Vágólapra másolva!
Nem akarja a 14-szeres olimpiai bajnok Michael Phelpst - a vb után - addig versenyeztetni edzője, amíg a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) nem rendezi a dresszek körüli vitát.

A FINA januártól tervezi betiltani az "űrkorszakos", világcsúcsok tömkelegét eredményező ruhákat, azonban lehet, hogy a szabályzat csak áprilisban vagy májusban lép érvénybe.

"Nem akarom a versenyzőmet kitenni ennek a helyzetnek. Elfogadhatatlan, hogy a szabály csak áprilistól éljen. Január elsejétől lenne szükség a változtatásra, vagy inkább a jövő hétfőtől" - fogalmazott Bob Bowman, az amerikai sztárúszó trénere. "Az új dresszek teljesen megváltoztatták a sportot. Ez nem úszás! Most az van a címlapokon, hogy ki milyen ruhát visel."

A baltimore-i úszó a római vizes vb-n kedden "csak" ezüstérmes lett 200 méter gyorson a német Paul Biedermann mögött, ráadásul még a világcsúcsától is el kellett búcsúznia. Phelps nagy versenyen, egyéni számban utoljára 2005. július 30-án, vagyis közel négy év kapott ki.

Peking 8-szoros aranyérmese nem volt boldog, de igazából csalódott sem: "Hat hónapot hagytam ki a tavalyi olimpia után, és így is csak három tizeddel maradtam el egyéni legjobbomtól. Nem vagyok boldog, de tudom, ebben az évben nem edzettem sokat."