Vágólapra másolva!
Vasárnap a vívók TippMix-kupáért kiírt országos bajnokságán a zárónapon a férfiak csapatversenyeit rendezték meg: párbajtőrben a Honvéd, kardban a Vasas, tőrben az MTK együttese állhatott fel a dobogó tetejére. Imre Géza és Szilágyi Áron az egyéni megnyerése után duplázott.

A párbajtőrcsapatok versenyébe 24 együttes nevezett be, s aki számít, mindenki ott volt. A Honvédba beszállt a tavaly egyéni világbajnoki címet szerzett Kulcsár Krisztián is, aki az ob-n egyéniben nem indult el. Bár a Honvéd bombaerős gárdával állt ki, a pekingi csapat hármnegyedével - Kulcsár mellett az ob-n szombaton egyéniben győztes Imre Gézával, valamint a hátát fájlalva is bronzérmes Boczkó Gáborral -, a nyolc között a BVSC II-ben váratlanul kemény ellenállásba ütközött. A Honvéd ezen az összecsapáson csak 45-41-re kerekedett felül, ám utána az elődöntőben 45-30-cal lépett át a Bólyai együttesén.

A másik ágon a BVSC jutott be a döntőbe, amely az elődöntőben élt át nehéz pillanatokat a PEAC ellen, a végén azonban kéttusos hátrányból fordítva Kovács Iván bevitte a vasutasokat a fináléba. A BVSC-ben pástra lépett a korábbi csapatvilágbajnok Fekete Attila, valamint a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, a teljesen amatőr Gömöri Zsolt is.

"Az olimpia után letettem a párbajtőrt, most pedig felvettem. Illetve ez annyiban nem igaz, hogy edzősködöm, tehát iskolát azért adtam versenyzőknek. Ám én egyáltalán nem vagyok edzésben" - vallotta be az egyéniben ezüstérmes, 38 éves Kovács Iván, aki hivatalosan még nem mondta le a válogatottságot, ezért fanyar mosollyal az arcán jegyezte meg, hogy mégis kikerült Kulcsár Győző szövetségi kapitány keretéből. "Világkupákon már biztosan nem indulok, de ha egy hazai verseny napján reggel olyan hangulatban ébredek, hogy van hozzá kedvem, akkor még beszállok" - tette hozzá.

Forrás: [origo]

A párbajtőrcsapatok versenyét a Honvéd nyerte

A döntőben bejött a papírforma, a Honvéd 45-32-re nyert a BVSC I ellen, így Imre Géza az egyéni megnyerése után duplázott. "Én már jó ideje edzésben vagyok. Az utóbbi időszakban a megfelelő kondira fektettem a hangsúlyt, és a Honvéd pólósainál is dolgozó Zala György útmutatásainak köszönhetően tökéletes az erőállapotom. Nagyon örülök, hogy kétszer is a dobogó felső fokán állhattam. Csapatban már kilencszer voltam magyar bajnok, egyéniben viszont csak harmadszorra jött össze az arany. Az újabb elsőségre tizennégy évet kellett várnom, mert 1992-ben és 1994-ben győztem" - nyilatkozta Imre Géza.

Érdekesség, hogy tavaly a BVSC nyerte az ob-t, majd a Bajnokcsapatok Európa Kupájában is első lett, így a jövő évi BEK-ben a BVSC és a Honvéd is indulhat. Erre a tornára az idősebb versenyzők, azaz Kulcsár és Kovács is elmennek.

A kardcsapatok versenyében szintén az a két együttes jutott be a döntőbe, amelytől ez elvárható volt, s az első helyért a Vasas 45-37-re nyert a BSE ellen. A győztes gárdában az egyénit megnyerő, világbajnok csapattag Szilágyi Áron, valamint a szombaton bronzérmes, junior egyéni Eb-aranyérmes és csapatvilágbajnok Iliász Nikolász mellett ott volt az athéni olimpiai ezüstérmes Nemcsik Zsolt is. "Három hónapja műtötték a jobb térdemet és az orvosok azt tanácsolták, hogy még ne induljak versenyen. Az egyénit ki is hagytam, de a csapatban mindenképpen ott akartam lenni. Azért jöttünk, hogy megvédjük a tavalyi elsőségünket, és ehhez a magam részéről is szerettem volna hozzátenni" - mondta el Nemcsik Zsolt, aki az olimpiai bajnok Szabó Bence irányításával készül a jövő évi feladatokra.

"A tavaly aranyérmes csapatban már én is benne voltam, így már háromszoros magyar bajnok vagyok. Az egyértelmű volt, hogy a csapattal most is az első helyre törünk, az egyéniben viszont bármilyen színű éremmel kiegyeztem volna előre. Négy héten át Németországban, Szabó Vilmossal készültem, s bár az elmúlt időszakban néhány junior versenyen nem úgy szerepeltem, ahogy szerettem volna, az ob előtt mindenképpen bizakodó voltam" - nyilatkozta Szilágyi Áron.

Akárcsak a párbajtőrözőknél és a kardozóknál, a tőrözőknél is megismétlődött a tavalyi finálé. Egy évvel ezelőtt a CSATA legyőzte az MTK-t, s most a kék-fehérek - a Széki Bence, Mazza Lorenzo, Gátai Róbert csapattal - egy végletekig kiélezett összecsapáson visszavágtak: 30-29-re nyerték az ob utolsó döntőjét. A CSATA együttesében hiába volt ott volt az egyéniben győztes Szabados Gábor és az ezüstérmes Szabados Kristóf, ezt a csatát elvesztették.