Vágólapra másolva!
A lett Gyenisz Cserkovszkisz nyerte az öttusázók budapesti Trigránit Világkupa-versenyét, de az ezüstérmet sikerült itthon tartani: az egész nap során remek formát mutató Marosi Ádám a dobogó második fokára állhatott a szép számú, mintegy ezer fős közönség előtt.

Egy nap pihenő jutott a Trigránit Világkupa döntős mezőnyének, hiszen a selejtezőt még pénteken rendezték meg, amikor a 21 ország 69 indulóját két csoportba osztották, és a legjobb 18-18 versenyző jutott tovább. A tizenkét hazai pentatlonista közül hárman maradtak állva, s mindhárman az A csoportban vették sikerrel az akadályt. Marosi Ádám olyannyira könnyedén, hogy itt ő végzett az első helyen, de Németh Róbert és Tibolya Péter is csipkedte magát; előbbi a harmadik, utóbbi az ötödik helyet szerezte meg. Az ugyancsak döntőbe várt Kasza Róbert sajnos a vívás során részleges izomrost-szakadást szenvedett, s legalább három hétre kidőlt a sorból.

Ami a Budapestre érkezett külföldi klasszisokat illeti, a négy egyéni világbajnok, a litván Zadneprovskis (neki két egyéni vb-aranya van) és Krungolcas, a német Walther és a cseh Sedlecky, valamint a csapatban világbajnok német Dietz sem hibázott. Walther és Sedlecky különösebben nem erőltette meg magát az A csoportban elért 16., illetve 17. helyével, a pekingi olimpián ezüstérmes Zadneprovskis azonban a selejtezőben sem lazsált, a B csoportban második lett a dél-koreai Park Dong Szu mögött.

A vasárnapi döntőben az első számban, a Nemzeti Sportcsarnokban lebonyolított vívásban is egy dél-koreai bizonyult a legjobbnak, Li Csun Hun (23 győzelem/12 vereség). Számunkra az volt a legjobb hír, hogy Tibolya Péter is remekül forgatta a párbajtőrt (22/13), ami a holtversenyes második helyre sorolta. Marosi Ádám (19/16) a 12., Németh Róbert (16/19) sajnos csak a 20. helyen végzett.

Úszásban az olasz Petroni volt a leggyorsabb (1:57,40), hajszállal megelőzve Marosit (1:57,64). Az ötödik időt jegyző Németh (1:59,60) is jól tempózott, s bár Tibolya (2:02,17) itt csak a 13. helyet szerezte meg, két szám után az összesítésben honfitársaink közül ő áll a legelőkelőbb helyen a harmadikon, közvetlenül Marosi előtt. Az élcsoport sorrendje a következő volt: 1. El Geziry (egyiptomi) 2300 pont, 2. Weale (brit) 2268, 3. Tibolya 2264, 4. Marosi 2248, 5. Walther 2244, 6., Nofal (egyiptomi) 2232. Krungolcas a 10., Dietz a 12., Németh a 16., Zadneprovskis a 18., Sedlecky csak a 32. helyet foglalta el.

A mezőny délután átköltözött a Nemzeti Lovardába, ahol Zadneprovskis a lovaglásban megemberelte magát, egyedül ő teljesítette verőhiba nélkül a pályát. Igaz, időtúllépésért vontak le tőle pontokat (1144). Németh négy hibával (1108) nem tudott fentebb kapaszkodni, Tibolya pedig öt akadályt húzott le (1100), de ezzel együtt ott maradt a legjobbak között. A Henry nyergében pedig csak kétszer tévesztő Marosi az első helyre ugrott! Három szám után 3408 ponttal rendelkezett, mögötte El Geziry (3388), Weale (3380), Tibolya (3364), a lett Cserkovszkisz (3344) és az olasz De Luca (3340) volt az üldözők sorrendje a lövészetből és futásból álló kombinált szám előtt.

A Nemzetközi Öttusa Szövetség forradalmi újításként vonta össze a két számot, ami azt eredményezte, hogy egy kiválóan lövő és futó versenyző akár a tizenötödik helyről is felkerülhet a dobogóra. S ezúttal egyébként is sűrű volt az élboly. Marosi mindössze öt másodperccel az egyiptomi, héttel a brit, és tizeneggyel Tibolya előtt vághatott neki a 3000 méteres, lövészettel megspékelt távnak.

S itt remekül kezdett, mi több, még a második lövészet után is tartotta a minimális előnyét. A harmadik sorozatban sem célzott rosszul, csak egyet hibázott, de Cserkovszkisznek ez is elegendő lett ahhoz, hogy megelőzze. Marosi így a második helyen zárt, de ezzel sem volt elégedetlen.

"Bevallom, a záró szám előtt a bronzzal is kiegyeztem volna, mert az volt legfontosabb, hogy a dobogón végezzek. A közönség remek hangulatot teremtett, ez sokat segített abban, hogy sikerült érmet szereznem. A mexikóvárosi Világkupán harmadik lettem, most második, de még én is csak az út elején járok. Mindenesetre úgy néz ki, hogy nekem fekszik az új rendszerű lebonyolítás" - nyilatkozta Marosi Ádám.

Tibolya Péternek sajnos nem sikerült tartani a helyét az élbolyban, visszacsúszott a 13. helyre, Németh Róbert pedig 18. lett.

Végeredmény:
1. Cserkovszkisz (lett) 6000 pont
2. Marosi Ádám 5944
3. Krungolcas (litván) 5888
... 13. Tibolya Péter 5740
... 18. Németh Róbert 5684