Vágólapra másolva!
A nankingi szuperverseny második fordulójában Lékó Péter világossal 32 lépésben remizett az azeri Tejmur Radzsabovval. A szicíliai védelem sárkány-változatában nagymesterünk nem vállalta a legélesebb folytatást, a korai vezércsere után sötét gond nélkül érte el a döntetlent. Remekelt a 18 éves norvég Magnus Carlsen. A világranglistát vezető bolgár exvilágbajnokra, Veszelin Topalovra mért vereséget. A királyindiai védelmű játszmában Topalov gyalogáldozattal próbált ellenjátékhoz jutni, de Magnus nem adott esélyt, királyszárnyi akciója eldöntötte a parti sorsát. Megosztozott a ponton az orosz Dmitrij Jakovenko és a kínai Wang Yue. Lékó Péter harmadik játszmájában sötét lesz a megsebzett Veszelin Topalov ellen.

Büszke lehet Garri Kaszparov tanítványára, Magnus Carlsen két világossal elért győzelemmel repülőrajtot vett a 21-es kategóriájú tornán. Lékó Péter ellen 1.e4-gyel nyitott, és a partit követő sajtótájékoztatón bevallotta, hogy az orosz exvilágbajnok tanácsára játszotta meg a skót megnyitásban a gyalogáldozatos változatot.

Alaposan elemezték együtt, és megállapították, hogy jó esélyeket nyújtó fegyvert találtak. Magnusnak mindig is széles volt a megnyitási repertoárja, a világranglistát vezető bolgár Veszelin Topalov ellen már 1.d4-gyel kezdett, s láthatón készültek a királyindiai védelemre.

Az exvilágbajnok korántsem tűnt magabiztosnak, a 6.h3-as felépítés meglepte őt. Topalov gyalogáldozattal próbált ellenjátékot keresni, de Magnus pontosan játszott. A királyállás meggyengítő 28...f6 lépés csak meggyorsította a véget, Magnus királyszárnyi támadása nagy erővel bontakozott ki. Időzavarban a 18 éves titán kihagyta a látványos, gyorsabb nyerést, de ezen aligha bosszankodik.

Carlsen hét remi mellett hetedszer győzte le Topalovot, és csak háromszor szenvedett vereséget. Magnus Nankingban jelentős előnyt szerzett, de azt ne felejtsük, hogy a hátralevő 8 partiban ötször lesz sötét, s csak háromszor játszik világossal.

Lékó Péter nem talált hatásos fegyvert az azeri Tejmur Radzsabov kedvenc sárkány-változatára. A 16. lépésig megismételtek a tavaly decemberben, Elisztában játszott partijuk megnyitását, de az új terv sem váltotta meg a világot. Radzsabov pályafutása során még nem tudott játszmát nyerni Lékó ellen, négy vereség mellett negyedszer remizte ki nagymesterünket.

Az orosz Dmitrij Jakovenko a kínai Wang Yue orosz huszárjátékára az azeri Vugar Gasimov receptjével készült. A spanyol csapatbajnokságon az izraeli Borisz Gelfandot 16 lépésben győzte le! Wang Yue is ismerte a partit, javította sötét játékát. Átmeneti gyalogáldozata után gyorsan egyszerűsödött az állás, nem sokat váratott magára a békekötés.

A 2. forduló eredményei:
Lékó Péter (magyar, 2762) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2757) döntetlen (Szicíliai védelem, 32)
Dmitrij Jakovenko (orosz, 2742) - Wang Yue (kínai, 2736) döntetlen (Orosz huszárjáték, 33)
Magnus Carlsen (norvég, 2772) - Veszelin Topalov (bolgár, 2813) 1 - 0 (Királyindiai védelem, 41)

A verseny állása:
1. Magnus Carlsen 2 pont
2-4. Wang Yue, Dmitrij Jakovenko és Tejmur Radzsabov 1
5-6. Lékó Péter ésVeszelin Topalov 0,5

A 3. forduló párosítása:
Topalov - Lékó
Wang Yue - Carlsen
Radzsabov - Jakovenko