikerült két ütést bevinnie, ezzel a végén az ő kezét emelték a magasba 4-2-es pontozásos győzelme után.

"Minden elismerésem Ungvárié, remekül küzdött, csupán azért van bennem némi hiányérzet, mert ellenfele a verhető kategóriába tartozott" - értékelt Balzsay Károly szövetségi kapitány.

A 91 kg-ban szereplő Darmos József szintén pontozással kikapott az örmény Colak Ananikjantól, így ő is bronzérmes lett. A nehézsúlyúak második elődöntője hatalmas taktikai csatát hozott, amelyben a negyedik menet közepéig a Vasas 23 éves bunyósa tűnt jobbnak. Már 4-2-re is vezetett, az örmény sokat fogott - hajszálnyira állt az intéstől, amely el is döntötte volna a meccs sorsát -, aztán bevitt egy ütést, de így is 4-3 volt az állás Darmosnak, amikor egy balhorog állcsúcson találta. A magyar nehézsúlyú leült, de azonnal felpattant, nyolcat számoltak rá, majd 4-4 után az örmény kapta meg a mindent eldöntő pontot.

"Nem láttam azt a bizonyos balhorgot, tény, hogy meg voltam fogva, de amikor elkezdett számolni a bíró, már észnél voltam." - mondta Darmos, akinek az arca rendesen vérzett.

"Amikor benyomták az ötödik pontot, éppen Jóska ütött! Ilyen nincs!" - háborgott Bacskai Imre, Darmos klubedzője.

Az Eb érmesei között egyébként roppant előkelő helyet foglal el Magyarország: négy elődöntősnél többet csupán az oroszok és az ukránok vonultatnak fel, egyaránt ötöt.

Eredmények, 64 kg, elődöntő:
Káté Gyula - John Joe Joyce (ír) p. gy. 8-2

60 kg, elődöntő:
Leonyid Kosztyiljev (orosz) - Varga Miklós p. gy. 11-2

48 kg, elődöntő:
Hovhancs Danieljan (örmény) - Ungvári István p. gy. 4-2

91 kg, elődöntő:
Colak Ananikjan (örmény) - Darmos József p. gy. 5-4