Vágólapra másolva!

Csak a tizenhatig jutottak a női tőrözők

Messze voltak a dobogótól a magyar női tőrözők a budapesti Eximbank Világkupán, mert a legjobb tizenhat között már csak ketten maradtak versenyben, és a nyolc közé Varga Gabriellának és Berta Adriennek sem sikerült bejutnia.

A Láng Sportcsarnokban vasárnap reggel hét magyar tőröző kezdhetett az Eximbank Világkupa főtábláján: Varga Gabriella hatodik kiemeltként mentesült az előző napi selejtezők alól, ahonnan a mieink közül Berta Adrienn, Fodor Eszter, Lemberg Mercédesz, Nattán Sarolta, Varga Katalin és Varga Zsófia verekedte be magát a legjobb 64 közé. Itt a válogatott két tagja, Berta Adrienn - aki szombaton éppen ikertestvérét, Krisztinát ütötte el a továbbjutástól - és Varga Katalin rögtön szembekerült egymással. A rutinosabb Varga vezetett 9-8-ra, amikor Berta kiegyenlített, és a kilenc perces vívóidő lejárta után a döntő tust is ő vitte be. Miközben a pást mellett a szurkolóvá átvedlett testvére a haját tépte az izgalmaktól. Az első körben Varga Gabriella a német Schulton, Nattán az osztrák Esslen jutott túl, Varga Zsófia, Lemberg és Fodor viszont búcsúzott.

A világranglistán 14., s tavaly a budapesti Vk-n ezüstérmes Varga a 16 közé jutásért az olasz Tagliapietra ellen könnyedén nyert 15-6-ra, és nem újabb izgalmak után Berta is továbbjutott. A Honvéd versenyzője csak loholt az eredmény után a francia Bonnier ellen, s amikor nagy nehezen visszakapaszkodott, az ellenfele megint meglépett előle. Ám a záró három percben Berta 12-12-nél kiegyenlített, 13-12-ra már ő vezetett, 13-13 után pedig még kétszer talált, és 15-13-ra győzött. Nattán sajnos nem bírt az olasz Pigliapocóval (9-12), így a legjobb 16 között két hazai versenyző maradt állva.

A nyolcba sajnos nekik sem sikerült bejutniuk. Varga a csapatban világbajnoki címmel rendelkező koreai Jeon Hi Szukkal tusokban igazán nem bővelkedő asszót vívott. Európa-bajnoknőnk három másodperccel a vége előtt egyenlített ki 4-4-re, a "hirtelen halálban", ahol ellenfele volt a kedvezményezett, pedig az ázsiai versenyző talált (4-5).

"Nagyon dühít ez a vereség... Ha az lenne a helyzet, hogy rossz formában vagyok, és semmi nem jön össze, még elfogadja az ember, és azt mondja: nem baj, majd legközelebb sikerül. De most nem ment rosszul a vívás, és legalább annyira megérdemeltem volna, hogy bejussak a nyolc közé, mint a koreai lány, akivel mindig szoros asszót vívunk. Legutóbb én nyertem egy tussal, előtte pedig ő. Most nem volt sok találat, mert nem rohantunk előre, hanem kidolgoztuk az akciókat. Sajnos a végén, amikor már az utolsó tusra vívtunk, az ellenfelem lett a kedvezményezett, és ez döntőnek bizonyult" - fogalmazott Varga Gabriella.

Berta Adrienn is erős ellenfelet kapott, az olimpiai ezüst- és bronzérmes, Európa-bajnok lengyel Gruchala személyében. S bejött a papírforma; bár Berta is elért néhány kifejezetten szép találatot, 15-10-re kikapott.

"Bevallom, Gruchala a példaképem, és így nagyon nehéz volt ellene vívnom. Az utóbbi időben ráadásul nem voltam jó formában, amikor felmentem a pástra, olyan érzéseim támadtak, mintha lehúztak volna előttem egy redőnyt. Örülök, hogy most helytálltam, és az, hogy eljutottam a legjobb tizenhatig, önbizalmat ad a jövőre nézve" - nyilatkozta Berta Adrienn.

A legjobb nyolc közé két-két lengyel, olasz, koreai és francia vívónő jutott be. Varga Gabriella a 9., Berta Adrienn a 14., Nattán Sarolta a 21. helyen végzett.

Eredmények, a 32 közé jutásért:
Varga Gabriella-Schult (német) 15-12
Berta Adrienn-Varga Katalin 10-9
Nattán Sarolta-Essl (osztrák) 15-4
Nam Hjun Hi (koreai)-Fodor Eszter 15-3
Maitrejean (francia)-Varga Zsófia 15-7
Kleinberger (osztrák)-Lemberg Mercédesz 15-10

a 16 közé jutásért:
Varga G.-Tagliapietra (olasz) 15-6
Berta A.-Bonnier (francia) 15-13
Pigliapoco (olasz)-Nattán 12-9

a 8 közé jutásért:
Jeon Hi Szuk (koreai)-Varga G. 5-4
Gruchala (lengyel)- Berta A. 15-10