Vágólapra másolva!
Az esztendő legrangosabb hazai sakkversenyeként a Miskolci Nemzeti Színházban június 2. és 7. között rendezik meg az elsőszámú magyar nagymester, Lékó Péter és az indiai sakkvilágbajnok, Viswanathan Anand nyolcjátszmás rapid párosmérkőzését. A korábbi években játszott már Lékóval Miskolcon Michael Adams, Anatolij Karpov, Vlagyimir Kramnyik és Magnus Carlsen is, a sakkozás 15. világbajnokának érkezése pedig a sorozat fénypontját jelenti, az összecsapást a világ valamennyi sakkrajongója nagy érdeklődéssel várja.

Miskolc jelentős nemzetközi rangot vívott ki a Lékó &... sakkfesztivál párharcainak megszervezésével, a kitűnő rendezéssel. A borsodi megyeszékhelyen két éven belül Lékó Péter már a második világbajnokkal vív rapid párosmérkőzést, az ötödik, jubileumi párharcát a sakkozás 15. világbajnokával, Viswanathan Ananddal játssza. A sors, az eredmények úgy hozták, hogy mindig az a világklasszis az új ellenfél, aki éppen pályafutása csúcsán van. Így volt ez 2007-ben, amikor Vlagyimir Kramnyik látogatott el Miskolcra, hiszen egy évvel korábban a címegyesítő meccsen legyőzte a bolgár Veszelin Topalovot. Tavaly Lékó Péter a trónkövetelővel, a 17 éves Magnus Carlsennel mérkőzött meg. A sakkozás Mozartja, a norvég csodagyerek Lékóhoz hasonlóan - 10 év eltéréssel - a világ legfiatalabb nagymestere volt.

Az első miskolci meccsen Lékó az angol Michael Adamsszel 4-4-re végzett, 2006-ban az orosz exvilágbajnok Anatolij Karpovot 4,5-3,5-re legyőzte. Két éve Kramnyik nagy csatában 4,5-3,5-re nyert, tvaly pedig Carlsen nem kis meglepetésre 5-3-ra legyőzte az esélyeit nem kihasználó Lékót.

A 39 éves Viswanathan Anand 15 éve már a világ élvonalában, 2000-ben FIDE világbajnoki címet szerzett, 2007-ben veretlenül megnyerte a mexikói vb-t, majd tavaly szenzációs teljesítménnyel párosmérkőzésen is legyőzte Vlagyimir Kramnyikot, így méltán nevezzük a sakkozás királyának. Nagy öröm a honi sakkrajongók számára, hogy Anandot élőben láthatják majd a párharcok során a sakkozás szentélyévé vált Miskolci Nemzeti Színházban.

17 évvel ezelőtt Dortmundban megkérték Anandot, hogy játsszon négy villámpartit a 13. életévében járó Lékó Péterrel. Nagymesterünk máig is szívesen emlékezik vissza a játszmákra - az eredmény másodlagos volt -, de a találkozáskor a világbajnok-jelölt indiai sakkozó felfigyelt a magyar tehetségre, aki fokozatosan lépkedett előre a világranglistán. Közös munkájuk eredményeként 1998 januárjában Pétert felkérte Anand szekundánsként Anatolij Karpovval vívott vb-döntőjére. Másfél évvel később Péter már többek között Anand előtt nyerte meg a dortmundi szuperversenyt.

Lékót több mint tíz éve már szupernagymesterként jegyzik, a legjelentősebb tornákon sokszor játszott együtt Vishyvel. Miskolci párharcukig összesen 73 partiban mérték össze erejüket. Anand mérlege kedvező Lékóval szemben, klasszikus tempóban, rapid és vakjátszmákban, villámpartikban is csatáztak, Anand 45 döntetlen mellett 21-7-re vezet. Rapidpartikban az indiai világbajnok hétszer nyert, háromszor vereséget szenvedett, tízszer remiztek. A párharc előtt nagyon biztató, hogy az utolsó két rapidpartiban Lékó Péter győzött. Szívesen emlékezünk vissza nagyszerű, 2003-as linaresi győzelmére. A 2005-ös a Wijk aan Zee-i első helyére, ahol sötéttel nyert Anand ellen. Számos olyan összecsapást is láttunk, ahol Lékó nagy esélyt szalasztott el. A 2007-es és a 2008-as linaresi torna mexikói félidejében óriási lehetőség maradt kihasználatlanul.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Lékó az áprilisi, nalcsiki Grand Prix-tornán megújult, jóval szélesebb megnyitási repertoárral játszott, és második helyét szép sikerként értékeltük, kár volt az utolsó fordulóban a győztestől, az örmény Levon Aronjantól elszenvedett vereségéért. Az elsőszámú magyar sakkozó stílusát jellemzi, hogy fölöslegesen nem vállal bonyodalmakat, kitűnő technikájával szívesen játssza a kis előnyöket. Viswanathan Anand kedveli a bonyodalmakat, félelmetesen gyorsan számol, intuíciója bámulatos. Nem véletlenül nevezik "villámkezűnek", a rapid sakkozás királyának is. Lékónak nagyon vigyáznia kell majd az értékes percekre, a játszmánkénti 25-re és a lépésenként kapott 10 másodpercre. A világbajnok nem szeret védekezni, és ezért is nagy feladatot jelentett nagymesterünk számára, hogy milyen megnyitásokat válasszon a párharcra. Látunk-e szicíliai védelmű partikat? A meráni változat szerteágazó bonyodalmait mindkét színnel?

Lékó Péter befejezte a felkészülését a párharcra. Örült a Barcelona BL-győzelmének, nekik szurkolt. Miskolcon szekundánsa a német Jan Gustafsson lesz, akivel már hónapok óta együtt dolgozik, elemez.

A Lékó - Anand párosmérkőzés menetrendje:
Június 2. (kedd)
18.00 óra Ünnepélyes megnyitó és sorsolás a Miskolci Nemzeti Színházban
Június 3. (szerda)
16.30 óra a mérkőzés első játszmája.
18.00 óra a mérkőzés második játszmája. A befejezés után a két nagymester 10-15 percben rövid sajtótájékoztatót tart.
Június 4. (csütörtök)
16.30 óra a mérkőzés III. játszmája.
18.00 óra a mérkőzés IV. játszmája. A befejezés után a két nagymester 10-15 percben rövid sajtótájékoztatót tart.
Június 5. (péntek)
16.00 - 18.00 közönségtalálkozó
(Helyszín: ITC Nemzetközi Kereskedelmi Központ - Miskolc, Mindszent tér 1. - Rákóczi terem)
Június 6. (szombat)
16.30 óra a mérkőzés V. játszmája.
18.00 óra a mérkőzés VI. játszmája. A befejezés után a két nagymester 10-15 percben rövid sajtótájékoztatót tart.
Június 7. (vasárnap)
16.30 óra a mérkőzés VII. játszmája.
18.00 óra a mérkőzés VIII. játszmája. A befejezés után a két nagymester mintegy félórás sajtótájékoztatót tart.
19.30 Eredményhirdetés