Vágólapra másolva!
A bieli szuperverseny harmadik fordulójában az ukrán Vaszilij Ivancsuk megszerezte első győzelmét. A hatfős mezőny legfiatalabb tagja, a 9 nap múlva 17. születésnapját ünneplő olasz Fabiano Caruana nagy küzdelemre kényszerítette Ivancsukot, érdekes végjátékban végül alulmaradt. A francia Maxime Vachier-Lagrave remizett az éllovas orosz Alekszandr Morozeviccsel. Pontosztozkodással zárult az izraeli Borisz Gelfand és az orosz Jevgenyij Alekszejev játszmája is. A szabadnap után csütörtökön folytatódik a pontvadászat.

Két világossal aratott győzelem után a háromszoros bieli tornagyőztes Alekszandr Morozevics sötéttel csak remizett a 19-es kategóriájú torna harmadik játéknapján.

A franciák 19 éves nagymestere, Maxime Vachier-Lagrave kicsit megszorongatta Morozevicset. Kis előnyét azonban nem tudta döntővé fokozni, az orosz sakkozó megoldotta gyenge gyalogjainak védelmét.

Két sötéttel vívott játszmában elért remik után az ukrán Vaszilij Ivancsuk világossal küzdött meg a legfiatalabb résztvevővel. Az olasz Fabiano Caruana a spanyol négyeshuszárjátékban bonyolult változatot választott, de Ivancsuk állta a sarat. Elfogadta a gyalogáldozatokat, majd higgadtan konszolidálta pozícióját.

Caruana hibát követett el a vezércserével, abban bízott, hogy különböző színű futók mellett tartható lesz állása. Az ukrán olimpiai bajnok aktivizálta bástyáját, majd az időzavaros hibát kihasználva sikerrel támadta a sötét királyállást, "e" gyalogja megindulhatott győzedelmes útjára.

Láthatóan megingott az izraeli Borisz Gelfand az előző fordulóban elszenvedett veresége hatására. Jevgenyij Alekszejev ellen világossal kis hátrányba került, de az orosz sakkozó megelégedett a döntetlennel.

A 3. forduló eredményei:
Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2703) - Alekszandr Morozevics (orosz, 2751) döntetlen (Szicíliai védelem, 41)
Borisz Gelfand (izraeli, 2755) - Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2714) döntetlen (Vezércsel, 37)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2703) - Fabiano Caruana (olasz, 2670) 1 - 0 (Spanyol négyeshuszárjáték, 49)

A verseny állása:
1. Alekszandr Morozevics 2,5 pont
2. Vaszilij Ivancsuk 2
3. Maxime Vachier-Lagrave 1,5
4-6. Jevgenyij Alekszejev, Fabiano Caruana és Borisz Gelfand 1

A csütörtöki 4. forduló párosítása:
Caruana - Morozevics
Ivancsuk - Gelfand
Vachier-Lagrave - Alekszejev