Vágólapra másolva!
Még legalább fél évre szüksége van ahhoz az olimpiai és világbajnok gátfutó Liu Hsziangnak, hogy sérüléséből felépülve ismét igazán versenyképes legyen.

Annak ellenére állítja ezt edzője, Szun Haj-ping, hogy Liu vasárnap - több mint egyéves kihagyás után - kiváló, 13,15 mp-es eredménnyel tért vissza Sanghajban, a második helyet megszerezve az amerikai Terrence Trammell mögött 110 m gáton.

"Meglepő volt az idő, előzőleg úgy gondoltuk, hogy 13,40-13,45 körül fut majd" - idézte a trénert szerdán a China Youth Daily című lap. Szun Haj-ping úgy véli, ezzel együtt kell még legalább fél év edzés ahhoz, hogy tanítványa - az athéni játékok ötkarikás bajnoka - ismét olyan gyors legyen, mint 2006. július 11-én, amikor 12,88-cal világcsúcsot futott. A rekordot 2008. június 12-én Ostravában egy századdal ugyan megjavította a kubai Dayron Robles, de 13 mp alatti idővel még mindig mindenhol győzelmi esélyekkel lehet indulni.

Liu idén még a kínai nemzeti játékokon, az Ázsia Játékokon és a Kelet-ázsiai Játékokon is részt vesz. Amint azt megjegyezte: futószezonja még éppen csak elkezdődött.

A 26 éves sprinternek a teljes tavalyi, illetve jórészt az idei idénye ráment saroksérülésére. A pekingi nyári játékokon a selejtezőben az első rossz rajt után feladta a viadalt. Az olimpia után hosszú ideig kereste stábjával a megfelelő gyógymódot, míg végül decemberben feküdt kés alá Houstonban. Ezt követően Kínában kezdték meg a rehabilitációs kezeléseket, amely miatt augusztusban a berlini vb-t még ki kellett hagynia.