Vágólapra másolva!
A hét végén 18 ország vívói indulnak a budapesti Eximbank női tőr Világkupa-versenyen - jelentették be az esemény szerdai sajtótájékoztatóján, amelyen az is elhangzott, hogy a Magyar Vívó Szövetség lemondott a pekingi olimpián fegyelmezetlenül viselkedett, s ezért itthon felfüggesztett eltiltással sújtott Ujlaky Virginie további szerepeltetéséről. A csapatban Európa-bajnok versenyző, ahogy korábban is, a jövőben francia színekben vívhat tovább.

"A jelenlegi gazdasági nehézségek között a hét végi Világkupa abból a szempontból kifejezetten hasznos a magyar vívásnak, hogy rendezőként sok versenyzőt indíthatunk" - célzott ezáltal az utazási költségek megspórolására is a Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) szerdai sajtótájékoztatóján Füleky András.

Az MVSZ ügyvezető igazgatója arról tájékoztatott, hogy a Láng Sportcsarnokban szombaton és vasárnap sorra kerülő Világkupán az előzetes nevezések alapján 18 ország közel száz vívónője lép pástra, a pénteki BEK-viadalra pedig eddig öt együttes adta le a nevezését. A Honvéd és az MTK mellett az oroszok, a románok és a franciák jelentkeztek.

"A BEK idén pénzdíjas lesz, de azt, hogy mekkora összeg kerül kiosztásra, egyelőre nem tudom megmondani. Az Európai Vívó Szövetség ugyanis a résztvevő csapatok számával arányosan határozza meg a pénzdíjat. A minimális követelmény az, hogy legalább öt együttesnek indulnia kell, s ez a feltétel már bizonyosan teljesül" - mondta el Füleky András.

Az egyéni Világkupa-versenyen várható magyar esélyekről Szekeres Pál szövetségi kapitány szólt: "A szezonban eddig két versenyző nyújtott kiemelkedő teljesítményt: a dél-koreai Nam és Varga Gabriella. Gabi négy Világkupán indult, ezeken három bronzérmet szerzett, s bízom benne, hogy most is bejut a legjobb nyolc közé. A többiek közül erre még Varga Katinak és a fiatal Kreiss Fannynak van a legtöbb esélye" - fogalmazott a szakvezető, kitérve arra is, hogy a válogatott két alapembere, Mohamed Aida és Knapek Edina gyermeket vár, így rájuk egyelőre nem számíthat.

"Mondhatom, hogy a felkészülésem százszázalékosan sikerült, s úgy érzem jó formában vagyok. Tavaly ezüstérmes voltam a budapesti Világkupán, a döntőben éppen Aida győzött le, és jó lenne, ha legalább ezt a második helyet sikerülne megismételnem" - mondta el Varga Gabriella.

Az Európa-bajnok és olimpiai negyedik helyezett csapatunkból csupán ő vívhat, mert az együttes negyedik tagja, a Pekingben fegyelmezetlenül viselkedett Ujlaky Virginie-nek egyesülete, a Honvéd nem váltotta ki a versenyzői kártyáját. A Franciaországból honosított Ujlakyt a magyar szövetség jogerősen egyéves, de egy évre felfüggesztett eltiltással sújtotta, így a vívónő elméletileg versenyezhetne, ha meglenne a szükséges "kártyája". Ennek hiányában azonban itthon nem szerepelhet, nem vehet részt a válogatókon, s így Szekeres Pál úgy döntött, hogy a Világkupákon sem indítja.

Füleky András az Ujlaky-ügy kapcsán elmondta, a francia szövetség már megkereste a magyart, és érdeklődött, miként lenne megoldható, hogy "visszakapja" a versenyzőt. S a magyar szövetség nem gördít akadályt a hírek szerint az olimpián a nemzetiszínű melegítőt megtaposó, és az akkori szövetségi kapitányt, Bernát Zoltánt hátba vágó Ujlaky Virginie távozása elé. Szekeres Pál mindehhez hozzátette, tudomása szerint a versenyző Franciaországban már talált is magának új klubot és új edzőt.

Az Eximbank Világkupán húsz magyar indul: Batár Borbála, Berta Adrienn, Berta Krisztina, Czeglédy Edina, Faragó Fruzsina, Fodor Eszter, Horváth Andrea, Kreiss Fanny, Lemberg Mercédesz, Lupkovics Dóra, Magyary Borbála, Nattán Sarolta, Nudelman Bianka, Nyitrai Karola, Tóth Anna, Varga Gabriella, Varga Katalin, Varga Zsófia, Volosinovszky Linda és Zsáry Noémi. Közülük csupán a hatodikként kiemelt Varga Gabriella - aki jelenleg 14. a világranglistán - mentesül a selejtezők alól, a többieknek már szombaton 14 órakor pástra kell lépniük a Láng Sportcsarnokban. Ahol a 64-es főtáblán vasárnap 9 órától vívják az asszókat, a négyes döntőre pedig 15 órakor kerül sor.