Vágólapra másolva!
Bár Sebestyén Júlia lelkileg teljesen összeomlott azután, hogy a Helsinkiben zajló műkorcsolya Eb-n a pénteki rövid programban a bírók alaposan lepontozták, és kérdéses volt, szombaton a kűrben egyáltalán elindul-e, végül összeszedte magát, és a tizennegyedik helyről a nyolcadikra lépett előre. Az aranyérmet a házigazdák nagy örömére a rövid program után is vezető, a tavalyi Eb-n éppen Sebestyén előtt bronzérmes finn Laura Lepistö szerezte meg.

Szakmai körökben is általános megdöbbenést keltett, hogy a nők rövid programjában a pontozók Sebestyén Júliát mindössze a tizennegyedik helyre sorolták.

A 2004-es budapesti Európa-bajnokságon aranyérmes, a tavalyi zágrábi Eb-n negyedik helyen végzett tiszaújvárosi versenyzőnek vélhetően két ugrását is visszaminősítették, s emellett a programjának egyéb elemeibe is belekötöttek a túlságosan is szigorú ítészek. Sebestyént - okkal - megviselték a történtek, edzője, Gurgen Vardanjan elmondása alapján lelkileg összeomlott, és kérdéses volt, hogy szombaton jégre lép-e a kűrben.

Sebestyén végül nem lépett vissza, és a második csoport első versenyzőjeként szólították. S komoly lelkierőről és sportemberi tartásról tanúskodva összekapta magát. Hibátlan tripla Lutz, dupla toe-loop, dupla Rittberger kombinációval nyitott, később önmagában is ugrott tripla Lutzot, valamint tripla toe-loopot, két dupla Axelt, s ugyan akadtak leredukált ugrásai is - a Salchow csak kétfordulatos lett -, a tripla flipből pedig elesett, összességében és különösen az előző napi események tükrében szép programot adott elő. A nézők vastapsára fejezte be a kűrjét, és ezúttal a pontszámok is alátámasztották, hogy az utolsó két csoport valamelyikében lenne a helye. S bizony a sportág sajátosságaiból adódóan ez a szabadkorcsolyása a harmadik vagy negyedik hatosban még több pontot ért volna...

Jelen esetben a kűrjére kapott 91,15 ponttal az Eb-t 134,47-tel zárta, s a verseny e fázisában természetesen az első helyre került. "Mindenkit puszilok, és mindenkinek köszönöm, aki biztatott és hitt bennem..." - mondta versenyzőnk elcsukló hangon, de mégis némileg felszabadultan a közvetítő kamerákba.

A folytatásban kiderült, hogy Sebestyén Júlia a jól sikerült kűrjének köszönhetően hat olyan ellenfelét is megelőzte, aki a rövid program után még előtte állt, így a nyolcadik helyen végzett. S a mezőnyből a hetedik legjobb kűr volt az övé.

Az Európa-bajnokság nagy hazai sikerrel zárult, hiszen a finnek az arany- és a bronzérmet is otthon tartották. A dobogó tetejére a rövid program után is vezető, tavaly Eb-3. Laura Lepistö állhatott fel, a második a címvédő és kétszeres Európa-bajnok olasz Carolina Kostner lett, a harmadik pedig a házigazdáktól a 2005-ös Eb-ezüstérmes Susanna Pöykiö. Érdekesség, hogy az ötödik helyen is finn versenyző, a mezőny talán legelegánsabb indulója, Kiira Korpi végzett.

Nők, végeredmény:
1. Laura Lepisto (finn) 167,32
2. Carolina Kostner (olasz) 165,42
3. Susanna Pöykiö (finn) 156,31
4. Alena Leonova (orosz) 143,99
5. Kiira Korpi (finn) 139,01
6. Katarina Gerboldt (orosz) 137,05
7. Anette Dytrt (német) 136,98
8. Sebestyén Júlia 134,47

jégtánc:
1. Jana Hohlova, Szergej Novickij (orosz) 196,91 pont
2. Federica Faiella, Massimo Scali (olasz) 186,17
3. Sinead Kerr, John Kerr (brit) 185,20

A Hoffmann Nóra, Makszim Zavozin magyar páros utóbbi betegsége miatt visszalépett a kűr előtt.