Vágólapra másolva!
Marosi Ádám és a magyar csapat aranyérmet nyert szombaton a londoni öttusa-világbajnokság férfi hagyományos versenyében. Egyéniben Németh Róbert negyedik, Tibolya Péter pedig 15. lett. A dobogóra Marosi mögé a cseh David Svoboda és az ukrán Dmitro Kirpuljanszkij állhatott fel. Csapatban a magyarok mögött a csehek és a litvánok végeztek érmes pozícióban.

A magyarok ezúttal egy-egy kilengéssel egyenletesen magas színvonalon teljesítettek a nap során. A Crystal Palace Nemzeti Sportközpontban 100 méteres sugarú körön belül lebonyolított valamennyi számban többnyire a finálé 36 fős mezőnyének első harmadában végeztek, ennek eredménye lett a csapatsiker. A magyar együttes már a vívás során az élre állt, és onnan aztán nem is került el.

Egyéniben voltak mozgások, menet közben tíz-tizenöt versenyző gondolhatta azt, hogy a végén dobogóra állhat, s az új szabályok miatt ez még a lovaglás után is így volt. Korábban, amikor futás zárta a versenyt, négy szám után nagyjából meg lehetett jósolni, ki hányadik helyen végez, a lövészet beiktatásával azonban minden bizonytalanná vált egészen a végéig.

A három magyar jó vívással, úszással és lovaglással a harmadik, negyedik, ötödik pozíciót foglalta el a zárószám előtt, Németh, Marosi, Tibolya sorrendben. Nem volt jelentős a hátrányuk a japán Nogucsival és a lett Sandrissal szemben, de mögöttük is kis különbségekkel következtek az üldözők, a cseh Michalik, az ukrán Kirpuljanszkij, a litván Krungolcas, a brit Woodbridge és Svoboda, aki tizenegyedikként rajtolva futott fel a második helyre.

Marosi már az első lövészet után második volt, aztán a második sorozatra elsőként érkezett, és villámgyors sütéssekkel őrizte pozícióját ekkor, illetve az utolsó "megállónál" is, végül egyedül teljesítve az utolsó ezer méter, boldogan futott a célba. Marosi ezzel a magyar öttusasport tizedik egyéni világbajnoka lett.

Mögötte hatalmas verseny alakult ki Németh, Svoboda és Kirpuljanszkij között. Németh harmadikként hagyta el a lőállást a harmadik sorozat után, közvetlenül Kirpuljanszkij mögött futott, őt pedig Svoboda üldözte. A nagy rohanást a cseh bírta jobban, az ezer méteres hajrában Németh pár másodperccel szorult riválisai mögé.

Tibolyának nem jöttek össze a sorozatai, különösen az utolsó nem, ezzel az ötödik helyről tíz pozíciót visszacsúszott, de a csapatgyőzelem így is megvolt.

Marosi emlékeztetett arra, hogy három éve volt egy súlyos sérülése, abból felépülve fokozatosan javult a teljesítménye. "Az idei év már eddig is nagyon jól sikerült, három Világkupán álltam dobogón, aztán az Európa-bajnokságon harmadik lettem, az ob-t megnyertem, most pedig ez is összejött" - mondta.

Arra a felvetésre, hogy igencsak meg kellett küzdenie a tusokért a vívás során, úgy reagált, hogy erről szólt a nap. A siker titkaként a rengeteg edzést említette, majd hozzátette: "Élvezni kell az egészet, nagyon jó dolog az öttusázás."

"Elégedett vagyok a negyedik hellyel annak ellenére, hogy dobogós pozícióban futottam egészen a végig" - fogalmazott Németh. "Többet egyszerűen nem tudtam kihozni magamból, mindent kiadtam, ami bennem volt. Örülök, hogy a kimaradt múlt év után, most a fő versenyen megint sikerült szép eredményt elérnem" - fűzte hozzá a 2007-es, berlini vb bronzérmese.

"Az első három szám rendben volt, örülök, hogy bevarrhatom a lyukat a zoknimon" - kezdte értékelését Tibolya. "Az ob-n a kapitány egy lyukat égetett rá, és azt, mondta, akkor varrhatom be, ha 900 pont fölött vívok a vb-n. Még hozzátette, hogy ha ezer fölé kerülök, ő varrja be. A kombinált szám ugyanakkor kritikán aluli volt, az utolsó sorozatra már úgy érkeztem, hogy taknyom-nyálam összefolyt. A selejtezős teljesítményemmel elégedett lettem volna. A csapat győzelme miatt ugyanakkor nagyon boldog vagyok."

"Marosi Ádám az egész évben nagyon jól szerepelt, most végig érződött rajta, hogy ezért a győzelemért jött. El tudta viselni az ezzel járó terhet, ami nagy dolog. A másik két fiú is nagyon tisztességesen versenyzett - összegzett Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány, majd felidézte, hogy 2001-ben, amikor ezt megelőzően ugyancsak Angliában volt a vb, akkor is magyar győzelem született egyéniben és csapatban is.

Eredmények, egyéni:
1. Marosi Ádám 6136 pont (vívás: 21 győzelem/14 vereség/904 pont, úszás: 2:01.94 perc/1340 pont, lovaglás: 1128 pont, lövészet-futás: 10:49.07 perc/2764 pont)
2. David Svoboda (Csehország) 6116
3. Dmitro Kirpuljanszkij (Ukrajna) 6100
4. Németh Róbert 6076 (20/15/880, 2:03.72/1316, 1192, 11:08.25/2688)
...15. Tibolya Péter 5904 (22/13/928, 2:08.59/1260, 1156, 11.40.35/2560)

csapat:
1. Magyarország (Marosi Ádám, Németh Róbert, Tibolya Péter) 18116 pont
2. Csehország (Ondrej Polivka, Michal Michalik, David Svoboda) 17956
3. Litvánia (Andrejus Zadnieprovskis, Edvinas Krungolcas, Justinas Kinderis) 17648

Vasárnap a nők hagyományos versenyének döntőjét rendezik, a mezőnyben ott lesz Kovács Sarolta, Gyenesei Leila, Vörös Zsuzsanna és egyéni indulóként Cseh Krisztina.