Vágólapra másolva!

Birkózó-vb: magyar arany 18 év után

Kiss Balázs aranyérmet szerzett a kötöttfogásúak 96 kg-os súlycsoportjában a dániai Herningben zajló birkózó-világbajnokság szombati versenynapján. Legutóbb 18 éve született magyar aranyérem birkózó-világbajnokságon, akkor Farkas Péter állhatott a dobogó legmagasabb fokára. A sportág történetében ez a 25. magyar vb-cím.

A 2007-ben Európa-bajnoki bronzérmes magyar versenyző a döntőben három menetben múlta felül a kétszeres Eb-2. svéd Jimmy Lidberget.

Az első menetben a felek ugyan igen erőteljesen feszültek egymásnak, de így is meddő tusakodással telt el a 90 másodperc. Ezt követően Lidbergnek kellett parterhelyzetbe mennie. Amikor Kiss pörgetéssel próbálkozott a kedvező helyzetből, akkor riválisa kiszabadult, sőt a 26 éves magyar mögé került, ezzel 2-0-ra megnyerte az első felvonást.

A következő két perc álló harcában láthatóan egyik fél sem akart kezdeményezni, mindketten azt várták, hogy a magyar versenyző letérdeljen. Lidberg előbb pörgetni szeretett volna, de Kiss minden erejét összeszedve a "szőnyeghez ragadt", majd kiemeléssel kísérletezett riválisa, de az utolsó pillanatban végül elfogyott az ereje, s visszahuppantak a szőnyegre. A parterhelyzet kivédekezéséért kapott egy ponttal Kiss kiegyenlített.

A mindent eldöntő harmadik menetben a két megfáradt birkózó csakis az utolsó fél percet várta. Mivel addig Lidbergnek volt több akciópontja a meccsen, ő választhatott, s úgy döntött, letérdel, azaz Kissnek mindenképpen sikeres akciót kellett bemutatnia 30 másodpercen belül. Kiss, aki a fináléval együtt öt összecsapásából negyedszer kényszerült harmadik felvonásra, minden maradék energiáját mozgósítva "dolgozta meg" vetélytársát, s addig-addig próbálkozott, mígnem a bal oldalra átpörgette, eldöntve ezzel az aranyérem sorsát.

"Az első meccs rendkívül nehéz volt egy könnyű német ellenféllel szemben. Azt gondoltuk, ezzel a teljesítménnyel nem jut messzire. Szerencsére összekapta magát és legyőzte az észt világbajnokot. A döntőben fergetegesen birkózott. Ez a fej, a hit és a szív diadala volt a fináléban, amit utolsó akciója bizonyít, hiszen ugyanazt kontrázta meg az első menetben Lidberg, de még egyszer megpróbálta" - mondta boldogan Struhács György, a kötöttfogású szakág szövetségi kapitánya.

Eredmények, kötöttfogás, 60 kg:
1. Iszlam-Beka Albijev (Oroszország)
2. Dilsod Aripov (Üzbegisztán)
3. Nurbakit Tengiszbajev (Kazahsztán) és Vitalij Rahimov (Azerbajdzsán)
...25. Komáromi Ede

a döntőben:
Albijev-Aripov 2-0 (1-0, 3-0)

84 kg:
1. Nazmi Avluca (Törökország)
2. Mélonin Noumonvi (Franciaország)
3. Habibollah Ahlagi (Irán) és Pablo Shorey Hernandez (Kuba)
...17. Fodor Zoltán

a döntőben:
Avluca-Noumonvi 2-0 (1-0, 3-0)

96 kg:
1. KISS BALÁZS (MAGYARORSZÁG)
2. Jimmy Lidberg (Svédország)
3. Amir Ali Akbari (Irán) és Aszlanbek Hustov (Oroszország)

a döntőben:
Kiss-Lidberg 2-1 (0-2, 1-0, 2-0)

Vasárnap a 66 kg-osok között Lőrincz Tamás, 74 kilósoknál Bácsi Péter, míg a 120 kg-os súlycsoportban Deák Bárdos Mihály lesz érdekelt.