Vágólapra másolva!

Örökös sakkal kezdődött a Topalov-Kamsky csata

Szófiában, a Nemzeti Kulturális Palotában hétfőn este látványos programmal ünnepélyesen megnyitották a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov és a Világkupa-győztes amerikai Gata Kamsky nyolcjátszmás párosmérkőzését. A párharc győztese lesz az indiai világbajnok Viswanathan Anand kihívója. A sorsolás eredményeként Topalov vezethette ma délután az első partiban a világos bábukat. A Grünfeld védelmű játszma a 36. lépésben örökös sakkal, döntetlennel fejeződött be. Topalov megnyitás-elméleti újításával Kamsky sikerrel megbirkózott, az időzavartól azonban megijedt, inkább fonalas változattal remit kényszerített ki. A FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov bejelentette, hogy április 14. és 30. között Kabardino Balkarija fővárosában, Nalcsikban rendezik meg a Grand Prix-sorozat 4. versenyét, ahol Lékó Péter is játszik.

A sakk világában az utóbbi években megszokott bonyodalmak, váratlan húzások után végre megkezdődött a nagy érdeklődéssel várt szófiai párharc, Veszelin Topalov és Gata Kamsky összecsapása. A kezdés előtt Kamsky legfőbb támogatója, az izraeli Emil Szutovszkij gondosan ellenőrizte a meccs helyszínét, kritizálta a világítást, amin kívánságára javítottak.

Megegyeztek abban, hogy nagymestereknek 10 perccel a játék előtt meg kell jelenniük, hogy szigorú ellenőrzéssel kizárják a mindennemű számítógépes segítség igénybevételének lehetőségét. Hosszú titkolódzás után kiderült, hogy Kamsky stábjában Szutovszkij mellett az orosz Jevgenyij Najer és az ukrán Andrej Volokityin kapott helyet. Topalovot honfitársa, Ivan Cseparinov, a spanyol Francisco Vallejo Pons és a holland Erwin L'Ami segíti szekundánsként., A sajtótájékoztatón mindkét nagymester igen visszafogottan nyilatkozott. A hazai pályán játszó Topalov volt egy kissé felszabadultabb.

Látványos kulturális program után a sorsolási procedúra kezdődött meg, és Topalov kezdhette világossal a nyolcjátszmásra tervezett meccset. Félidőben színcserére kerül sor, Kamsky játssza majd az 5. partit világossal, így a bolgár exvilágbajnok kezdhet a nyolcadik játszmában. A küzdő feleknek 2-2 óra gondolkodási idejük van 40 lépésre, majd 1-1- óra a következő 20 lépésre, végül 15-15 percük a parti befejezéséig és ekkor 30-30 másodperc lépésenként.

Forrás: [origo]

Az első összecsapás során a Grünfeld védelemben vívtak elméleti vitát és Gata Kamsky sikerrel megbirkózott Veszelin Topalov 17. lépésében hozott újítással. A bolgár exvilágbajnok bevetette a lélektani hadviselést is, azonnal húzott, míg az amerikai sakkozó minden lépését alaposan ellenőrizte. Kamsky kikerülte a bonyodalmakat 17...Fd7 húzásával, ami a legjobbnak bizonyult. Topalov tőle megszokott módon kockáztatott, de Kamsky 28...Bg8 lépésével "elgyávult", örökös sakkal ért véget az első csata.