Vágólapra másolva!
A szófiai M-Tel Masters szuperverseny hatodik fordulójában a holtversenyes éllovas spanyol Alekszej Shirov legyőzte a sereghajtó ukrán Vaszilij Ivancsukot. A tornán a címvédő Ivancsuk másodszor kapott ki Shirovtól, a spanyol megnyitás nyílt változatában pontatlanul védekezett. Nem tudott visszavágni az első játéknapon elszenvedett vereségéért a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov, a norvég Magnus Carlsen jól játszott. A kubai Perez Leinier Dominguez hatodszor is remizett, a kínai Wang Yue is tartja az ötven százalékot. Shirov félpontos előnnyel vezet, és a hetedik játéknapon Topalovval sötéttel játszik.

A hétfői pihenőnapon a hagyományoknak megfelelően a Levszki-stadionban focimeccsre került sor. A sakkozók válogatottja Magnus Carlsen góljainak köszönhetően kiegyenlített, és a büntetőkkel 8-7-re győzött a Levszki ellen. A találkozó legjobbjának a kapust, Vaszilij Ivancsukot választották. A remek hálóőr a pályán nem lepkézett, de a sakktáblánál félelmetes dolgokat művel.

A 21-es kategóriájú torna második félidejének első csatáját a spanyol Alekszej Shirovval szemben elvesztette, 2-0-ra bukta el a mini párharcot. Ivancsuk a spanyol megnyitás nyílt változatát választotta, a korai vezércsere, a sorozatos cserék után kicsit rosszabbul állt. A vezérszárnyon gyaloggyengeségek, Shirovnak futója volt Ivi huszárjával szemben, világosnak aktívabb bástyája.

A tornán oly sokat hibázó ukrán olimpiai bajnok nem bírta ki a feszültséget, sorozatban húzta a gyengébb védőlépéseket, majd útjára engedte Shirov szabadgyalogját. Rá sem lehet ismerni a tavalyi viadal győztesére, az ötös nyerősorozattal kezdő, másfél pontos előnnyel célba érő Ivancsukra, majd a moszkvai Tal-emlékverseny első helyezettjére. Hat partiból négy vereség, elképesztő. A naponta számolt rangsorban az ukrán sakkozónak 2702 pontja van és a harmincadik(!), míg a félpontos előnnyel vezető Shirov hatodik, 2758-nál tart.

Nem tudott visszavágni a világranglistát vezető Veszelin Topalov az első fordulóban Magnus Carlsentől elszenvedett vereségéért. A 18 éves norvég nagymester a vezércselben a sakkozás második világbajnokának, Emanuel Laskernek a kedvenc rendszerét játszotta meg. Passzív állásából szépen szabadult ki, királyszárnyi gyaloggyengeségeit aktív ellenjátékkal ellensúlyozta.

Topalov a tőle megszokott módon ment előre, a csata végül lépésismétléssel ért véget. A bonyodalmakat kedvelő sakkrajongók szívesen betiltatnák az orosz huszárjátékot. A kubai Perez Leinier Dominguez és a kínai Wang Yue "árnyékbokszolása" remi lett...

A 6. forduló eredményei:
Alekszej Shirov (spanyol, 2745) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2746) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 49)
Perez Leinier Dominguez (kubai, 2721) - Wang Yue (kínai, 2738) döntetlen (Orosz huszárjáték, 40)
Veszelin Topalov (bolgár, 2812) - Magnus Carlsen (norvég, 2770) döntetlen (Vezércsel,45)

A verseny állása:
1. Alekszej Shirov 4 pont
2-3. Magnus Carlsen és Veszelin Topalov 3,5
4-5. Perez Leinier Dominguez és Wang Yue 3
6. Vaszilij Ivancsuk 1

A 7. forduló párosítása:
Topalov - Shirov
Carlsen - Dominguez
Wang - Ivancsuk