Vágólapra másolva!
Hermafrodita lehet Caster Semenya dél-afrikai atléta, a nyolcszáz méteres női síkfutás világbajnoka, akin szexvizsgálatot hajtottak végre - írta pénteken a Sydney Daily Telegraph című ausztrál lap. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) elhatárolódott a lap információjától, és csak további vizsgálatok után, novemberben foglal állást az ügyben. Dél-Afrikában viszont nagy felháborodást keltett az újságcikk, Semenya napokban lemondott edzője az IAAF-et tartja felelősnek az információ kiszivárogtatásáért.

A 18 éves, férfias kinézetű, és mély hangú sportoló nemével kapcsolatban a berlini atlétikai világbajnokság után merültek fel kétségek.

A Daily Telegraph egy, a szexvizsgálatban részt vett emberre hivatkozva azt írta, hogy Semenyának nincsen méhe és petefészke, viszont belső férfi nemi szervekkel rendelkezik. Emiatt van az, hogy a sportoló szervezetében háromszor annyi tesztoszteront találtak, mint egy átlagos nő szervezetében.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) elhatárolódott a lapban megjelent információtól: "A Sydney Daily Telegraph értesüléseit fenntartásokkal kell kezelni, mivel azok nem számítanak az IAAF hivatalos állásfoglalásának. Megkaptuk a vébén elvégzett vizsgálatok eredményeit Németországból, de ezeket még meg kell nézniük szakértőknek, és amíg ez nem történik meg, addig nem mondhatunk semmi konkrétumot."

Dél-Afrikában is nagy visszhangja volt az ausztrál lap cikkének, Jacob Semenya, a futónő apja a beteg jelzővel illette a Sydney Daily Telegraph sztoriját, és nem érti, miért játszik Istent az újság.

Forrás: AFP

Dorcus Semenya, a futó édesanyja szerint a féltékenység által vezérelt emberek írnak ilyen rossz szándékú cikkeket. A nagymama, Maphuthi Sekgale kiemelte: kislányként látta felnőni Castert, és nincs kétsége afelől, hogy unokája lány. Az ügyben megszólalt Makhenkesi Stofile dél-afrikai sportminiszter is, aki felháborodásának adott hangot: "Meg kell őt védenünk! Ő nő és a mi hősünk marad!"

Wilfred Daniels, Semenya egykori edzője, aki a napokban jelentette be lemondását, az IAAF-et vádolja, szerinte a nemzetközi szövetség szivárogtatott ki információkat a szexvizsgálat eredményéről.

Egy nappal korábban a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) főtitkára az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette: "Semenya egyértelműen nő, de talán nem száz százalékig." Pierre Weiss elmondta, hogy a szövetség november közepén dönt a sportoló sorsáról. A főtitkár közölte, 2005 óta nyolc női sportoló nemét ellenőrizte az IAAF, és négyüket felszólította pályafutásának befejezésére.