Vágólapra másolva!
Takács Krisztián országos csúccsal, összesítésben a hetedik idővel bejutott a férfi 50 méter gyors délutáni elődöntőjébe a római vizes világbajnokságon, míg a férfi 4x200-as gyorsváltó, női 50 m pillangón Dara Eszter és Bordás Beatrix, női 200 m háton pedig Jakabos Zsuzsanna kiesett.

Takács 21.71 másodperces hazai rekorddal került tovább, míg a Cseh László, Bernek Péter, Povázsai Zoltán, Kis Gergő összeállítású kvartett 7:08.24 perces, új országos csúccsal végzett összesítésben a kilencedik helyen, a fináléba kerülés 17 századon múlott.

Cseh - aki csütörtökön ezüstérmes volt 200 m vegyesen - a staféta első tagjaként 1:45.78-cat úszott, ezzel megdöntötte saját, június 25-én Egerben felállított 1:47.12-es országos csúcsát.

Női 50 m pillangón Dara 25., Bordás pedig 35. lett összesítésben. 200 m háton Jakabos Zsuzsanna hiába úszott 2:11.75 perces egyéni rekordot, nem jutott tovább, összesítésben a 17. lett, így éppen lemaradt az elődöntőről.

Kiss László szerint a selejtezőben 50 m gyorson magyar csúcsot elért Takács Krisztián az elődöntőben még jobb eredményre is képes lehet, miáltal történelmet írhat a római vb-n. Eleddig ugyanis még sem olimpián, sem világbajnokságon nem volt e szám döntőjében magyar úszó.

"Krisztián óriási rekordot úszott, és nagyon bízom benne, hogy este még ezen is javít! Ő lenne az első vb-döntősünk a sportág históriájában 50 gyorson - így a szövetségi kapitány, aki dicsérte Verrasztót is: - Evelyn nyolcba jutása csütörtök este, 100 gyorson, bravúr a javából, hiszen női sprinterünk világversenyen döntőben legutóbb Patoh Magda személyében volt - 1972-ben!"

Kiss László a pénteki matinés "előadást" értékelve szomorúságának adott hangot, amiért a 4x200 méteres férfi gyorsváltó ha csak századokkal is, de lemaradt a döntőről, s 9. lett az előfutamok összesítése alapján, ugyanakkor örült Cseh László egyéni sikerének, aki a staféta első embereként nagyot javított saját országos csúcsán.

"Ez jó előjel Lacika vasárnapi 400 méteres vegyese előtt" - bizakodott a kapitány, aki kitért a 200 m mell péntek esti döntőjében érdekelt, oda a negyedik idővel bekerült Gyurta Dánielre is: "Danit már az dicséri, hogy Európa-csúccsal lépett tovább a legjobb nyolc közé. A mai döntő az idegek harca lesz, mert roppant sűrű a mezőny. Én bízom benne, s mivel az utolsó ötvenen magasan ő a legjobb versenyző, úgy érzem, fel fog tudni jönni a dobogóra."