Vágólapra másolva!
Abban a három számban - 200 vegyes, 400 vegyes, 200 pillangó -, amelyben tavaly egyaránt ezüstérmet nyert Pekingben, Cseh László momentán csak 30., 12. és 23. a világranglistán, ez azonban ne tévesszen meg senkit. A római vizes-vb vasárnap kezdődő úszóversenyein a 23 éves, háromszoros olimpiai ezüstérmes lesz a magyar csapat első számú dobogóesélyese, egy amerikai úszószaklap például egy aranyat és két második helyet vár tőle. Turi György tanítványának a két vegyesúszó-számban ezúttal nem kell megküzdeni Michael Phelpsszel, Cseh László mégsem érzi úgy, hogy ezáltal nagyobb nyomás lenne rajta a győzelmi kényszer miatt.

"Keddig még a fűzfői edzőtáborban készültünk, ott végeztük az utolsó simításokat a vb-re. Utána két napot mindenki otthon tölthet, és csütörtökön utazunk Rómába" - mondta Cseh László.

- Hogy teltek az utolsó napok?
- Jóval lazább munkát végeztünk, mint eddig, ez az időszak a formába hozásé. Szóval ezekben a napokban már nem úsztuk magunkat halálra.

- A viszonyítás kedvéért: mennyit kellett úsznia egy héttel ezelőtt, és mennyit a hét végén?
- Korábban kilométerben számoltunk, napi tizenöt-tizenhat volt az adag, jelenleg pedig pár ezer méter. Most már az a legfontosabb, hogy kipihenjük magunkat, minél kiélezettebbek legyünk a versenyzésre, és nem utolsósorban jól is érezzük magunkat, mert ez is fontos egy nagy megméretés előtt.

- Milyenek a legfrissebb tapasztalatai az Arena módosított X-Glide termékéről, amiben majd a vb-n úszik?
- Abszolút pozitívak, ezek valóban szuper dresszek.

- Három hete az egri országos bajnokságon nem volt ennyire jó véleménye róluk. Mi változott azóta?
- Az, hogy azóta rengeteget úsztam bennük. Úgy látszik, nekem is beválnak, és egyszerűen csak időre volt szükségem, hogy megszokjam őket.

- A dresszek körüli őrületről mi a véleménye?
- Ami történik, szerintem elkerülhetetlen volt, és nekem is együtt kell élnem vele. Szerencsére úgy fest, nem származik hátrányom belőle. Egyébként azt vallom, a versenyeken alapjában véve az úszótudás dönt, nem pedig az, hogy ki milyen dresszt húzott fel.

- Nem olyan régen a Mediterrán Játékokon az egyik olasz versenyzőnőn a rajt előtt repedt szét az úszódressz, ráadásul egy kényes ponton, a fenekénél. Önnek is vannak ilyen félelmei?
- A veszély kétségkívül fennáll, hogy a ruha bármikor szétrepedhet. Nálam mindenesetre három-négy biztosan lesz, és ha gond támadna, a gyártótól kint is beszerezhetek még pluszban tartalékot.

- A magyar úszósport három prominens személyiségének nyilatkozatát idézném, és kíváncsi lennék a reagálására. Kiss László szövetségi kapitány szerint olyan formában lesz, mint Pekingben volt.
- Erre csak azt mondhatom, hogy legyen igaza a kapitány úrnak, mert én is ebben reménykedem! Az olimpia után hosszabb, gyakorlatilag négy hónapos szünetet tartottam, de úgy érzem, sikerült visszarázódnom a régi kerékvágásba. Hogy ez valóban így van-e, majd csak Rómában derül ki.

Forrás: [origo]

Gyárfás Tamás és Turi György társaságában. A 2007-es debreceni rövid pályás Eb előtt századra eltalálta, hogy milyen időt fog úszni. Ezzel feltehetően a vb-n az ötvenméteres medencében is kiegyezne

- Az edzője, Turi György emlékeztetett is rá, hogy később kezdte a felkészülést, és ebből adódóan szerinte bizony megeshet, hogy ez a vb nem sül el olyan jól, mint az olimpia.
- Ez is benne van a pakliban, hiszen az úszás sem úgy működik, hogy csettintek egyet, és máris csúcsformában vagyok. Ennek rengeteg összetevője van, így nagyon nehéz elérni azt, hogy valaki a legjobb formáját éppen az év legfontosabb versenyén hozza. Természetesen erre kell törekedni, de ha nem mindig jön össze, az sem feltétlenül tragédia.

- És akkor Gyárfás Tamás véleménye: a Magyar Úszószövetség elnöke azt fejtegette, hogy ha Cseh László Rómában is második lenne Michael Phelps mögött, újra hősként ünnepelné az ország, teljes joggal. Peking nyolcszoros bajnoka azáltal, hogy a vb-n egyik vegyesúszó-számban sem indul, tulajdonképpen csak nagyobb terhet tesz az ön vállára, mert így már az aranyakat várja el a közvélemény.
- A magam részéről mégsem érzem úgy, hogy nagyobb nyomás alatt versenyeznék. Abból, hogy Phelps most kihagyja a vegyes úszást, jómagam nem ezt szűröm le. Az persze tény és való, hogy sokan azt hiszik, a pekingi ezüstérmekből most automatikusan arany lesz, ám ez nem így van. És azt mondom, hogy ez végül nem is baj. Nagy csatározások lesznek, és győzzön a legjobb. Az biztos, hogy Phelps nélkül is bőven akadnak vetélytársak.

Egy úszószaklap szerint Cseh megnyeri a 400 vegyest

A legtekintélyesebb szaklapok egyike, a Swimming World Magazine szerint a magyarok közül Cseh László és Gyurta Dániel állhat majd fel a dobogóra a római világbajnokság úszódöntőinek eredményhirdetésekor.

Az amerikai magazin szerint Cseh megnyeri a 400 m vegyest, s második lesz a 200-as távon, illetve szintén ezüstérmes 200 m pillangón. E szerint a pekingi olimpia háromszoros ezüstérmesét a rövidebbik vegyesszámban és pillangón is "természetesen" amerikai úszó győzi le: az előbbinek a fináléjában Ryan Lochte, utóbbiéban pedig Michael Phelps. A Swimming World Magazine Gyurta Dánielnek ezüstérmet jósol 200 m mellen, és ott is egyesült államokbeli legyőzőt vizionál, Eric Shanteau személyében. A hererákbetegségéből kigyógyult Shanteau-tól azt várja a szaklap, hogy élete első világbajnoki címét világcsúccsal, 2:07 percen belüli teljesítménnyel szerzi meg.

Hasonló a jóslat a világrekordot illetően 200 m pillangóra és 200 m vegyesre, viszont a magazin "előírása" értelmében 400 m vegyesen Cseh Phelps rekordjánál gyengébb, 4:04 perc körüli idővel nyer. Az amerikai szakmai "látnok" szerint a nőknél nem lesz magyar vb-érmes Rómában.
(MTI)


- Mindenekelőtt Ryan Lochte, de itt van Tyler Clary is. Fél évvel ezelőtt hallotta már az utóbbi versenyző nevét?



- A húszéves amerikai a negyedik a földkerekségen, aki négyszáz vegyesen 4:07 perc alá jutott, és egy éven belül nyolc másodpercet javult. Ilyen előfordulhat?
- A jelek szerint igen. De ebben azért vélhetően szerepe van annak is, hogy tavaly milyen dresszben úszott, és milyenben legutóbb az amerikai válogatón.

Forrás: [origo]

Noha elvégzett egy fotótanfolyamot, s Photoshoppal kapcsolatos könyveket búj, Rómában nem sok ideje lesz hobbijára

- Milyen a harci kedve a pekingihez viszonyítva?
- Azt állíthatom, hogy az elszántságommal most sincs gond, azzal együtt, hogy akármilyen nagy verseny is a világbajnokság, az olimpia mégiscsak más kategória.

- Ha van ilyen, a kétszáz vegyes, a négyszáz vegyes és a kétszáz pillangó közül melyik a fő száma?
- Nem könnyű kérdés. Most a kétszáz vegyes felé húz a szívem, de nem tudnám megmondani, hogy miért. Talán azért, mert az olimpián ebben a számban nem sikerült mindent kiadnom magamból, és most szeretném legfőképpen magamnak megmutatni, hogy mire vagyok képes.

Messze lemaradva a világranglistán

Férfi 200 m vegyes, idei ranglista:
1. Ryan Lochte (amerikai) 1:54.56
2. Eric Shanteau (amerikai) 1:56.00
3. Darian Townsend (dél-afrikai) 1:57.03
...
11. Kis Gergő 1:58.63
...
30. Cseh László 2:00.06

A pekingi olimpián:
1. Michael Phelps (amerikai) 1:54.23 - világcsúcs
2. Cseh László 1:56.52 - Európa-csúcs
3. Ryan Lochte 1:56.53

Férfi 400 m vegyes, idei ranglista:
1. Ryan Lochte 4:06.40
2. Tyler Clary (amerikai) 4:06.96
3. Oussama Mellouli (tunéziai) 4:10.53
...
12. Cseh László 4:13.39
...
30. Kis Gergő 4:16.94

A pekingi olimpián:
1. Michael Phelps 4:03.84 - világcsúcs
2. Cseh László 4:06.10 - Európa-csúcs
3. Ryan Lochte 4:08.09
...
6. Kis Gergő 4:12.84

Férfi 200 m pillangó, idei ranglista:
1. Michael Phelps 1:52.76
2. Tyler Clary 1:53.64
3. Macuda Takesi (japán) 1:53.87
...
12. Kis Gergő 1:55.81
...
23. Cseh László 1:56.69

A pekingi olimpián:
1. Michael Phelps 1:52.03 - világcsúcs
2. Cseh László 1:52.70 - Európa-csúcs
3. Macuda Takesi 1:52.97

Bizonyára sokakat meglep, hogy az idei világranglistán válogatottunkból nem Cseh László vagy Gyurta Dániel áll a legelőkelőbb helyeken, hanem a hölgykoszorúból Hosszú Katinka és Verrasztó Evelyn. Az Egyesült Államokban tanuló Hosszú 400 vegyesen a harmadik, 200 vegyesen az ötödik, Verrasztó 200 vegyesen a negyedik, 100 gyorson a nyolcadik legjobb időeredménnyel rendelkezik a világon. A legjobb tíz között még egy magyar névre bukkanunk, férfi 400 gyorson Kis Gergő a kilencedik. Ám Rómában az érmeket természetesen nem a világranglistás helyezések alapján osztják, csúcsformában majd a Foro Italico uszodában kell lenni.


- Az idei világranglista alapján ebben a számban lesz a legnehezebb dolga, az amerikai bajnokságon Lochte ugyanis 33 századra megközelítette Phelps világcsúcsát, de még a második helyezett Shanteau is jobb időt úszott az Európa-csúcsánál.



- A világversenyek előtt érmekben nem szokott gondolkodni, felteszem, ezen a szokásán ezúttal sem változtatott.
- Valóban nem, a célkitűzésem most is az, hogy minél jobb időeredményeket érjek el, és majd meglátjuk, hogy ezek mire lesznek elegendők.