Vágólapra másolva!
Pakson lejátszották a VII. Marx György emlékverseny első fordulóját. Értékes győzelemmel rajtolt nyolcszoros bajnokunk, Almási Zoltán: bonyolult játszmában az indiai Surya Ganguly ellen nyert. Ács Péter elvesztette a megnyitáselméleti párbajt a német Georg Meirrel szemben, Berkes Ferenc remizett az azeri Eltaj Safarlival. A női nagymesterversenyen a sötéttel játszók voltak eredményesek. Meglepetés Gara Tícia veresége az ukrán Jevgenyija Doluhanova ellen, Vajda Szidónia az orosz Julia Kocsetkovát győzte le. Nagy bonyodalmak után Tóth Lili a lengyel Joanna Majdant kényszerítette feladásra.

Érdekes csatákat láttunk a hagyományos torna első napján. Almási Zoltán az indiai világbajnok Viswanathan Anand egyik szekundánsa, Surya Ganguly ellen a spanyol megnyitás 9.d4-es változatában viaskodott. Nagymesterünk futója g6-on látszólag kelepcébe került, de esélyes minőségáldozata után a sötét tisztek uralták a táblát. Az indiai sakkozó végül különböző színű futós végjátékban próbált menekülést keresni, de elszámolta magát, az aktív sötét király eldöntötte a játszma sorsát.

Megnyerte a Ragozin-változatban az elméleti csatát a német Georg Meier. A két évvel korábbi tornagyőztes Ács Péter gyanútlanul követett egy tavaly, a Bundesligán játszott partit, és házielemezés áldozata lett. A középen rekedt király helyzetét kihasználó kettős áldozattal a német nagymester gyorsan döntő fölénybe került. Gyors cserékkel egyszerűsödött Eltaj Safarli és Berkes Ferenc partija, majd lépésismétléssel remiztek.

Az első forduló eredményei:
Eltaj Safarli (azeri, 2587) - Berkes Ferenc (magyar, 2663) döntetlen (Philidor-védelem, 36)
Surya Ganguly (indiai, 2634) - Almási Zoltán (magyar, 2685) 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 67)
Georg Meier (német, 2664) - Ács Péter (magyar, 2550) 1 - 0 (Vezércsel, 39)

A második forduló párosítása:
Berkes - Ács
Almási - Meier
Safarli - Ganguly

A női nagymesterversenyen a sötéttel játszók mind a három játszmát megnyerték. Vajda Szidónia a kedvenc Philidor védelmét játszotta meg, és fokozatosan előnybe került. Gyalogot is nyert, nyert állásban hibázott, amit szerencsére az orosz Julia Kocsetkova nem használt ki, s végül a minőségáldozat nyerést hozott.

Meglepetésre Gara Tícia sebezhetőnek bizonyult a szicíliai védelem Szvesnyikov-változatában. Az ukrán Jevgenyija Doluhanova nem folytatta a legerélyesebben a támadást, de a végjátékban futója erősebbnek bizonyult Tícia huszárjánál.

Nagy bonyodalmak után értékes győzelmet aratott Tóth Lili. A lengyel Joanna Majdan tisztáldozata után nem áldozott be még egy tisztet, ami komoly nyerőesélyt jelentett volna. Lili király a vezérszárnyon menedéket talált, majd időzavarban szép taktikai csapással lepte meg ellenfelét és nyert.

Az első forduló eredményei:
Gara Tícia (magyar, 2364) - Jevgenyija Doluhanova (ukrán, 2341) 0 -1 (Szicíliai védelem, 83)
Julia Kocsetkova (orosz, 2305) - Vajda Szidónia (magyar, 2375) 0 - 1 (Philidor-védelem, 58)
Joanna Majdan (lengyel, 2361) - Tóth Lili (magyar, 2171) 0 -1 (Francia védelem, 42)

A második forduló párosítása:
Doluhanova - Tóth
Vajda - Majdan
Gara - Kocsetkova