Vágólapra másolva!
Szombaton igazi magyar profi bokszgálát rendeznek Magdeburgban, hiszen az Universum Promotion istálló idei első eseményének két fő meccsét a Bokszvilágszervezet (WBO) félnehézsúlyú világbajnoki címét továbbra is megőrizni kívánó Erdei Zsolt, illetve a WBO nagyközépsúlyú koronájáért kihívóként ringbe szálló Balzsay Károly vívja.

A WBO félnehézsúlyú trónját öt éve birtokló Erdeinek - kinek mérlege 29 mérkőzésből 29 győzelem - ezúttal az ukrán Jurij Barasjannal kell megküzdenie, aki legutóbbi mérkőzésén egyhangú pontozással, simán kikapott a magyar klasszis által kétszer is legyőzött argentin Hugo Hernan Garaytól, a Bokszvilágszövetség (WBA) királyától. Az augusztusi kudarc ellenére sem lehet lebecsülni a 29 meccsén 25 győzelmet arató ukránt, aki közel egy éve Európa-bajnok lett, miután legyőzte a német Thomas Ulrichot.

"Soha senkit nem szoktam lebecsülni, és ez alól természetesen Barasjan sem kivétel, sőt" - mondta a 34 éves magyar bokszoló a gála hétfői sajtótájékoztatóján. "Barasjan erős ellenfél, intelligens bokszoló, aki Ulrich ellen megmutatta, mire képes. Mindezek ellenére én vagyok a világbajnok és az is akarok maradni. Tökéletesen felkészültem, s nagyon várom a meccset, melyre biztosan sokan eljönnek majd Magyarországról is."

Erdei tavaly április óta nem bokszolt, akkor könnyedén, egyhangú pontozással győzte le az amerikai DeAndrey Abront. Barasjan nem meglepő módon arról beszélt, hogy minden tisztelete ellenére le akarja győzni Erdeit:

"Zsolt egy nagy bajnok, tapasztalt, mozgékony és nagyon gyors, ráadásul taktikus bokszoló. Ugyanakkor kész vagyok a küzdelemre, győzelemre készülök."

Ifjabb Balzsay Károly tulajdonképpen most pótolja majd klubtársa, az orosz Gyenyisz Inkin elleni, szeptemberre tervezett összecsapását. Igaz, a helyzet nagyot változott az elmúlt négy hónap alatt: az őszi meccs a WBO átmeneti (interim) vb-címéért volt kiírva, amire Balzsay sérülés miatt nem tudott kiállni.

Az Universum azonban szerzett egy másik, kolumbiai riválist Inkinnek, ráadásul egy nappal az orosz Fulgencio Zuniga elleni meccse előtt kiderült, hogy a világelső walesi Joe Calzaghe végleg lemond a trónról, így a szeptember 27-i összecsapást pontozással nyerő Inkin hivatalos világbajnokká lépett elő.

A szervezet első számú kihívójának számító magyar öklözőnek így a címvédőtől kell elhódítania a koronát. "Nagyon szomorú voltam, amikor le kellett mondani az őszi meccset, de már túltettem magam a dolgon. Most újra itt a lehetőség, amit nem ajándékba kaptam, hiszen én vagyok a WBO első számú kihívója" - nyilatkozta a sajtótájékoztatón a 29 éves Balzsay, akinek eddigi 19 profi meccse után hibátlan a mérlege (19 győzelem, ebből 14 KO vagy technikai KO). "Nagyon jól ismerem Inkint, aki kiváló bokszoló, de szombaton mindenkinek meg akarom mutatni a tudásomat. Győzni jöttem ide."

A 31. születésnapját szerdán ünneplő orosz bunyós magyar riválisánál nagyobb tapasztalattal rendelkezik a profik között (34 meccs, 34 győzelem), s állítása szerint nagy lökést adott neki a vb-öv elhódítása.

"Rengeteget dolgoztam azért, hogy idáig eljussak. A világbajnoki cím sokat jelent nekem, magabiztosabbnak érzem magam, mint korábban. Tisztában vagyok a képességeimmel, így nyugodtan mondhatom, hogy Balzsay ugyan nagyon erős rivális, de én erősebb vagyok nála."

A szombati gálán még egy magyar ringbe lép: a pekingi olimpia után profinak állt Bedák Pál második mérkőzését vívja majd a hivatásosok között. Az első meccsét decemberben 42 másodperc alatt kiütéssel megnyerő légsúlyú versenyző a román Laurent Ucristinel Balmau ellen lép szorítóba.