Vágólapra másolva!
A Kozák Danuta, Kovács Katalin, Janics Natasa, Benedek Dalma összeállítású 500 m-es női kajaknégyes fantasztikus versenyzéssel aranyérmet szerzett a kanadai Dartmouth-ban zajló kajak-kenu világbajnokság szombati versenynapján. Kovács Katalin 1000 méteren egyéniben is első lett, a klasszis magyar versenyző megvédte címét. K2-ben a Medveczky Erika, Benedek Dalma duó bronzérmet nyert.

A rajt után - már-már szokásos módon - a németek és a magyarok kiváltak a mezőnyből, előbbiek féltávhoz mintegy két beülőnyi előnnyel érkeztek. A Kozák vezette magyarok azonban nem adták fel a küzdelmet, méterről méterre dolgozták le hátrányukat, a célba pedig együtt érkezett a két hajó, szabad szemmel nem volt látható a különbség közöttük. A magyarok örültek, a németek pedig búslakodtak, de percekig nem volt egyértelmű, hogy melyik egység is nyerte a versenyt, míg végül az eredményjelzőre felkerült, hogy 1. Magyarország!

A magyar kvartett a 2006-os, szegedi vb óta először tudta legyőzni a nagy rivális németeket világversenyen. A két hajó között mindössze négy ezredmásodperc (!) volt a különbség a célban. Kozák, Kovács és Janics a tavalyi, pekingi olimpián is ott ült a magyar hajóban, amikor - a németek mögött - második lett a csapat.

"150-nél már olyan jól ment alattunk a hajó, hogy éreztem, hogy meglehet a győzelem, az utolsó 100-on kicsit megijedtem, mert a németek is beleerősítettek, de olyan jól jött hátulról a hajó, hogy meg tudtuk Őket verni és most nagyon boldog vagyok" - mondta Kozák Danuta, a négyes debütáló vezérevezőse.

"Ahogy már az előző években is látható volt, a mezőny egyre erősebb és kiegyensúlyozottabb. Ebben az összefüggésben azt gondolom, hogy az óriási dolog, hogy egyedül a magyar csapat volt képes arra, hogy minden 1000 méteres fináléba kvalifikálja magát. A döntőkben minden egységünk óriási csatát vívott és látszott, hogy ott vagyunk az élén, de sajnos ez ma az esetek nagy többségében csak pontszerző helyen realizálódott. Nagyon örülök a női négyes győzelmének és ezúton is szeretnék köszönetet mondani Csipes Ferencnek, Kovács Lászlónak és Fábián Lászlónénak, hogy a sérelmeket félretéve össze tudtak dolgozni és mindent megtettek, hogy a versenyzők a legjobb formában legyenek, és amikor szükség volt rá együtt tudjanak edzeni. Azt gondolom a jövő útja az, hogy mind három szakágban erősíteni kell a közös összetartásokat a csapathajók esetében pedig lehetővé kell tenni a csapatok közötti átjárhatóságot a nemzeti érdekek maximális szem előtt tartásával" - vélte Storcz Botond szövetségi kapitány.

A nagy sikert megelőzően a férfi 1000 m-es döntőkben nem termett babér a magyaroknak. Az idén alakult, s azóta már Eb- és Vk-ezüstöt is begyűjtött Gönczy Gábor, Kökény Roland kajakos duó remekül versenyzett, de végül a dobogóról éppen lemaradva negyedikként ért célba. Óvatosan kezdtek, 600 m-nél azonban - köszönhetően nagyszerű ritmusú evezésüknek - már az élen haladtak. A finisben a spanyolokkal vívtak nagy csatát, de az utolsó méterekre elfáradtak, s végül a győztes Merchan, Cosgaya kettős mellett az ausztrálok és kubaiak is megelőzték őket.

A Sáfrán testvérek, Mátyás és Mihály kenupárosa - amely a csütörtöki előfutamból egyenes ágon jutott a fináléba - a júniusi, brandenburgi Eb-n némi meglepetésre aranyérmet szerzett, s ezúttal is a dobogóra igyekezett. A táv második feléig úgy tűnt, el is érik céljukat, a végén azonban visszaestek, és ötödikként futottak be. Győzött a német Erik Leue, Tomasz Wylenzek páros.

Sáfránékhoz hasonlóan a Sík Márton, Gyökös Lajos, Bozsik Gábor, Boros Gergely összeállítású kajaknégyes is ötödikként ért a célba a leghosszabb távon, bár sokáig úgy látszott, elcsíphetnek egy érmet. A verseny és befutó is rendkívül szoros volt, végül a fehéroroszok örülhettek, a második és harmadik helyen pedig a franciák, illetve a szlovákok végeztek.

A tavaly Eb-második, az idei világversenyeken azonban eddig gyengén teljesítő Kucsera Gábor (K-1) hetedik lett, míg a címvédőként érkezett, olimpiai bajnok Vajda Attila (C-1) csalódást keltve csupán nyolcadikként zárt a döntőben. Féltávnál még az élbolyban haladt, a folytatásban aztán visszaesett, és a tőle megszokott remek hajrá is elmaradt, s végül esélye sem volt a dobogóra kerülni. Előbbi számot a német Max Hoff, utóbbit pedig - rajt-cél győzelmet aratva - az üzbég Vagyim Menkov nyerte.

Kovács Katalin, a Domino Honvéd kétszeres olimpiai bajnok kajakosa bő fél órával az 500 m négyes eredményhirdetése után szállt ismét vízre abban a reményben, hogy megvédi két éve, Duisburgban kiharcolt címét. Ennek megfelelően a rajt után rögtön az élre állt és végig diktálta a tempót a mezőnynek - már aki bírta közülük -, és az utolsó 200 m-hez is elsőként érkezett. Bár dán és német riválisa megpróbálta utolérni, ő még egyszer meg tudta indítani a hajóját, s ezzel megszerezte második aranyérmét Kanadában. Ez volt pályafutása 25. vb-címe.

"Ez nem esett jól, nagyon nehéz volt, de örülök, hogy amit gyakoroltunk, azt meg tudtam csinálni. Még mindig a négyes hatása alatt vagyok, ami nagyon nagyon jól ment és kitűnő érzés volt" - nyilatkozott Kovács a hazai szövetség honlapján.

A Medveczky Erika, Benedek Dalma kajakos duó ezúttal nem evezett olyan jól, mint a pénteki középfutamban, a végül élen záró lengyel, német duótól messze leszakadva lapátolt, de harmadik helye nem forgott veszélyben.

A fiatal, többnyire vb-újoncokból álló kenus kvartett - Korisánszky Péter, Széles Gábor, Varga Dávid és a rutinosabbnak számító Sarudi Pál - hatodikként zárt a döntőben 1000 m-en. A szombati kilenc fináléban két arany és egy bronz volt a magyar mérleg.