Vágólapra másolva!
Az Elisztában zajló Grand Prix-viadal harmadik fordulójában Lékó Péter megszerezte első győzelmét. A bolgár Ivan Cseparinov ellen a Caro-Kann védelmű parti elméleti szempontból is jelentős volt. A korai vezércsere után bonyolult középjáték alakult ki, a végjátékra egyszerűsödött állásban nagymesterünk szabadgyalogot képzett a vezérszárnyon, kihasználta Cseparinov hibáját és nyert. Az azeri Tejmur Radzsabov a szicíliai védelem sárkány-változatában győzte az üzbég Rusztam Kaszimdzsanovot, és félpontos előnnyel vezet. Türelmes játékkal begyűjtötte az egész pontot az ukrán Pavel Eljanov, győzelmet szalasztott el az azeri Sahriyar Mamedgyarov. A negyedik fordulóban Lékó Péter sötét lesz a francia Etienne Bacrot ellen.

Három győzelem született a harmadik játéknapon, Lékó Péter, Tejmur Radzsabov és Pavel Eljanov is világossal nyert. A statisztikát még javíthatta volna Sahriyar Mamedgyarov, de az azeri nagymester nyerést hagyott ki. Elméleti szempontból is értékes volt első számú nagymesterünk Caro-Kann védelmű partija, ahogy Tejmur Radzsabov is jól felkészült a szicíliai védelem sárkány-változatára.

A bolgár-team új fegyvere a Caro-Kann védelem, Veszelin Topalov is megjátszotta már a Nankingban folyó szuperversenyen, Ivan Cseparinov másodszor vetette be az elisztai GP-versenyen. A 3.e5-ös változatban Péter más folytatást választott, mint az első játéknapon Radzsabov.

A gyalogért cserébe nagymesterünknek bőséges ellenjátéka volt, a világos tisztek aktivitása tetszetős volt. Meglepetésként értékeltük a bolgár sakkozó 26...c3 lépését, majd a sorozatos cserék után a végjátékban Péternek kis előnye volt. A b5-ig előrenyomult szabadgyalog zavart okozott Cseparinov soraiban, elvétette a helyes védekezést, de ezt a legkevésbé bántuk. 46...Hc6 után eldőlt a parti, Lékó pontosan számolt, és az 53. lépés után fogadhatta ellenfele gratulációját.

A norvég Magnus Carlsen divatba hozta a szicíliai védelem sárkány-változatát, az alapos elemzések a legbonyolultabb eltéréseket is sötéttel játszhatónak vélik. A 13...Be8 lépés megtetszett Rusztam Kaszimdzsanovnak, kétszer is megjátszotta a drezdai sakkolimpián. Radzsabov is készült, a 22. lépésben újított a Dominguez-Kaszimdzsanov játszmához képest. Az üzbég sakkozó egy darabig állta a sarat, de 28...Bc6-tal feladta a "magas labdát", amit az azeri nagymester könyörtelenül kihasznált.

A szláv védelem egyik hosszan elemzett változatában küzdött meg Sahriyar Mamedgyarov és Etienne Bacrot. A jól ismert variban sötét tisztet áldoz három gyalogért cserébe. Mindketten bíztak elemzésükben, de az azeri sakkozó sikerrel tartóztatta fel az előretörő sötét gyalogokat, könnyű nyerést hagyott ki. Bacrot szép riposztot talált, a bástyavégjátékot kiremizte. Nagyon türelmesen játszott az ukrán Pavel Eljanov, erőfeszítéseit siker koronázta az orosz Jevgenyij Alekszejev ellen.

Kis előnyét nem tudta győzelemig fokozni az azeri Vugar Gasimov, az összesített pontversenyben vezető kínai Wang Yu egyelőre nem jeleskedik. Nagyon gyanúsan állt az örmény Vlagyimir Akopjan, de végül kiharcolta a döntetlent az orosz Erneszto Inarkijevvel szemben. Az orosz derbi nem hozott meglepetést, Dmitrij Jakovenko és Alekszandr Griscsuk tudta a varit.

A 3. forduló eredményei:
Tejmur Radzsabov (azeri, 2751) - Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2672) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 35)
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2731) - Etienne Bacrot (francia, 2705) döntetlen (Szláv védelem, 63)
Lékó Péter (magyar, 2747) - Ivan Cseparinov (bolgár, 2696) 1 - 0 (Caro-Kann védelem, 53)
Dmitrij Jakovenko (orosz, 2737) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2719) döntetlen (Spanyol megnyitás, 26)
Erneszto Inarkijev (orosz, 2669) - Vlagyimir Akopjan (örmény, 2679) döntetlen (Spanyol megnyitás, 67)
Vugar Gasimov (azeri, 2703) - Wang Yue (kínai, 2736) döntetlen (Szicíliai védelem, 43)
Pavel Eljanov (ukrán, 2720) - Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2715) 1 - 0 (Nimzoindiai védelem, 52)

A verseny állása:
1. Tejmur Radzsabov 2,5 pont
2-4. Alekszandr Griscsuk, Dmitrij Jakovenko és Vugar Gasimov 2
5-9. Lékó Péter, Vlagyimir Akopjan, Sahriyar Mamedgyarov, Erneszto Inarkijev és Pavel Eljanov 1,5
10-14. Ivan Cseparinov, Jevgenyij Alekszejev, Wang Yue, Etienne Bacrot és Rusztam Kaszimdzsanov 1

A 4. forduló párosítása:
Kaszimdzsanov - Alekszejev
Wang Yue - Eljanov
Akopjan - Gasimov
Griscsuk- Inarkijev
Cseparinov - Jakovenko
Bacrot - Lékó
Radzsabov - Mamedgyarov