Vágólapra másolva!
A Jangce-parti nagyváros, Nanking szeptember 27. és október 9. között másodszor rendez hat résztvevős, kétfordulós szuperversenyt. A város a történelem  viharai során többször is Kína fővárosa volt, jelentős ipari és kulturális központ. A Mingfa Pearl Spring Hotel méltó színhelye lesz a 250 ezer eurós díjazású viadalnak. A tornán címvédőként a világranglistát vezető bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov játszik. A norvég Magnus Carlsen, Lékó Péter, az azeri Tejmur Radzsabov, az orosz Dmitrij Jakovenko és a kínai Wang Yue ül még sakkasztalhoz a 2764-es Élő-pontátlagú, 21-es kategóriájú viadalon, amelynek díjalapja 250 ezer euró.

A kínai sakkozásban sokáig egyértelműen a nők jelentették a világszínvonalat. Hszie Csün, Zsu Csen és Xu Yuhua világbajnoki címet szereztek, a kínai női válogatottat 1998-tól sorozatban négyszer is olimpiai bajnokként ünnepelhették. A 2006-os torinói sakkolimpián az addig "gyengébb" férficsapat meglepetésre ezüstérmes lett, a megfiatalított női válogatott bronzérmesként zárta szereplését. Itt mutatkozott be az együttesben Hou Ji-fan, aki két évvel később már izgalmas világbajnoki döntőt játszott az orosz Alekszandra Kosztenjukkal. A négyjátszmás párharcban végül 2,5-1,5-re vereséget szenvedett, de a 14 éves kislány a drezdai sakkolimpia idején megtartott Kongresszuson férfi nagymesteri címet kapott, és ezzel a sakktörténelem legfiatalabb női sakkozójaként büszkélkedhetett ezzel a titulussal.

Az orosz válogatottal vívott, és a 6 meccsből 4(!) kínai győzelmet hozott csaták mellett a kínai nagymesterek egyre gyakrabban nyertek meghívást a szuperversenyekre. A Grand Prix versenysorozatra a FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov többek között a kínai Wang Yue-t delegálta, és a 21 éves nagymester az első tornán, 2008 tavaszán Bakuban holtversenyes elsőként hálálta meg a bizalmat, majd Szocsiban sem vallott szégyent, a harmadik helyet osztotta, jelenleg a negyedik a rangsorban, s még javíthat helyezésén. A tavaly októberben Pekingben megrendezett I. Szellemi Sportok Világjátékán a házigazdák voltak a legeredményesebbek, négy aranyérem mellett még három ezüst és két bronzérmet szereztek.

A drezdai sakkolimpián a mindkét mezőnyben a harmadik helyre rangsorolt kínai válogatottak csalódást okoztak. A sokáig vezető női csapatuk csak a nyolcadik lett, a végig "bukdácsoló", de az utolsó fordulóban a végső győztes örmény együttessel játszó és vereséget szenvedő férfi válogatottjuk a hatodik helyen végzett.

Tavaly decemberben remek küzdelmeket, érdekes játszmákat láttunk az I. Pearl Spring tornán. A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov veretlenül, másfél pontos előnnyel végzett az élen. A világranglistát vezető nagymester 2890-es performance-teljesítményt ért el a viadalon! Az örmény Levon Aronjannak kevés ideje maradt, hogy a második olimpiai bajnoki címük ünneplése után ismét a sakktáblára koncentráljon, de így is második lett, csak Topalovtól szenvedett vereséget. A torna 30 partijából 12 végződött döntéssel.

A verseny végeredménye:
1.Veszelin Topalov (bolgár, 2791) 7 pont
2. Levon Aronjan (örmény, 2757) 5,5
3. Bu Xiangzhi (kínai, 2714) 5
4. Peter Szvidler (orosz, 2727) 4,5
5-6. Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2786) és Szergej Movszeszjan (szlovák, 2732) 4

Nankingban idén is hat szupernagymester kétfordulós versenyét rendezik meg. Wijk ann Zee, Linares, Szófia, Dortmund, a Grand Prix két tornája után a gigászok ismét összecsapnak. A tavalyi mezőnyből csak a címvédő Veszelin Topalov játszik. Az indiai világbajnok Viswanathan Anand végül nem vállalta a részvételt. Nagy érdeklődéssel várjuk a norvég Magnus Carlsen szereplését. A 18 éves titán idén jóval kevesebb versenyen vesz részt. A nagy kérdés, hogy Garri Kaszparovtól tanultakból mennyit profitál a viadalon. Lékó Péter a harmadik kiemelt a rajtlistán, számára nagyon fontos, hogy magas helyezés mellett világbajnok-jelöltségéhez újabb Élő-pontokat is gyűjtsön. Az azeri Tejmur Radzsabov a Grand Prix-versenysorozatban nagy riválisa, ahogy az orosz Dmitrij Jakovenko is. A legmagasabb értékszámú Wang Yue képviseli a hazai színeket.

A résztvevők az Élő-pontszámok sorrendjében:
Veszelin Topalov (bolgár, 2813)
Magnus Carlsen (norvég, 2772)
Lékó Péter (magyar, 2762)
Tejmur Radzsabov (azeri, 2757)
Dmitrij Jakovenko (orosz, 2742)
Wang Yue (kínai, 2736)

A 21-es kategóriájú viadalon szeptember 27-én tartják meg az ünnepélyes megnyitót és a sorsolást, másnap kezdődik a csata. Az első kör végén, október 3-án és 7-én szünnap lesz, október 9-én játsszák az utolsó fordulót. Magyar idő szerint reggel 9 órakor kezdődnek a játszmák. A torna honlapján élő közvetítés lesz, de a partik természetesen a népszerű playchess.com-on is követhetőek lesznek, és még számos honlapon.