Vágólapra másolva!
Továbbra is tartja remek formáját a kalapácsvetésben világranglista-vezető Pars Krisztián, aki szombaton Varsóban két olimpiai bajnokot is legyőzve 80,52 méteres eredménnyel nyerte meg a Kamila Skolimowska emlékére rendezett versenyt. A lengyelek Sydneyben ötkarikás aranyat szerzett dobónője idén februárban edzőtáborozás közben hunyt el.

A pekingi játékokon két doppingoláson kapott fehérorosz versenyző kizárása után második helyen végzett, de az ezüstérmére még mindig váró Pars Krisztián április 25-én Veszprémben 81,43 méterre hajította a kalapácsot, s idén ez a legjobb eredmény a világon. A második legjobb pedig az a 80,52 méter, amivel Pars szombaton Varsóban győzött. S az ő neve áll még a ranglista harmadik helyén is, a március 15-i dobó Európa-kupán, Los Realejosban elért 80,38-cal .

Szombaton Varsóban parádés mezőny jött össze, hogy adózzon a februárban portugáliai edzőtáborozás közben 26 éves korában tüdőembóliában elhunyt olimpiai bajnok Kamila Skolimowska emlékének. A lengyel atlétanő a 2000-es sydneyi játékokon még nem volt 18 éves, amikor 71,16 méteres dobásával aranyérmes lett. (Ugyanezen az olimpián a férfi kalapácsvetést honfitársa, Szymon Ziolkowski nyerte.) A 2002-es müncheni Európa-bajnokságon a második, a 2006-os göteborgi Eb-n a harmadik helyen végzett.

Az emlékére rendezett versenyen Pars Krisztián a harmadik sorozatban érte el a győztes, 80,52-es dobását, mögötte az orosz Alekszej Zagornij 78,91-gyel lett a második, a sydneyi ezüstérmes olasz Nicola Vizzoni 75,81-gyel a harmadik. A mezőny két olimpiai bajnoka gyengélkedett, a pekingi győztes szlovén Primoz Kozmus 75,10-zel az ötödik, Ziolkowski 73,49-cel csak a hetedik helyet szerezte meg. A női versenyt a szlovák Martina Hrasnova 72,10-zel nyerte, s itt is volt magyar induló, Németh Noémi 58,11-gyel nyolcadik lett.

- Varsó autóval meglehetősen messze van, de szerencsére nem nekem kell vezetnem, ezt a menedzserem, Knipl István magára vállalta - árulta el Pars Krisztián, akit vasárnap délután úton hazafelé értünk utol.

- A versenyen minden tökéletesen alakult?
- Azon a pályán a versenyeztünk, ahol Kamila is készült, de a lengyelek vadonatúj dobókört építettek, ami meglehetősen fogós, lassú volt. S ez majdnem mindenkinek nagy gondot okozott, a pörgős stílusban dobóknak különösen. Még úgy, ahogy Zagornij birkózott meg vele, aki legalább száznegyven kiló, és csak három forgásból, erőből dob. Jómagam megpróbáltam lazán dobni, a technikára figyelni, aztán a harmadik sorozatban meghajtani. Bejött, és utána már egyáltalán nem erőltettem a dolgot.

- Mit szól ahhoz, hogy a pekingi bajnok Kozmus csak kevéssel dobta túl a hetvenöt métert?
- Nagyon meglepett, ráadásul a verseny elején csupán hetvenegy-hetvenkét méteres dobásokkal kezdett, a hetvenöt is alig jött össze neki. Holott aki nyolcvankét méteres dobó, annak május elején már illene hetvenhét méter fölé jutni. Ám az legyen az ő gondja, hogy miért nem sikerült neki.

- A megemlékezés Kamila Skolimowskára hogyan zajlott?
- Pénteken este a szülei meghívták bennünket közös vacsorára, másnap délelőtt a sírjánál mécsest gyújtottunk, és a verseny előtt is tartottak megemlékezést. Mondhatom, hogy jól ismertem Kamilát, Ziolkowskin keresztül is, és rengeteg versenyen szerepeltünk együtt. Járt Szombathelyen is. S mivel ő is ugyanúgy 1982-ben született, mint én, a halála különösen megdöbbentett...