Vágólapra másolva!
Emlékezetes, hogy rövid pályás gyorskorcsolyázóink három éve a torinói téli olimpián Huszár Erika negyedik, valamint Knoch Viktor ötödik helyével történelmet írtak. S a számunka oly kedvessé vált Palavela csarnokban a hét végén ugyanezt megint megtehetik, mert itt akár a sportág első magyar Eb-aranya is megszülethet.

Három éve a torinói Palavela-csarnokban a rövid pályás gyorskorcsolyázók versenyében előbb férfi 1500 méteren az akkor még csak 17 éves Knoch Viktor írt sporttörténelmet az ötödik helyével, hiszen a Regőczy Krisztina, Sallay András jégtánckettős 1980-as, Lake Placid-i ezüstje óta ez volt az első magyar pontszerzés a téli ötkarikás játékokon. Aztán mindezt a nőknél Huszár Erika ugyancsak 1500 méteren egy negyedik hellyel megfejelte, s az legutóbb 1948-ban esett meg, hogy két versenyzőnk is az első hat között zárjon.

Magyarország bekerült a sportágban jegyzett nemzetek közé, és ezt a pozícióját azóta is tartja; mi több, Európában egyenesen nagyhatalomnak számít. Női váltónk már az olimpia előtt Eb-bronzérmes lett, Torinó óta pedig Knoch és a férfiváltónk ezüstöt, Galambos Gábor két bronzot, Huszár ezüstöt nyert a kontinensbajnokságokon. Huszár Erika esetében a tavalyi, lettországi Ventspilsben 500 méteren négy ezreden múlt az arany (!), s azon, hogy a hajrában lengyel ellenfele meglökte - ezért utólag ki is zárták -, és a holland Annita van Doorn kívülről el tudott korcsolyázni mellette.

A női kvartett még bosszantóbb módon maradt le a biztosnak tűnő éremről. A csapatvezetésből és az edzői stábból senki sem szólt az öltözőben ücsörgő lányoknak, hogy jelenésük lenne a döntőben, így a futamot nélkülük indították el, és azok a britek nyertek, akiket a mieink az elődöntőben könnyedén legyőztek. Remélhetőleg Torinóban ilyen malőr nem fordul elő, s az előjelek azért is kedvezőek, mert az elmúlt hét végén a kanadai Sheerbrooke-ban rendezett junior vb-n Knoch Viktor 500 méteren ezüstérmes lett, s egy órán keresztül korosztályos világcsúcstartónak is vallhatta magát.

"Az előfutamban sikerült világcsúcsot elérnem, ám ezt később egy japán fiú megjavította, az ő rekordját pedig az elődöntőben egy amerikai srác. Ám szerintem az is nagy dolog, hogy egy órán át enyém volt a rekord. A döntőben aztán már nem született újabb csúcs. Itt az amerikai került az egyes pályára, én a kettesre, eljöttünk, s mivel nem volt veszélyben a pozíciónk, ezúttal lassabban gyorsultunk fel. Az összetettben ötödik lettem, ennek is nagyon örülök, de az ötszázas ezüstnek még jobban, mert az érem kézzel fogható. Jó formában vagyok, úgy gondolom, hogy az Eb-n 500, 1000 és 1500 méteren is van esélyem döntőbe jutni. Mivel kedden értem haza, most még küszködök az időeltolódással, de bizakodó vagyok, hogy a hét végén már miden rendben lesz" - fogalmazott az elutazás előtt Knoch Viktor.

Forrás: [origo]

Huszár Erika is bízik a jó Eb-szereplésben: "Szerintem a fiúk közül Galambos Gábor, Knoch Viktor és Darázs Péter is esélyes arra, hogy érmet szerezzen, a lányok közül Heidum Berni szintén odaérhet a dobogóra, ahogyan a váltónk is. S bár ebben a szezonban sajnos elég sokat betegeskedtem, és az egyik edzésen volt egy csúnya esésem, szeretnék kitenni magamért egyéniben is. Ugyanúgy, mint tavaly, leginkább most is 500 méteren lehet sanszom. A kontinensbajnokságokon az elmúlt években elég sok érmet nyertünk, már csak az arany hiányzik, de ezt ne is kiabáljuk el. Tavaly Ventspilsből hoztunk két érmet, s nem bánnám, ha most összejönne négy-öt, az arany pedig majd jövőre. Most inkább egyre többen jöjjünk fel arra a szintre, hogy ott legyünk az első három között. Szerintem ez fontosabb. A mi sportágunkban a döntőt nem feltétlenül a legjobb nyeri meg, az aranyhoz sok esetben szerencse is kell. Ha úgy hozza sors, persze most is megszerezhetjük az első Eb-címünket, és ha így lesz, nem fogjuk bánni!" - fogalmazott olimpiai negyedik helyezettünk.

Az Eb-n a magyar színeket Knoch Viktor, Galambos Gábor, Darázs Péter, Béres Bence, Tutrai Tamás, Huszár Erika, Heidum Benadett, Darázs Rózsa, Keszler Andrea és Dénes Veronika képviseli.