Vágólapra másolva!
Balzsay Károly élete huszadik profi mérkőzésén egyhangú pontozással verte a szintén universumos orosz Gyenyisz Inkint, így elnyerte tőle a WBO szervezet nagyközépsúlyú világbajnoki címét. Noha a pártatlan külföldi tudósítások, illetve fórumbejegyzések között nem találtunk olyat, amelyik megkérdőjelezné Balzsay győzelmének jogosságát, a hazai véleményformálókat megosztotta a kérdés, hogy valóban a magyar sportoló volt-e a jobb. A világbajnok szerint ez elsősorban a meccset közvetítő RTL Klub szakértőjének köszönhető, szomorúnak és elgondolkodtatónak tartja, hogy éppen itthon nem ismerik el a teljesítményét.    

- Mi volt az előzetes taktikája a világbajnok ellen?
- Hasonlót képzeltünk el, mint ami végül meg is valósult. Tudtuk, hogy monoton jön majd előre, ezért sokat kell oldalra mozognom, és onnan visszatámadni, váltogatni az egyeneseket és a horgokat, sűrűn ütni a felütéseket. Ritmusváltásokkal próbáltam megzavarni, ami a hatodik menet után elég jól sikerült.

- Mit gondolt meccs közben, meglesz a győzelem?
- Végig bíztam benne, hogy ő is csak emberből van, és nem bírja majd végig azt a nagy iramot, amit kezdettől fogva diktált. A hatodik menettől kezdett is elfogyni, én meg fokozatosan jöttem fel. A tizedik menetben volt a legnagyobb a fölényem, be is fejezhettem volna a mérkőzést, ha egy kicst több időm van, de a gong megmentette Inkint. Onnantól viszont már nem tudott fordítani, nagyon vigyázott magára, és nem volt elég ereje, hogy igazán megüssön.

- Amikor Inkin megrendült, mennyire dolgozott önben, hogy ki kéne ütni?
- Próbáltam, ahogy csak bírtam. Nekem sem volt már sok erőm, de igyekeztem összeszedni magam, hiszen bennem volt, hogy ha sikerül, akkor nincsen tovább, nem lesz szükség a pontozókra. Sajnos nem tudtam olyan erővel eltalálni, hogy lemenjen, de onnantól fogva így is végig fölényben voltam.

- Nyilván hallott róla, hogy itthon sokan megkérdőjelezték a győzelmét.
- Ez a sok inkább egy ember.

- Az RTL Klub szakértőjére, Boros Tamásra gondol?
- Igen. Az ő véleménye, mivel a tévében mondja, és a neve alá van írva, hogy szakértő, természetesen nagyban befolyásolhatja a nézőket. Sajnos azonban egy hozzá nem értő ember van kikiáltva szakértőnek. Szerintem attól, hogy valaki sok meccset látott és ismeri a ranglistákat, még nem számít annak, hiszen sosem került ennél közelebbi kapcsolatba a boksszal, nem tanulta a szakmát. Ráadásul úgy érzem, szinte mindegy, hogy mit csinál az ember, ő mindig ellenkezőjét mondja, hozzátéve, hogy biztos nem lesz népszerű a véleménye miatt. Ezt aztán persze sokan átveszik. Szerintem így próbálja népszerűsíteni magát, és tulajdonképpen el is éri a célját. Félreértés ne essék, nincs gondom azzal, hogy ő másként látta a meccsemet, csak ne adja elő magát úgy, mintha szakember lenne.

- Ezek szerint úgy érzi, jogosan nyerte meg a meccset?
- Abszolút jogosan. Igaz, szoros meccs volt, de én két menettel többet nyertem. Inkin nyolc éve profi, 34-0 volt a mérlege, nekem aznap szóltak, hogy enyém lesz a főmérkőzés, és élőben adja a ZDF. Nem tudom, milyen különbséggel kellett volna nyernem. Ha az első menetben leütöttem volna, akkor meg biztos az lett volna a baj. A külföldi lapok közül egyik sem kérdőjelezte meg a győzelmemet, még az oroszok is elismerték, nem értem, hogy miért pont az itthoni tévéműsorban fanyalognak, ahelyett, hogy azt mondanák, szép volt, Karcsi, nagy csatában nyertél. Számomra ez kicsit szomorú és elgondolkodtató.

Forrás: EPA

- A meccs közben felrótták önnek, hogy keveset kezdeményez, nem indít elég akciót, pedig amikor ráment Inkinre, az majdnem mindig látványos eredménnyel járt.
- Az első menetet megnyertem, de utána Inkin olyan iramot kezdett diktálni, amit nem akartam felvenni, mert különben én is úgy elfáradtam volna a hetedik menetre, hogy a kezemet sem tudtam volna felemelni. Alapszabály az ökölvívásban, hogy a verekedős bunyósok ellen vívni kell, a technikásabbak ellen pedig inkább a közelharcot kell eröltetni, vagyis meg kell akadályozni, hogy a másik akarata érvényesüljön. Inkin olyan kitartóan jött előre, mintha tésztát gyúrt volna, s ha belemegyek ebbe a stílusba, akkor nem tudtam volna fordítani a hatodik menettől.

- Akárhogyan is, minden bizonnyal az utolsó négy menetben nyerte meg a meccset. Mennyire volt nehéz így megnyomni végét, hiszen korábban még csak egyszer bokszolt végig 12 menetet?
- Borzasztó fárasztó volt, jó kondíció, nagy akarás és szív kellett hozzá, de sikerült. A végéhez közeledve egyre jobb voltam, ami bizonyára sokat nyomott a latban.

- Általános vélekedés, hogy önnek sokkal jobban fekszik a profiboksz, mint az amatőr. Egyetért ezzel?
- Igen, hiszen a profik között van idő kidolgozni a nagy és hangsúlyos ütéseket, ami általában a javamra válik. Viszonylag jó a kondícióm, így a meccsek végére rendszerint fölénybe kerülök, ez az előny is jobban érvényesül a profi ökölvívásban.

Forrás: EPA

- Anyagilag nagy ugrást jelent a világbajnoki cím?
- Dupla annyi pénz, mint amennyit az interkontinentális címért kaptam. De közel sem akkora összeg, hogy autót vagy lakást tudnék venni egy-egy meccsből.

- Mennyire ismeri a súlycsoport versenyzőit, és kiket tart közülük legjobbaknak?
- Egyáltalán nem figyelem őket, és nem is akarok változtatni ezen. Kedvenc bokszolóm sincsen, sokakból tetszik egy-egy tulajdonság, de sosem voltam olyan típus, aki hajnalban felkel egy mérkőzés miatt, vagy videókat gyűjtöget.

- Mi lehet a következő állomás? Lenne kedve egy magyarországi gálához?
- Nem gondolkodtam még ezen, úgyhogy még nem tudom, mit szeretnék. Egyelőre próbálom élvezni a sikert és kipihenni magam.

Boros szerint nem az ő véleménye a fontos

"Az számít, amit a pontozók mondanak" - reagált Balzsay szavaira Boros Tamás, az RTL Klub szakértője. "Ez a téma már így is nagyobb figyelmet kapott, mint kellett volna. Ahogy a stúdióban is elmondtam, mindannyian nagyon örültünk Balzsay győzelmének, így nem azzal kell foglalkozni, hogy mi volt vagy kellett volna, hogy legyen a pontozólapokon, hiszen úgyis az a győztes, akit a pontozók annak láttak. Inkább azt tartom fontosnak, hogy Balzsay is kielemezze a saját mérkőzését és tanuljon belőle a jövőre nézve. Eszem ágában sincs az ő teljesítményét kétségbe vonni, az én véleményem olyan részlet, ami az esemény jelentőségéhez képest túlságosan is nagy hangsúlyt kapott."