Vágólapra másolva!
A Pakson zajló Marx György-emlékverseny harmadik fordulójában Almási Zoltán szép győzelmet aratott Ács Péter ellen. Nyolcszoros bajnokunk a királyindiai védelmű partiban kettős gyalogáldozattal indított támadást, a nyeréssel félpontos előnnyel vezet. Bonyolult küzdelemben remizett a sötéttel játszó Berkes Ferenc az indiai Surya Gangulyval. Az azeri Eltaj Safarli harmadszor is remizett, a német Georg Meier nem tudta áttörni védőállását. A női nagymesterversenyen Vajda Szidónia könnyedén nyert Tóth Lili ellen, és egyedül áll az élen. Megszerezte első győzelmét Gara Tícia, a szicíliai védelmű összecsapás 29 lépésben dőlt el a javára, a lengyel Joanna Majdan másodszor kapott ki. Gyorsan békét kötött az orosz Julia Kocsetkova és az ukrán Jevgenyija Doluhanova.

A sötéttel játszók sikerét hozta a VII. Marx György-emlékverseny harmadik fordulója. Almási Zoltán már a nyitással jelezte, hogy vállalja a bonyodalmakat, királyindiai védelmet játszott.

A 20. lépésig elméleti ösvényen haladt Ács Péter elleni játszmája, majd Almási kettős gyalogáldozattal nyitott vonalat, biztosított huszárjának kellemes támaszpontot f4-gyen. Ács jobban is védekezhetett volna, nyolcszoros bajnokunk azonnali nyerést hagyott ki, de győzelme egy pillanatig sem forgott veszélyben.

A tornán már másodszor szavazott a Philidor védelemre Berkes Ferenc. A vezércserét követően világos kis előnyét véltem felfedezni, de Surya Ganguly nem talált jó tervet, majd gyalogot áldozott. Berkes átvette a kezdeményezést, de vigyáznia kellett a fenyegető gyalogáttörésre. A bonyodalmakban mindketten jobban játszhattak volna, a végén igazságos döntetlen született. A német Georg Meier nem tudta feltörni az azeri Eltaj Safarli védőállását.

A 3. forduló eredményei:
Surya Ganguly (indiai, 2634) - Berkes Ferenc (magyar, 2663) döntetlen (Philidor védelem, 57)
Georg Meier (német, 2664) - Eltaj Safarli (azeri, 2587) döntetlen (Angol megnyitás, 29)
Ács Péter (magyar, 2550) - Almási Zoltán (magyar, 2685) 0 - 1 (Királyindiai védelem, 41)

A verseny állása:
1. Almási Zoltán 2,5 pont
2-3. Georg Meier és Berekes Ferenc 2
4. Eltaj Safarli 1,5
5. Surya Ganguly 1
6. Ács Péter 0

A 4. forduló párosítása:
Berkes - Almási
Safarli - Ács
Ganguly - Meier

A női nagymesterversenyen folytatódott a ritka sorozat, csak a sötéttel játszók tudtak eddig partit nyerni. A harmadik játéknapon Gara Tícia két világossal elvesztett játszma után sötéttel a szicíliai védelmű ütközetben 29 lépésben feladásra kényszerítette a lengyel Joanna Majdant.

Világos nem talált tervet, míg Tícia támadása nagy erővel bontakozott ki. Tóth Lili nem tanúsított különösebb ellenállást Vajda Szidóniával szemben. Korai gyalogvesztése után nem volt többé mentsége, klubtársa félpontos előnnyel vezetésre tett szert. A szicíliai védelem Szvesnyikov-változatában remizett az orosz Julia Kocsetkova és az ukrán Jevgenyija Doluhonova.

A 3. forduló eredményei:
Julia Kocsetkova (orosz, 2305) - Jevgenyija Doluhanova (ukrán, 2341) döntetlen (Szicíliai védelem, 29)
Joanna Majdan (lengyel, 2361) - Gara Tícia (magyar, 2364) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 29)
Tóth Lili (magyar, 2171) - Vajda Szidónia (magyar, 2375) 0 - 1 (Elfogadott vezércsel, 31)

A verseny állása:
1. Vajda Szidónia 2,5 pont
2. Jevgenyija Doluhanova 2
3-4. Julia Kocsetkova és Tóth Lili 1,5
5. Gara Tícia 1
6. Joanna Majdan 0,5

A 4. forduló párosítása:
Majdan - Doluhanova
Tóth - Kocsetkova
Vajda - Gara