Vágólapra másolva!
A Magyar Atlétikai Szövetség szerdai sajtótájékoztatóján ismertették a sportág fejlesztését előirányzó MAST2012 nevű programot, amely többek között azt is tartalmazza, hogy a 2012-es londoni olimpián két érem és további négy döntős helyezés megszerzése a cél. Az egyik érmet a kalapácsvető Pars Krisztiántól várják, aki a két, doppingoláson ért fehérorosz versenyző kizárása után negyedik helyezettből utólag ezüstérmes lett a pekingi olimpián.

A Magyar Atlétikai Szövetség 2012-ig tartó rövid s a 2020-ig szóló hosszabb távú stratégiája öt területet ölel fel: a sportszakmai munka és feltételrendszer, a szervezés, a marketing, a kapcsolatrendszer és a technikai feltételrendszer fejlesztését.

A szerteágazó feladok között szerepel többek között a pénzügyi háttér kiszélesítése, a gyógyító sportorvoslás megerősítése, valamint az "elismertség fórumainak kidolgozása" is. A MASZ az igazolt versenyzők létszámát szeretné visszatornázni tízezer főre, a 2012-es londoni olimpiára pedig két érem, valamint további négy döntős helyezés megszerzését jelölte meg célul.

Az egyik érmet a kalapácsvető Pars Krisztiántól várják, aki a Pekingben doppingoláson ért két fehérorosz versenyző, Vagyim Gyevjatovszkij és Ivan Tyihon kizárása után negyedik helyezettből ezüstérmes lett.

- Kitől tudta meg, hogy a NOB végrehajtó bizottsága kizárta az olimpiáról a doppingoláson ért fehérorosz dobókat, és ön lesz az ezüstérmes?
- Múlt csütörtökön reggel kilenc óra tájban a menedzserem, Spiriev Attila szólt, hogy egy japán hírügynökség már ezt közölte. Délután kettőkor aztán Schmitt Pál, a MOB elnöke is felhívott, hogy megnyugodhatok, megvan az ezüst.

- Mikor lesz meg az érem "kézzel fogható"?
- Úgy tudom, hogy leghamarabb is csak egy hónap múlva, mert előbb a fehéroroszoktól vissza kell venni az érmeket, és még ez is hosszú procedúra lehet.

- Mi a véleménye a történtekről?
- Mivel bebizonyosodott, hogy a fehéroroszok nem tisztességes módszerekkel éltek, teljesen jogos, hogy kizárják őket az olimpiáról, s így én kapom meg az ezüstöt. Azt mindenesetre sajnálom, hogy nem az olimpián, kilencvenezer néző előtt adják át nekem, de azon leszek, hogy négy év múlva Londonban ott állhassak a dobogón.

Forrás: [origo]

A 2008-as esztendő legjobb versenyzői és edzői (felül: Pars Krisztián, Kürthy Lajos, Németh Pál és Csoma Ferenc, az alsó sorban Szabó Dániel, Ozorai Jenny, Zsigovics Natália és ifj. Szabó Dezső)

- Csütörtök óta mennyiben változott meg az élete?
- Nehezebben megy a karácsonyi bevásárlás, mert akárhova megyek, megállítanak, gratulálnak, amit persze nem bánok, mert ez nagyon jó érzés. S még annyiban változott a helyzet, hogy eddig azt kérdezték, mi a helyzet az ezüsttel, most pedig arról faggatnak, hogy mikor kapom meg. De erre csak azt mondhatom, hogy már én is nagyon várom.

- Az új esztendőt, a jövő évi versenyeket mennyire várja?
- Három hete elkezdtem az edzéseket, de sajnos jelenleg hasizomhúzódással bajlódom, így nem dobhatok és a súlyzózást is hanyagolnom kell. A hasfal nagyon érzékeny pont, ha erre rásérülnék, rossz esetben hónapokat ki kellene hagynom, amit nem szeretnék. Szerencsére úgy néz ki, hogy megtaláltuk azt a fajta kezelési módszert, ami segíthet. Vannak különböző gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók, és Szombathelyen ultrahangos kezelést is kapok. A téli Európa-kupán, amit majd márciusban Tenerifén rendeznek, már szeretnék indulni.

- Előtte lesz lehetősége külföldi edzőtáborozásra?
- Igen, január elején ugyanúgy Portugáliába megyünk, ahogy tavaly. Itt az év elején is 10-15 fokos melegben készülhetünk, ami a versenyszezon kezdetére plusz két métert is jelenthet. Nem mindegy, hogy hetvenhat vagy hetvennyolc méterrel indítom az évet.

- Hány métert céloz meg a nyári, berlini világbajnokságra?
- Nyolcvankettőt. Igaz, hogy az egyéni csúcsom 82,45, de többször még nem tudtam nyolcvankettő fölé jutni, a második legjobb eredményem az idén Lahtiban elért 81,96. Ebben az évben ötször dobtam nyolcvanegy fölött, sajnos éppen Pekingben nem jött össze. Igaz, ott is kevésen múlt, hiszen 80,96-ot értem el, de ez azért számomra kicsit csalódás volt. Azt hiszem, volt bennem egy pici görcsösség, ezért nem sikerült úgy végrehajtanom a technikát, ahogy kellett volna.

- Ha Berlinben sikerül, mindez mire lehet elég?
- Az olimpiai bajnok szlovén Kozmus nagy ellenfél, de őt is legyőzhetem. A magyar atlétikának még nem volt világbajnoka, s az a célom, hogy én legyek az első.

A sajtótájékoztatón adták át az év legjobbjainak járó díjakat. Az év atlétája Pars Krisztián (Dobó SE) és Kálovics Anikó (Zalaszám ZAC), a 23 éven aluliaknál Kürthy Lajos (Mohácsi TE) és Erdélyi Zsófia (GEAC), a junioroknál ifj. Szabó Dezső (KSI) és Ozorai Jenny (Dobó SE), az ifiknél pedig Szabó Dániel (Dobó SE) és Zsigovics Natália (ARAK) lett. Az év edzője címet Németh Pál (Dobó SE) kapta, a legjobb utánpótlásedző címet Csoma Ferenc (UTE) érdemelte ki.