Vágólapra másolva!
"A nemzeti büszkeség hajt bennünket, az, hogy jamaicaiak vagyunk" - nyilatkozta az atlétikai vilgágbajnokság 100 méteres döntőjét világcsúccsal megnyerő Usain Bolt a Gazzetta dello Sportnak. 

Bolt 1986. augusztus 21-én született Trelawnyban, amely fontos kikötő volt a 18-19. század fordulóján, ide érkeztek a hajók Afrikából a rabszolgának szánt emberekkel. "Ez az eredetünk. A fájdalom gyermekei vagyunk" - mondta Bolt a származásáról.

Az olasz sportnapilag arról ír, hogy a világ leggyorsabb embere nyughatatlan gyerek volt, az apja nagyon aggódott miatta, nem tudta, mit csináljon vele. 17 évesen már 45,53 mp alatt futotta a 400 métert, a csúcsig vezető út mégsem volt sima. A sprinter 18 éves kora után több fizikális problémával is küszködött, és minden évben hátfájás gyötörte, mert az akkori edzője rossz edzéstervet dolgozott ki neki.

Később Glenn Mills keze alá került, a szakember pedig nemcsak a sportban állította rá a helyes pályára, de a magánéletét is segített rendbe tenni. A Gazzetta szerint az anyja korábban nagy hatással volt Boltra, de amikor edzőt váltott, akkor távolságtartóbb lett vele a kapcsolata.