Vágólapra másolva!

Betliztek férfi párbajtőrözőink a vívóvébén

Nem a magyarokról szóltak a vívó-világbajnokság vasárnapi versenyei, mivel férfi párbajtőrözőink közül egy sem jutott be a legjobb 32 közé, a női tőrözőknél pedig Varga Gabriella bírta a legtovább, aki a negyeddöntőbe jutásért búcsúzott.

Alig kezdődött el az antalyai vb legnagyobb mezőnyének küzdelme a 64-es táblán, a magyar párbajtőrözők számára máris befejeződött. Előbb Somfai Péter és Rédli András szenvedett vereséget, kubai, illetve venezuelai ellenféltől, majd Imre Géza is - meglepetésre - az izraeli Ido Herpétől.

Az asszó elején együtt haladt a két párbajtőröző, Imre egy-egy találatnyi hátrányban követte riválisát, majd 7-6-nál átvette a vezetést, és megpróbálta eldönteni a párharcot.

Akciói azonban nem igazán jöttek be, ennek nyomán a pihenőig Herpe 10-8-as vezetésre tett szert. A folytatásban sem változott a kép, Imre próbálkozott - kívülről többször szóltak neki, hogy ne siessen -, az izraeli pedig gyűjtögette a pontjait. 10-14-nél már nagyon kevés esély volt, s bár Imre egymás után három tust adott ekkor, a következő akciónál megint Herpe volt eredményes.

"Egyszerűen nem tudok mit kezdeni francia markolattal vívó ellenféllel. Keresem a pengét, de nem találom, nem tudom megfogni, anélkül meg nem igazán megy. Sajnos otthon nincs olyan, aki ezt a markolatot használná, így nem tudok ilyen stílus ellen készülni. Ezzel együtt azért az izraeli fiú, aki vélhetően orosz származású, jó vívó" - összegzett letörten Imre.

A harmadik magyar vereség után már csak a tavaly olimpiai negyedik, egyéniben háromszoros Eb-győztes Boczkó Gáborban bízhatott a magyar tábor. Versenyzők, edzők, szövetségi elöljárók, kísérők mintegy harmincan gyűltek össze annál a pástnál, amelynél a japán Nisida Sogóval vívott.

Attól nem kellett tartani, hogy elkapkodja az asszót, általában türelmesen igyekszik akciót vezetni, így csak az volt a kérdés, sikerül-e ázsiai ellenfelére rákényszeríteni akaratát. Előbb Nisida vezetett, Boczkó 0-2-ről fordított, majd már majdnem a végéig nála volt a minimális előny. Huszonkét másodperccel a vége előtt Nisida egyenlített, következett a ráadás, amelyben előbb együttes találat esett, majd egylámpás, aminek viszont a japán tábor örülhetett.

Két szép győzelem után harmadik asszóját elvesztette vasárnap Varga Gabriella, így nem jutott be a negyeddöntőbe a női tőrözők egyéni versenyében. A török Merve Karamete és a lengyel Karolina Chlewinska legyőzése után az olasz Elisa Di Francisca ellen már nem igazán találta a ritmust a világranglistán hetedik helyezett magyar vívó - aki 2003-ban egyéni Európa-bajnok volt -, s bár egy darabig jól tartotta magát, a vége sima vereség lett.

Varga 0-4-nél adta az első tust, majd 4-6-ra felzárkózott, a második három percben azonban már egyszer sem találta el érvényes felületen a rangsorban jelenleg tizedik riválisát. Di Francisca győzelme persze korántsem meglepetés, tőrvívásban ugyanis az olaszok férfi és női vonalon egyaránt a legjobbak közé tartoznak.

"Erőszakosan vívott az ellenfelem, kívülről szóltak, hogy fogjak pengét, de nem igazán találtam - mondta Varga. - Amikor megcsináltam a tempót, azaz én támadtam, és mindketten találtunk, több alkalommal is az olasz lánynak ítélték a tust. Így amit tudtam volna csinálni, azt nem csinálhattam, nem erőltethettem sokáig, mert nem adták meg. Az első három perc után 6-4-re vezetett, de szerintem nekem kellett volna, s ha így lett volna, másképp alakul a folytatás is, mert akkor ő sem jöhetett volna ilyen bátran."

eredmények, férfi párbajtőr:
a 64 között:
Ruben Limardo (venezuelai) - Rédli András 15-12
Guillermo Madrigal Sardinas (kubai) - Somfai Péter 15-11
Ido Herpe (izraeli) - Imre Géza 15-13
Nisida Sogo (japán) - Boczkó Gábor 9-8

negyeddöntő:
Jose Luis Abajo (spanyol) - Guillermo Madrigal Sardinas (kubai) 15-14
Anton Avgyejev (orosz) - Jung Szeung Hva (dél-koreai) 15-10
Matteo Tagliarol (olasz) - Joaquim Videira (portugál) 15-13
Jérome Jeannet (francia) - Krzysztof Mikolajczak (lengyel) 15-10

elődöntő:
Anton Avgyejev - Jose Luis Abajo 15-6
Matteo Tagliarol - Jérome Jeannet 15-11

döntő:
Anton Avgyejev - Matteo Tagliarol 15-14

női tőr:
a 64 között:
Varga Gabriella - Merve Karamete (török) 15-5
Jung Gil Ok (dél-koreai) - Varga Katalin 15-3
Nzigha Prescod (amerikai) - Berta Adrienn 15-3
Szu Van Ven (kínai) - Kreiss Fanny 15-7

a 32 között:
Varga Gabriella - Karolina Chlewinska (lengyel) 15-11

a 16 között:
Elisa Di Francisca (olasz) - Varga Gabriella 15-6

negyeddöntő:
Jeon Hi Szuk (dél-koreai) - Larissza Korobejnyikova (orosz) 15-4
Arianna Errigo (olasz) - Astrid Guyart (francia) 15-10
Ajda Sanajeva (orosz) - Julija Birjuka (orosz) 15-4
Elisa Di Francisca (olasz) - Valentina Vezzali (olasz) 15-10

elődöntő:
Jeon Hi Szuk - Arianna Errigo 15-11
Ajda Sanajeva - Elisa Di Francisca 15-6

döntő:
Ajda Sanajeva - Jeon Hi Szuk 12-11