Vágólapra másolva!
Csak az év végén térhet vissza a 2004-es, athéni olimpiai ezüstérmétől doppingvétség miatt megfosztott és két évre eltiltott Gyurkovics Ferenc, mivel a súlyemelő korábban bejelentette visszavonulását.

"Az egyik szemem azért sír, mert a visszatéréssel egyidejűlég hosszú idő után a Magyar Súlyemelő Szövetségnek ismét van egy doppingvétség miatt eltiltott sportolója" - mondta Halász István hétfőn.

"Ez nem örömteli esemény tekintettel arra, hogy az elmúlt négy évben komoly és eredményes doppingellenes tevékenységet végeztünk. Az eddig végzett munkánk egy pillanat alatt vált semmivé. A másik szemem azért nevet, mert a sportágunk végre talán becsülettel lezárhatja ezt az ügyet, és mentesülhet a mai napig súlyosan érintő következmények alól is."

Gyurkovics Ferenc pénteken jelentette be, hogy a Pécsi SE súlyemelőjeként visszatér a versenyporondra, a jelenlegi helyzet szerint azonban ezt egyelőre nem teheti meg. Legalábbis ez tűnik ki az MSSZ főtitkárának szavaiból.

"Gyurkovics Ferenc 2004. augusztus 24-én doppingvétséget követett el, majd 2005. szeptember 26-án hivatalosan bejelentette visszavonulását, így a 2004. augusztus 24-től 2006. augusztus 24-ig terjedő 2 éves felfüggesztéséből csak 1 év és 33 napot töltött le. Mivel a büntetése 2 év, azaz 730 nap, melyből csak 398 nap került letöltésre, így amennyiben a sportoló vissza kíván térni, először a fennmaradó büntetését kell letöltenie.

A fennmaradó büntetési idő alatt - szintén az IWF, a nemzetközi szövetség doppingszabályzatának 15.10 pontja alapján - a megfelelő "whereabouts", azaz holléti információt mind a nemzeti, mind a nemzetközi szövetség rendelkezésére kell bocsátania, és doppingellenőrzésnek kell alávetnie magát, akár a nemzeti, akár a nemzetközi szövetség rendeli azt el."

"Örülök, hogy Gyurkovics Ferenc visszatér, gazdagodik vele a magyar súlyemelés - reagált az újrakezdés bejelentésének hírére Aján Tamás, az IWF magyar elnöke. "Mindig is nagyon tehetséges versenyzőnek tartottam, de rá is érvényes az IWF eltiltott súlyemelők visszatérésére vonatkozó szabálya. Kár, hogy nem korábban állt elő bejelentésével, úgy, ahogy például a 2004-ben szintén doppingvétségen ért atlétáink, akik már jóideje ismét versenyeznek. Nem tudom, Gyurkovics mért várt ennyit, hiszen már két éve ő is ott lehetne a versenydobogón. Hozzáteszem, nem könnyű ennyi kihagyás után az újrakezdés."