Vágólapra másolva!
A Nankingban zajló szuperverseny második fordulójában a kétszeres örmény olimpiai bajnok Levon Aronjan világossal legyőzte Vaszilij Ivancsukot. A világranglista harmadik ukrán nagymester elsietett vezérszárnyi akciója után életre keltek a világos tisztek, a gúzsba kötött sötét táborra a hetedik sorra behatolt bástya mérte a döntő csapást. Hibák sorozatával vesztett az orosz Peter Szvidler, hiába volt a minőségért cserébe bőséges kompenzációja, a szlovák Szergej Movszeszjan nehéztisztjei védhetetlen támadást indíthattak. A kínai Bu Xiangzhi szláv védelme értékes fél pontot jelentett, a bolgár Veszelin Topalov másodszor remizett.

A 21-es kategóriájú szuperverseny szervezéséről, a nagymesterek számára biztosított feltételekről felsőfokon tudósít az egyik legismertebb szakíró, a spanyol Leontxo Garcia. A parádés fogadtatás, a lenyűgöző megnyitóünnepséget követően a sakktáblán izgalmas csaták zajlanak. Háromszáz fős szervezőgárda szorgoskodik a torna körül. A második játéknapon két játszma fejeződött be döntéssel. Az örmény olimpiai bajnokcsapat éltáblása, Levon Aronjan az ukránok legjobbjára, Vaszilij Ivancsukra mért csapást.

Korábban 31 partiban mérték össze erejüket, Ivancsuk tizenháromszor győzött, Aronjan hatszor tudta megadásra kényszeríteni riválisát. A drezdai sakkolimpián csatájuk döntetlennel végződött. Összecsapásaik során sohasem unatkoztunk, nyíltsisakos küzdelmeik mindig az érdeklődés középpontjában álltak. Ivancsuk sötéttel meglehetősen széles megnyitási repertoárral rendelkezik, nem könnyű készülni rá. Aronjan jó érzékkel megérezte, hogy az angol megnyitásból a szicíliai védelem Maróczy-változatába terelheti át a játszmát. A megnyitás után sötét elégedett lehetett, de Ivancsuk 17...b5-tel elsietett vezérszárnyi akciót kezdett. Az állás nyitása világosnak kedvezett, Aronjan tisztjei "életre keltek", a gúzsba kötött sötét haderő ellen pár lépés alatt védhetetlen támadást indított, a sötét állás összeomlott. A világos futópár hatásosan működött, a bástya is betört a hetedik sorra, majd kiskombináció döntötte el a parti sorsát.

Közel egy éve már hullámvölgyben a négyszeres olimpiai, ötszörös orosz bajnok Peter Szvidler. Az első játéknapon tetszetős, és nem is annyira bonyolult nyerést hagyott ki Ivancsuk ellen, gondjait a szlovák Szergej Movszeszjantól elszenvedett vereséggel tetézte. A szicíliai védelem schweningeni-változatában hullámzott a játszma, sötét 26...h6?! lépését követően Szvidler minőségáldozattal átvette a kezdeményezést, majd remi körülire rontotta a pozíciót. Az időkontrollt követően többször is hibázott, az elmulasztott vezércseréért drága árat fizetett.

Értékes döntetlennek örülhetett a kínai Bu Xiangzhi. A szófiai M-tel szuperversenyen 1-1-re végzett Veszelin Topalovval, mindketten világossal voltak eredményesek. Ezúttal a sötéttel játszó Bu biztos kézzel irányította hadseregét, a bolgár exvilágbajnok nem tudott előnybe kerülni, lépésismétléssel osztoztak meg a ponton.

A 2. forduló eredményei:
Veszelin Topalov (bolgár, 2791) - Bu Xiangzhi (kínai, 2714) döntetlen (Szláv védelem, 49)
Peter Szvidler (orosz, 2727) - Szergej Movszeszjan (szlovák, 2732) 0 - 1(Szicíliai védelem, 47)
Levon Aronjan (örmény, 2757) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2786) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 33)

A szuperverseny állása:
1-2. Levon Aronjan és Bu Xiangzhi 1,5 pont
3-4.Veszelin Topalov és Szergej Movszeszjan 1
5-6. Vaszilij Ivancsuk és Peter Szvidler 0,5

A 3. forduló párosítása:
Ivancsuk - Topalov
Movszeszjan - Aronjan
Bu Xiangzhi - Szvidler