Vágólapra másolva!

Karakas Hedvig bronzérmes lett a cselgáncsvébén

Az 57 kg-os Karakas Hedvig bronzérmet nyert a rotterdami cselgáncs-világbajnokság csütörtöki versenynapján.

Az idén Eb-bronzérmes miskolci sportoló hatodik mérkőzésén az Ázsia-bajnok japán Macumoto Kaorival szállt szembe, akitől eddig mindhárom találkozójukon - legutóbb májusban, a moszkvai Grand Slamen - kikapott. A 19 éves magyar mindössze 14 mp-et töltött a tatamin, ugyanis egy látványos dobással elhajította ellenfelét, mire a bírók rövid tanácskozás végén ippont adtak. Ungvári Miklós szerdai harmadik helye után tehát a magyarok a második napon sem maradtak érem nélkül.

Karakas Hedvig korához képest meglepő komolysággal nyilatkozott: "Edzőm, Kovács Gábor remekül felkészített a vb-re, főként neki köszönhetem ezt a szép eredményt a tavalyi rossz év után. A főként földharcokban szerzett ipponokat leginkább annak tulajdonítom, hogy a legjobbak között vagyok állóképesség szempontjából, de ami a bronzmeccsen történt, azt még én sem akartam elhinni. Pár másodperc elteltével sikerült kiemelnem Macumotót, persze azért izgultam, hogy a bírók szerint még bentről kezdtem-e el a mozdulatot. Idén még vár rám három korosztályos világverseny, úgyhogy ma csak visszafogottan ünnepelek..."

Kovács Gábor elsősorban tanítványa érettségét emelte ki: "Hédi hihetetlenül kiforrott technikával rendelkezik, és a jövőre bevezetendő új szabályok is neki kedveznek majd, emellett fizikailag is nagyon rendben van. Ezzel együtt természetesen még nincs készen, távlati célként a londoni olimpia lebeg a szemünk előtt. Az azonban nagyon fontos, hogy már most világszerte ismerik és tisztelik őt, például Macumotóval is jó barátnők. Erre az évre lehet építeni."

A csütörtöki másik magyar, az idei Hungária-kupán és a moszkvai Grand Slam-viadalon bronzérmes Ungvári első meccsén jukóval verte a chilei Fernando Salazart, majd hosszabbításban, ugyancsak jukóval lépett túl a tadzsik Farhod Rahimovon. A kétszeres Eb-második izraeli Yoel Razvozov két vazaarival távozott szomorúan a szőnyegről a "kis Ungvári" ellen, ám a két Világkupa-arannyal büszkélkedő, orosz Manszur Iszajev egy vitatott dobással vigaszágra küldte a ceglédi dzsúdóst. Ott a 31 esztendős török Sezer Hüysüz leszorítással verte őt, így hetedikként végzett.

Eredmények, férfiak, 73 kg:
1. Vang Ki Csun (Koreai Köztársaság)
2. Kim Csol Szu (Koreai NDK)
3. Dirk van Tichelt (Belgium) és Manszur Iszajev (Oroszország)
...7. UNGVÁRI ATTILA

Nők, 52 kg:
1. Nakamura Miszato (Japán)
2. Yanet Bermoy (Kuba)
3. Romy Tarangul (Németország) és Ana Carrascosa (Spanyolország)

57 kg:
1. Morgane Ribout (Franciaország)
2. Telma Monteiro (Portugália)
3. Kifajat Gaszimova (Azerbajdzsán) és KARAKAS HEDVIG

Pénteken a magyarok közül ifj. Nagysolymosi Sándort (81 kg) és Szabó Franciskát (63) szólítják tatamira.