Vágólapra másolva!
A dortmundi szuperverseny hatodik fordulójában Lékó Péter sötéttel remizett az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikkal. A Nimzoindiai védelmű partiban a 25. lépésben egyenlő állásban kötöttek békét. Az éllovas norvég Magnus Carlsen az orosz Dmitrij Jakovenkóval osztozott meg a ponton, és megőrizte félpontos előnyét. A francia Etienne Bacrot és a német Arkadij Naiditsch játszmája is pontosztozkodással végződött. A hetedik játéknapon Lékó sötéttel Carlsennel mérkőzik meg.

A dortmundi 37. Sparkassen Chess-Meeting torna második félideje három döntetlen kezdődött meg. Az éllovas norvég Magnus Carlsent félpontos hátrányból üldöző Vlagyimir Kramnyik és Lékó Péter játszmája 25 lépés után fejeződött be pontosztozkodással. A Nimzoindiai védelmű ütközetben az orosz exvilágbajnok 10.dxc5 lépése meglepte első számú nagymesterünket, de jól reagált az újításra. Kramnyik kezdeti időelőnye eltűnt, az állás kiegyenlítődött, a sorozatos cserék után logikus volt a békekötés.

A májusi M-Tel Masters szuperverseny utolsó fordulójában Carlsen fájdalmas vereséget szenvedett a szicíliai védelem Szvesnyikov-változatában a spanyol Alekszej Shirovtól, és búcsút inthetett a remélt első helynek. Magnust a vesztés nem tántorította el kedvenc nyitásától, nem félt az orosz Dmitrij Jakovenko "házivarijától". Jakovenko a 9.Hd5-ös varira szavazott, Carlsen a 18. lépésben tálalt fel újítást. Furcsálltuk 25...Bb5 lépését, ahogy Jakovenko 27.Hc3 húzása sem nyerte el a Rybka elemzőprogram tetszését. A különböző színű futók mellett a csatározás végül lépésismétléssel lett remi.

A francia Etienne Bacrot és a német Arkadij Naiditsch partija 16 lépésig az 1986-os, Tilburgban játszott Portisch Lajos és Anatolij Karpov összecsapását másolta. Naiditsch az elemzésben javasolt tervet követte, és gond nélkül szerezte meg harmadik fél pontját.

A 6. forduló eredményei:
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2759) - Lékó Péter (magyar, 2756) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 25)
Dmitrij Jakovenko (orosz, 2760) - Magnus Carlsen (norvég, 2772) döntetlen (Szicíliai védelem, 45)
Etienne Bacrot (francia, 2721) - Arkadij Naiditsch (német, 2697) döntetlen (Vezérindiai védelem, 24)

A verseny állása:
1.Magnus Carlsen 4 pont
2-3. Lékó Péter és Vlagyimir Kramnyik 3,5
4. Dmitrij Jakovenko 3
5. Etienne Bacrot 2,5
6. Arkadij Naiditsch 1,5

A 7. forduló párosítása:
Bacrot - Kramnyik
Naiditsch - Jakovenko
Carlsen- Lékó